2 ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ – Vernissage de l’exposition – Durée de l’exposition

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Όταν έρχεσαι σε επαφή με έναν άνθρωπο τα μάτια και τα χείλη είναι τα στοιχεία στα οποία επικεντρώνεται η προσοχή, που διευθύνουν την επικοινωνία. Από τα μάτια, τον ‘’καθρέφτη’’ της ψυχής, αρχίζουν να εκφράζονται όλα τα συναισθήματα. Δεν είναι καθόλου τυχείο ότι από την στιγμή που γεννιόμαστε εώς τα γεράματα μας αντιλαμβανόμαστε την αγάπη από τις ματιές που ανταλλάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Τα χείλη συμβάλλουν ουσιαστικά στις εκφράσεις του προσώπου, εκφράζουν εμφανώς συναισθήματα όπως ένα χαμόγελο ή ένα συνοφρύωμα.

Έτσι και στα έργα μου, υπάρχει η προσομοίωση της οπτικής αυτής, το χρώμα συγκεντρώνεται γύρω από τα δυο αυτά εκφραστικότερα σημεία αφήνοντας τα υπόλοιπα να υπονοούνται, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ερωτισμού και τρυφερότητας. Η παρατήρηση του ορατού κόσμου μετατρέπεται σε μέσο για την αποτύπωση μιας πραγματικότητας. 

                                                                                                  Γιάννης Πατραμάνης

Lorsque vous êtes en contact avec une personne, les yeux et la bouche sont les éléments sur lesquels l’attention est fixée, les éléments qui dirigent la communication. À partir des yeux, le « miroir » de l’âme, commencent à s’exprimer toutes les émotions. Ce n’est pas un hasard si, du moment de notre naissance et jusqu’à la vieillesse, nous percevons l’amour grâce aux regards que nous échangeons avec les gens de notre entourage. Les lèvres contribuent de façon essentielle aux expressions du visage, exprimant clairement des émotions à l’aide d’un sourire ou d’un froncement de sourcils.

Ainsi, dans mes œuvres, il y a une simulation de cette vision ; la couleur est concentrée autour de ces deux points les plus expressifs laissant le reste implicite et créant une sensation d’érotisme et de tendresse. L’observation du monde visible devient un moyen de capture d’une réalité.

Yannis Patramanis

 

Ο Γιάννης Πατραμάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Το 2011 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2017 με καθηγητή τον Γιάννη Καστρίτση. Αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η παραστατική ζωγραφική με κύρια υλικά την ακουαρέλα και το μελάνι με θεματολογία που περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη μορφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου και φωτογραφίας στη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας με καθηγητή τον Κώστα Παπαιωάννου. Έχει εκθέσει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2019 είναι μέλος της Ελληνικής αποστολής στην ομάδα InArte Fabriano. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Yannis Patramanis est né à Thessalonique en 1992. En 2011 il a commencé ses études au département des arts plastiques et appliqués de l’Université de Macédoine-Occidentale où il a complété ses études en 2017 auprès du professeur Yannis Kastritsis. Son principal domaine de création est la peinture figurative avec l’aquarelle et l’encre comme matériau de base et une thématique qui tourne autour de la figure humaine. Il a suivi des séminaires de cinéma et de photographie au Centre Culturel de Florina avec le professeur Kostas Papaïoannou. Il a exposé en Grèce et à l’étranger. Depuis 2019 il est membre de la mission grecque du groupe InArte Fabriano. Certaines de ses œuvres font partie de collections privées.

 

   

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – INFO PRATIQUES

 

Εγκαίνια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου, 20:00

Vernissage de l’exposition : 25 février, 20h00

Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 15 Μαρτίου

Durée de l’exposition : jusqu’au 3 mars

Ωράρια: Δευτέρα-Παρασκευή: 18:00-21:00

Σάββατο: 11:00-14:00

Horaires :

Lundi-vendredi : 18h00-21h00

Samedi : 11h00-14h00

Χώρος: Αίθουσα Αλλατίνη-Dassault , Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 

Salle : Allatini-Dassault, Institut français de Thessalonique

Είσοδος ελεύθερη – Entrée libre

 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Λεωφόρος Στρατού 2Α 

54640 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 821 231-117

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Σπυροπούλου

www.ift.gr

Έκθεση Ζωγραφικής

 

“Ξεριζωμοί ΙΙ”

 

Εγκαίνια 25 Φεβρουαρίου

 

στις 20.00

 

στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

 

“Ξεριζωμοί” είναι ο τίτλος της έκθεσης που καταφθάνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 25 Φεβρουαρίου 2020 και θα παραμείνει εκεί για τους λάτρεις της ζωγραφικής έως τις 15 Μαρτίου. Η έκθεση σχεδιάστηκε με αφορμή το διαχρονικό πρόβλημα των ξεριζωμών των λαών και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι διάφορες γενοκτονίες λαών, οι πρόσφυγες στη χώρα μας, το δουλεμπόριο -και όχι μόνο- αποτελούν σημεία αναφοράς στα έργα των Anna Massinissa (Ιταλία), Aimee Birnbaum (Αγγλία) και Γιώργου Πολίτη. Οι τρεις εικαστικοί σκύβουν πάνω από την κοινωνία και με το πινέλο τους μας ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο που σίγουρα οφείλουμε να μπούμε χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις. 

 

Η παρούσα έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος της ομότιτλης έκθεσης που διοργανώθηκε το 2019, στον ίδιο χώρο, με τους εξής καλλιτέχνες: Aimee Birnbaum, Rosa Sepple και Γιώργο Πολίτη.

 

Γιώργος Πολίτης:

 

Ο Γιώργος Πολίτης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Δουλεύει με διάφορα μέσα, αλλά προτιμά κυρίως την υδατογραφία, χάρη στα πιο διάφανα και φωτεινά αποτελέσματά της. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) κατά το διάστημα 2009 – 2015. Επίσης είναι εκλεγμένο μέλος (Signature Member) των ενώσεων Royal Institute of Painters in Watercolours (RI) στην Αγγλία, American Watercolor Society (AWS), North East Watercolor Society (NEWS), Arizona Watercolor Association (AWA), San Diego Watercolor Society (SDWS) στις ΗΠΑ και Institute of Figurative Arts (IAF) στον Καναδά. Έχει εκθέσει τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς. Είναι ο διοργανωτής και επιμελητής της διεθνούς έκθεσης Watercolor International στη Θεσσαλονίκη. Έχει διατελέσει κριτής σε πολλές διεθνείς εκθέσεις (Biennale Estaimpuis-Belgium, IWS Watercolor – Turkey, IWS Spain Watercolor Exhibition, Fabriano Prize – Italy κ.α.). Είναι συχνά προσκεκλημένος σε διεθνείς εκθέσεις για να παρουσιάσει demonstrations ή workshops. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή βιβλία και περιοδικά τέχνης (L’Art de l’Aquarelle, Artissime, The Art of Watercolor, The Artist-UK, International Artist, Le Grand Livre d’Aquarelle κ.α.).

 

Anna Massinissa: 

 

Ασχολείται με το γραφικό και βιομηχανικό σχεδιασμό, μάρκετινγκ. Είναι σύμβουλος επικοινωνίας. Το 2006 ίδρυσε τον Οργανισμό InArte με στόχο την προώθηση της τέχνης. Οργάνωσε μεγάλο αριθμό δράσεων σχετικά με την τέχνη στην Ιταλία και παγκοσμίως και ιδιαίτερα με την τέχνη της υδατογραφίας. Το 2017 ίδρυσε το International Watercolor Museum. Σε συνεργασία με το Paper and watermarks Museum in Fabriano ξεκίνησε το 2010 το διεθνή διαγωνισμό Marche d’Acqua. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε και το διεθνές Φεστιβάλ FabrianoinAcquarello. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IWS το 2014 και 2015, ενώ ήταν μέλος του Museum System Board της Ancona (2014-16). Στόχος της είναι η έρευνα, η διάδοση του χαρτιού στη σύγχρονη τέχνη και ο συνδυασμός των κλασσικών τεχνικών με καινοτόμες ιδέες και conceptual προσεγγίσεις.

 

Aimee Birnbaum: 

 

Η Aimee Birnbaum γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και τώρα εργάζεται στα studios της σε Λονδίνο και Τοσκάνη. Σπούδασε στο “Museum School of Fine Arts” στην Βοστόνη. Αποτελεί εκλεγμένο μέλος του “Royal Institute of Painters in Watercolour”. Εκθέτει συχνά με το “Mirabilis Art” στην Κροατία, αλλά και στην Μεγάλη Βρετανία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ οι ατομικές της εκθέσεις είναι αρκετές από το 1990 μέχρι σήμερα. Οι βραβεύσεις της είναι αρκετές. Το 1995 κέρδισε το “Ben Uri Gallery Printmaking Prize”, το 2000 βραβεύτηκε με το “St. Cuthbert’s Mill Award”, στο Royal Watercolour Society – Bankside Gallery, το 2001 απέσπασε το “Kew Studio Prize” στην National Print Exhibition – Mall Galleries, το 2007 το “The June Stokes-Roberts Bursary in Painting in Water Colours” και το “Stainers prize -The Worshipful Company of Painter”, το 2011 υπήρξε competition Finalist για το Guardian “London Lives”.

 

Πληροφορίες:

 

Έκθεση ζωγραφικής “Ξεριζωμοί ΙΙ”

Εγκαίνια: 25 Φεβρουαρίου 2020 στις 20.00

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έκθεσης: 25/2 – 15/3

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 18.00-21.00 και Σάββατο 11.00-14.00 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *