Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον «Έλληνα συνθέτη του κόσμου» Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949).

ONLINE ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Νίκος Σκαλκώτας

Ένας Έλληνας συνθέτης του κόσμου

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη σειρά πορτρέτων σημαντικών εκπροσώπων του νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού, με τον «Έλληνα συνθέτη του κόσμου» Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949).

Η ιδιοτυπία της περίπτωσης του Σκαλκώτα οφείλεται αρχικά στον εξαιρετικά πλούσιο και πολυδιάστατο ηχητικό του κόσμο, όπου συναντάμε τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων της δυτικής και της ελληνικής μουσικής παράδοσης, αλλά και μία πρωτότυπη, ριζοσπαστική ηχοπλασία. Οφείλεται, ωστόσο, και στο γεγονός ότι αυτός ο κόσμος ζωντάνεψε και έγινε γνωστός κυρίως μετά τον πρόωρο και ξαφνικό του θάνατο σε ηλικία 45 χρονών.

Το αφιέρωμα αφηγείται τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Σκαλκώτα από την Αθήνα στο Βερολίνο (το 1921) και πίσω (το 1933). Πυλώνας του αφιερώματος είναι η ίδια του η μουσική και η καλειδοσκοπική της διάσταση. Παρακολουθούμε εκτελέσεις δύο έργων μουσικής δωματίου αντιπροσωπευτικών αφενός της γεμάτης ενεργητικότητας, κοσμοπολίτικους ήχους και νεανικά όνειρα εποχής του Βερολίνου (Andantino, Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ.1) και, αφετέρου, της ασκητικής, εξπρεσιονιστικής ωριμότητας του τελευταίου, ίσως, έργου που συνέθεσε (Τρυφερή Μελωδία για τσέλο και πιάνο).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, 3 από τους εμβληματικούς 36 Ελληνικούς Χορούς του, που λειτούργησαν, και συνεχίζουν να λειτουργούν, ως πρόταση μίας σύγχρονης αντίληψης της ελληνικότητας. Τέλος, θα ακουστούν πέντε από τα ιδιαίτερα απαιτητικά για τους εκτελεστές αλλά και πνευματώδη 10 Σκίτσα για έγχορδα.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021
ώρα 19:00
Δωρεάν μετάδοση μέσα από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook.

Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Σονατίνα:
Βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου
Τρυφερή Μελωδία:
Τσέλο: Απόστολος Χανδράκης
Πιάνο: Κώστας Χάρδας

Επιστημονικός Συνεργάτης: Κώστας Χάρδας

Πρόγραμμα:
Νίκος Σκαλκώτας:
Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα εγχόρδων: Ηπειρώτικος, Τσάμικος, Κλέφτικος
Σονατίνα για βιολί και πιάνο Αρ.1 (Andante)
5 Σκίτσα για έγχορδα (i. Sinfonia, ii. Passacaglia, vii. Ragtime, viii. Notturno, x. Rondo)
Τρυφερή Μελωδία για τσέλο και πιάνο

Η Κ.Ο.Θ. ευχαριστεί το Σύλλογο ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’ και την Μουσική του Βιβλιοθήκη για την παραχώρηση του μουσικού υλικού. Tο Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα/Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου και Μαρίκας Παπαϊωάννου φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Κ.Ο.Θ.
www.tsso.gr
Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra
Youtube @TheTsso
Instagram @tssoofficial
Twitter @ThesOrchestra

H προετοιμασία και η πραγματοποίηση της συναυλίας γίνεται με ειδική άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ όλοι οι συντελεστές υποβάλλονται σε τεστ Covid-19 πριν την έναρξη των προβών.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Κ.Ο.Θ.: Grand Hotel Palace

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Κ.Ο.Θ.: ΕΡΤ3, Γ’ Πρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105.8 fm, Cityportal, Έκτακτα Νέα, gr4you

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *