TheARtro είναι ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας το μέλλον της θεατρικής εμπειρίας

augmented reality - AR ΔΙΑΦΟΡΑ επαυξημένη πραγματικότητα ΘΕΑΤΡΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Καινοτόμες Δράσεις ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αν έχεις φανταστεί την ώρα που βλέπεις ζωντανά μια παράσταση στο θέατρο να βάζεις υπότιτλους σε όποια γλώσσα επιθυμείς πάνω από κάθε ηθοποιό που μιλάει, να αλλάζεις τον φωτισμό σε μια σκηνή την ώρα που αυτή εκτυλίσσεται, να διαβάζεις πληροφορίες για το έργο χωρίς να χάνεις τη δράση του και να εμπλουτίζεις όσα βλέπεις με έξτρα ειδικά εφέ, τότε…

 

TheARtro

το μέλλον της θεατρικής εμπειρίας είναι ήδη εδώ!

 

H Highway Productions, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η εταιρεία πληροφορικής Comitech Α.Ε., το ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και η σκηνοθέτις και Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σας προσκαλούν σε μία ημέρα γνωριμίας με το TheARto ή αλλιώς το μέλλον της θεατρικής εμπειρίας!

Τι είναι το TheARtro

Το TheARtro είναι ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Μέσω της χρήσης ειδικών γυαλιών AR, καμερών βάθους και ενός πρωτοποριακού λογισμικού που αναπτύχθηκε μέσω ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών, το σύστημα TheARtro επιτρέπει στους θεατρικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος παραστάσεων, «επαυξημένων» με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πλαίσια κειμένου, ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα). Οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η ζωντανή παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του υπόλοιπου κοινού.

 

Με απλά λόγια

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε μία παράσταση σε άλλη γλώσσα, όμως οι υπέρτιτλοι, αντί να παρουσιάζονται σε κεντρικό σημείο σκηνής για όλους τους θεατές, εμφανίζονται μέσω της χρήσης των ειδικών γυαλιών, μόνο πάνω από τον ηθοποιό που μιλάει κάθε φορά(κεφαλότιτλοι) και τον ακολουθούν κατά την κίνησή του στη σκηνή. Δίπλα σας, ένας θεατής από άλλη χώρα παρακολουθεί την ίδια παράσταση, την ίδια στιγμή, ενώ στα δικά του γυαλιά οι υπέρτιτλοι εμφανίζονται στη δική του γλώσσα. Ένας θεατής με προβλήματα ακοής παρακολουθεί επίσης απρόσκοπτα την παράσταση, λαμβάνοντας «ηχητικές» πληροφορίες μέσω πλαισίων κειμένου που εμφανίζονται σε καίρια σημεία της δράσης και μόνο στα δικά του γυαλιά. Ξαφνικά, η υπόθεση του έργου προϋποθέτει το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς ή μιας καταιγίδας. Οι θεατές που κάνουν χρήση του συστήματος TheARtro μπορούν να «δουν» μέσα από τα γυαλιά τους τα εφέ αυτά ψηφιακά.

 

Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ

Οι δυνατότητες του TheARtro, σε αυτή την πρώτη φάση την ανάπτυξής του, φαντάζουν ήδη εντυπωσιακές, παρότι πρόκειται για ένα λογισμικό που βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα. Το έργο αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ, μέσω του Προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ που βασικό στόχο έχει τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η αρχική ιδέα και η παγκόσμια πρώτη

Η έμπνευση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του TheARtro ήταν της θεατρολόγου και σκηνοθέτιδος Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, η οποία και ανέλαβε την εποπτεία του εγχειρήματος ως Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου.

Η έρευνα και καταγραφή των σεναρίων και απαιτήσεων χρήσης του συστήματος πραγματοποιήθηκε από τη Highway Productions σε πραγματικές θεατρικές συνθήκες και με την πολύτιμη συμβολή καταξιωμένων συνεργατών από κάθε ειδικότητα. Παράλληλα, συνεργάτες από το  ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ερεύνησαν την εφαρμογή του TheARtro σε παραστατικές δράσεις τουριστικού χαρακτήρα, σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του λογισμικού πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Comitech AΕ.

Πραγματοποιήθηκε σειρά δοκιμών και εφαρμογών στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξουμε στην τελική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Σε μια ειδική εκδοχή του καινούριου έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Η Μικρή Ασία», σκηνοθετημένη από τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

ειδικά για τις δυνατότητες του TheARtro, λίγοι τυχεροί θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση ειδικών γυαλιών AR. Όταν κλήθηκαν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους, ο μέσος βαθμός ικανοποίησης από τα στοιχεία του συστήματος (υπέρτιτλοι, ειδικά εφέ κλπ) ξεπέρασε το 70%, ενώ περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα παρακολουθούσαν ξανά παράσταση με χρήση του TheARtro.

Και το σύστημα βρίσκεται ακόμα στην αρχή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *