Παρουσίαση βιβλίου “Ιμπέριος και Μαργαρώνα”

ΒΙΒΛΙΟ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

παρουσιάζει το βιβλίο 

 

Ιμπέριος και Μαργαρώνα

Κριτική έκδοση: Κώστας Γιαβής

 

την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:00,

στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29). 

 

Θα μιλήσουν οι:

 

Roderick Beaton, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, ομότιμος καθηγητής του King’s College London

David Holton, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge.

 

Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει η ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Ιμπέριος, μία περιπετειώδης και ρομαντική ποιητική αφήγηση, άγνωστου συγγραφέα, πρωτοτυπώθηκε στη Βενετία το 1543 και απετέλεσε εκπληκτικό εκδοτικό φαινόμενο με 26 εκδόσεις έως το 1806.  Το ποίημα ανήκει στην εναρκτήρια παραγωγή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με την οποία τα πρώτα τυπογραφεία κατασκεύασαν το αρχικό αναγνωστικό κοινό της νέας λογοτεχνίας. Με κείμενα όπως ο Ιμπέριος οι νεότεροι έλληνες συγγραφείς απέκτησαν λογοτεχνική συνείδηση κι έμαθαν να γράφουν καλή λογοτεχνία στα νέα ελληνικά μετά τον Μεσαίωνα. 

      Η ζωντανή γλώσσα του και η κομψή πλοκή των μόλις 1.046 στίχων εξακολουθεί να συγκινεί σήμερα. Ο πρίγκιπας της Προβηγκίας Ιμπέριος αναχωρεί από το οικογενειακό σπίτι για ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο αναζητώντας την καταξίωση. Φτάνει στη Νάπολη, όπου τον ερωτεύεται η υπέροχη πριγκίπισσα Μαργαρώνα, κερδίζει το χέρι της σε τρομερή κονταρομαχία, παντρεύονται, αλλά χωρίζονται ακούσια. Ακολουθούν απίστευτες περιπέτειες. Ο Ιμπέριος γίνεται σπουδαίος ηγεμόνας στην Ανατολή, και η Μαργαρώνα ισάξιά του στη Δύση. Τελικά, σμίγουν με τρόπο θαυμαστό και βασιλεύουν ευτυχισμένοι.

Η κριτική έκδοση του Κώστα Γιαβή αναδεικνύει τη συναρπαστική λογοτεχνικότητα του κειμένου.  Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της εκδοτικής και της συγκριτικής φιλολογίας, παρουσιάζει τον Ιμπέριο ως επίτευγμα των πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Το κείμενο συνοδεύουν εκτενής Εισαγωγή και αναλυτικά πραγματολογικά και ερμηνευτικά Σχόλια, που βοηθούν τον αναγνώστη στην προσέγγιση και την απόλαυση του ποιήματος, και Γλωσσάριο. Το ποίημα εκδίδεται στα ελληνικά, με τα συνοδευτικά κείμενα στα αγγλικά.

 

Ο Κώστας Γιαβής είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Princeton και του Ιδρύματος Humboldt, ερευνητικός εταίρος του Harvard (Dumbarton Oaks), λέκτορας του Πανεπιστημίου Cornell και επισκέπτης καθηγητής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη νέα ελληνική λογοτεχνία από το ύστερο Βυζάντιο μέχρι σήμερα (με έμφαση στα δημώδη κείμενα), την ποιητική της συνέχειας μεταξύ πολιτισμών και περιόδων, και τις προϋποθέσεις της νεωτερικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες yiavis@auth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *