Με δαπάνες του δήμου θέρμης θα καλυφθεί η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με δαπάνες του δήμου Θέρμης πρόκειται να καλυφθούν οι επιπλέον αμοιβές οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν στις σχολικές καθαρίστριες καθώς από την 1η Ιουνίου και για όσο διάστημα θα λειτουργούν όλα τα σχολεία, αυξάνεται, σχεδόν στο διπλάσιο, ο χρόνος απασχόλησής τους. Κατόπιν εντολής του δημάρχου Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου, η Αντιδημαρχία Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης – Πολιτισμού και Νέας Γενιάς πρόκειται να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τις δύο σχολικές επιτροπές του δήμου οι οποίες καταβάλλουν τις αμοιβές προς τις καθαρίστριες, έως του ποσού το οποίο θα απαιτηθεί προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην κρατική χρηματοδότηση.

 

Με βάση το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων προ κορωνοϊού, οι σχολικές καθαρίστριες προέβαιναν στον καθαρισμό των σχολείων μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος. Πλέον, κατόπιν των σχετικών οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αποτροπή διάδοσης της covid-19 η καθαριότητα των σχολείων θα γίνεται από την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν το διπλασιασμό των ωρών απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών.

 

Ο δήμος Θέρμης απασχολεί περίπου 80 σχολικές καθαρίστριες εκ των οποίων περί τις 50 απασχολούνται στην Α’βαθμια εκπαίδευση και οι υπόλοιπες στη Β’βαθμια. Τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν για το διάστημα από 1η έως 26 Ιουνίου, ενώ τα γυμνάσια και λύκεια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους έως τις 12 Ιουνίου. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, οι σχολικές επιτροπές του δήμου Θέρμης θα προβούν σε κατάρτιση παράλληλων συμβάσεων με τις καθαρίστριες ώστε να διασφαλιστούν οι επιπλέον αμοιβές που απαιτούνται, για την κάλυψη του επιπλέον χρόνου απασχόλησης. Μικρό μέρος αυτής της δαπάνης πρόκειται να καταβάλει και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

 

“Οι νέες ανάγκες μας υποχρεώνουν να διπλασιάσουμε, σχεδόν, το χρόνο απασχόλησης των καθαριστριών στα σχολεία. Γι’ αυτήν την επιπλέον εργασία τους θα πρέπει φυσικά να πληρωθούν αναλόγως. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν μερίμνησε για την πλήρη κάλυψη των επιπλέον δαπανών, για τον λόγο αυτό ο δήμος αποφάσισε, με δικά του χρήματα, να καλύψει ως και το τελευταίο ευρώ, το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει για την καταβολή της μισθοδοσίας των καθαριστριών”, δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Τόνισε επίσης πως “ο δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει στην ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία όλων των σχολείων και θα συνεχίσει να το κάνει, παρά το γεγονός ότι, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλο μέρος της κρίσης, έλαβε μικρή χρηματοδότηση”.

 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο δήμο Θέρμης για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Σε αυτήν μετείχαν ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Στέλιος Αποστόλου καθώς και μέλη της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αποστόλου τα 19 δημοτικά σχολεία, μαζί και τα 29 νηπιαγωγεία του δήμου Θέρμης είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές και τα νήπια. “Τα σχολεία έχουν καθαριστεί και επιπλέον, το σαββατοκύριακο θα γίνουν εκ νέου απολυμάνσεις. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, τόσο για τις καθαρίστριες, όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *