Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ the end

ΔΙΑΦΟΡΑ
«Πιστεύω ότι όλοι φτιάχνουμε συνεχώς την ίδια ταινία. Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε μόνο μία ταινία ή να γράψουμε μόνο ένα βιβλίο ή μόνο ένα ποίημα, σε διάφορες εναλλαγές. Χάρη στην επανάληψη, γίνεται τραγούδι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ισπανική εφημερίδα «Publico» ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος το 2008, όταν βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος Circulo de Bellas Artes.

“Θαυμάζω την αυτοκυριαρχία των Γερμανών αλλά προτιμώ τη βαλκανική τρέλα” αναφέρει ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935[1]. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC[1] και στο Musée de l’ homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου[1] στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινίαΕκπομπή[1], στοΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ’ όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

Θάνατος 

Στις 24 Ιανουαρίου 2012 πεζός τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας “Η άλλη θάλασσα” στη Δραπετσώνα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, μάλιστα και φύλακας του ίδιου του Αγγελόπουλου.[2][3] Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.[4][5][6].
Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και στο Χαμόγελο του Παιδιού, ζήτησε να κατατεθούν χρήματα, αντί στεφάνων, η οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η κηδεία του οποίου θα γίνει δημοσία δαπάνη, στις 27/01/2012 4 το απόγευμα, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. [7].

Φιλμογραφία [Επεξεργασία]

Year Τίτλος Συνεισφορά Σημείωση
1968 Η Εκπομπή Σκηνοθέτης μικρού μήκους
1970 Αναπαράσταση Σκηνοθέτης
1972 Μέρες του ’36 Σκηνοθέτης
1975 Ο θίασος Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1977 Οι Κυνηγοί Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1980 Ο Μεγαλέξανδρος Σκηνοθέτης
1983 Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη Σκηνοθέτης Τηλεταινία
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1986 Ο Μελισσοκόμος Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1988 Τοπίο στην Ομίχλη Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1991 Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
1998 Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα Σκηνοθέτης/Συγγραφέας Χρυσός Φοίνικας 1998
2003 Τριλογία – Ι. Το λιβάδι που δακρύζει Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
2008 Τριλογία – ΙΙ. H σκόνη του χρόνου Σκηνοθέτης/Συγγραφέας
2012 Τριλογία – ΙΙΙ. Η άλλη θάλασσα Σκηνοθέτης/Συγγραφέας Σε εξέλιξη

Βραβεία 

Υστεροφημία [Επεξεργασία]

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. [9].

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *