Ιστορίες που ακόμα δεν έχουν ειπωθεί
Φέτος το καλοκαίρι, το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων αντλεί την έμπνευσή του και αφιερώνεται στις ιστορίες των Αφανών Ηρώων. Σε αυτούς που ζουν απέναντι. Σε εκείνους που διαφοροποιούνται από τους πρωταγωνιστές, σε όσους συνήθως αποτελούν το πλήθος, στους «ανώνυμους άλλους».
Με θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές performances που φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο γνώριμα σημεία της πόλης, χαράζει ένα νέο χάρτη. Μια ξεχωριστή διαδρομή που αφήνει να ακουστούν οι ιστορίες της πόλης μας. Ζει την τελευταία μέρα του έως τώρα γνωστού κόσμου μαζί με μια ομάδα εφήβων στο 10ο Δημοτικό σχολείο, δίνει ραντεβού σε αυτούς που «χάθηκαν» στο δασάκι της Παναγούδας, ανακαλύπτει αόρατους νοσοκόμους στη στοά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανεβαίνει σε ένα λάθος λεωφορείο, μπερδεύει κλεμμένες ταυτότητες στην Παλιά Μουσική, σερβίρεται από παιδιά που δουλεύουν σεζόν στην κοίτη της εγκαταλελειμμένης πισίνας του παλιού κολυμβητηρίου για να καταλήξει στο τέλος, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και να συναντήσει εκεί τις μητέρες των κοριτσιών που δεν ζουν πια ανάμεσά μας.
Παράλληλα θα φιλοξενήσει για άλλη μια φορά στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, μερικές από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς που εμπνέονται και προβάλλουν κείμενα τόσο της αρχαίας όσο και μιας πιο σύγχρονης δραματουργίας δίνοντας έτσι βήμα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που δε σταματάνε να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται. Θα διοργανώσει ακόμα, για 7η συνεχόμενη χρονιά, το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος δίνοντας έμφαση πέρα από την παραγωγή και την παρουσίαση και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση καθώς θα επιχειρήσει να συνθέσει από την αρχή ομάδες εργασίας που υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων εισηγητών θα αναζητήσουν με τη σειρά τους τους Αρχετυπικούς Αφανείς Ήρωες.
Και τέλος, επειδή όλες οι ιστορίες μπορούν να ειπωθούν και σαν παιχνίδι, θα καλέσει τους μικρούς του φίλους -που θα γίνουν αργότερα μεγάλοι θεατές- σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυρού όπου θα αναζητήσουν μυθικούς ήρωες και ηρωίδες σε διάφορα σημεία της πόλης.
Οι ιστορίες είναι ακόμα εδώ κι εμείς πάντα πρόθυμοι να τις ακούμε.
Και ίσως, όλοι μαζί ,καταφέρουμε να δημιουργήσουμε με παλιά υλικά, νέες δικές μας αφηγήσεις.
Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023
Παρουσιάσεις του 7ου Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος
Χώρος: Ευρύτερη Περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων
Φέτος, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων, θα διεξαχθεί το εργαστήριο αρχαίου δράματος. Ξαναγυρνώντας εκεί από όπου ξεκίνησε θα τοποθετήσει και πάλι στο κέντρο του την εκπαιδευτική διαδικασία, τις δοκιμές και θα στοχεύσει όχι τόσο σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση/παράσταση όσο σε μια διαδικασία επιτόπιας δημιουργίας, σε μια σύνθεση. Έχοντας ως εισηγητές τέσσερις νέους αλλά ήδη καταξιωμενους καλλιτέχνες θα καλέσει με μια ανοιχτή διαδικασία επαγγελματίες του θεάτρου να συμμετέχουν στις δράσεις του και όλοι μαζί, ξεκινόντας από το μηδέν αλλά έχοντας στις αποσκευές τους τα μεγάλα κείμενα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας θα χαράξουν μια νέα τροχιά.
Αντλώντας κυρίως εργαλεία από τις αρχές του θεάτρου documentο και αξιοποιώντας σύγχρονα αφηγηματικά υλικά θα δουλέψουν συλλογικά για δώδεκα μέρες με στόχο να συν-δημιουργήσουν νέες εκδοχές των γνωστών ιστοριών τοποθετώντας αυτή τη φορά στον πυρήνα της έρευνάς τους όχι τους πρωταγωνιστές αλλά όσους τους περιβάλλουν, τους αφανείς ήρωες της αρχαιότητας. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα ευελπιστεί να δημιουργήσει νέους τρόπους επαφής των έργων με το σήμερα φωτίζοντας την διαχρονικότητα των ιστοριών που μας περιβάλλουν.
Εισηγητές (αλφαβητικά): Δανάη Λιοδάκη, Μάρθα Μπουζιούρη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Χάρης Πεχλιβανίδης
Η ομάδα των συμμετεχόντων θα προκύψει από ανοιχτό κάλεσμα.
*Το εργαστήριο αποτελεί μέλος του Δικτύου Αρχαίου Δράματος και πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πέμπτη 6 – Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
ANGERLAND ή τελευταίοι κάτοικοι ενός παλιού κόσμου
Παρουσίαση/παράσταση του εφηβικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Χώρος: 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Ιούλιος 2023. Παραμονή της ημέρας που θα αλλάξει τον κόσμο. Ένας μεγάλος μετεωρίτης πλησιάζει τη γη και όταν τη συναντήσει τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε αναβρασμό: κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά, βίαια ξεσπάσματα, θυμός. Μια παρέα εφήβων αποφασίζει να περάσει την τελευταία μέρα της γης μαζί και να ξορκίσει ό,τι την φοβίζει. Αόρατοι για τους περισσότερους που έχουν – εδώ και χρόνια- μεγαλύτερα προβλήματα να λύσουν, δίνουν το συνηθισμένο τους ραντεβού στην αυλή- σε μια μέρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη- για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί το τέλος. Η παράσταση- παρουσίαση του εφηβικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ μας συστήνει αυτούς τους αόρατους ήρωες που έχουν συνηθίσει να ζουν στο μεταίχμιο και που για πρώτη φορά αποφασίζουν να γίνουν λίγο περισσότερο ορατοί, αφήνοντας οριστικά πίσω τους όλα όσα τους πληγώνουν.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο και Σκηνοθεσία: Εύα οικονόμου Βαμβακά- Μαρίνα Τσελεπή
Φωτισμοί και σκηνικό περιβάλλον: Βασίλης Αποστολάτος
Κινησιολογική Επιμέλεια: Φωτεινή Μελετιάδου
Παίζουν οι έφηβοι που συμμετείχαν στο Εφηβικό Εργαστήριο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
Σάββατο 8 – Κυριακή 9 Ιουλίου 2023
Ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού του Ντάριο Φο
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ Ε.Ε
Λέει ο Ντάριο Φο: «Το έργο παίζεται από τον καιρό που γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.»
Μετά από αλλεπάλληλα sold out δύο χρόνων, μια από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών ταξιδεύει στην Ελλάδα για να συμπαρασύρει με το νεύρο και το ρυθμό της κάθε θεατή.
Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!
Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.
Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού. Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο. Αρχίζουμε από τη γέννησή του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας
Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος
Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Διαφήμιση – Social Media: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης.
Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας
Σάββατο 15 – Κυριακή 16 Ιουλίου 2023
Εκάβη του Ευριπίδη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: KMTD PRODUCTIONS MΟΝ.IKE
(ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ)
Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.
Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος, το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μάγια Κυριαζή
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Δημοσθένης Κλιμενώφ
Εκτέλεση/Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Μπάλλας
Επικοινωνία- Οργάνωση περιοδείας: Theater Art Company- Μανάφης Σάκης
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Ταλθύβιος: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Πολυξένη: Μαρίνα Καλογήρου, Εκάβη: Ελένη Κοκκίδου, Οδυσσέας: Θανάσης Κουρλαμπάς, Πολύδωρος: Ερρίκος Μηλιάρης, Θεράπαινα: Ηλεάνα Μπάλλα, Πολυμήστορας: Άκης Σακελλαρίου, Αγαμέμνονας: Αλέκος Συσσοβίτης
ΧΟΡΟΣ (με αλφαβητική σειρά)!Ασημίνα Αναστασοπούλου, Άρτεμις Βαβάτσικα (μουσικός επί σκηνής), Ελισσάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Αμαλία Τσεκούρα, Χρύσα Τουμανίδου
Τετάρτη 19 – Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023
Έρημοι της Κικής Κέρζελη
Χώρος: Δασάκι Παναγούδας
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
«Τη φτιάξαμε την έρημό μας και σωριαστήκαμε πάνω της για να κοιτάζουμε τα αστέρια. Τη φτιάξαμε στο λιμάνι, στο φάρο εκεί ψηλά, στα βράχια στο κατηφόρισμα της Παναγίας, εκεί στην άκρη, στο κουφάρι του Σανατορίου, εδώ στο δάσος, πάνω και κάτω από τις πευκοβελόνες. Κι όταν ορμητικά μας σκέπασε, και τόσα πολλά μας πήρε μακριά, αυτή, η φτιαγμένη από όνειρα, θειάφι, νερό θαλασσινό και δάκρυα, μας έπλασε ξανά, καθ’ ομοίωση δική της.»
Σπαράγματα μνήμης ξεθαμμένα από ένα άνυδρο, πετρώδες έδαφος, υφαίνουν το νήμα της ιστορίας, συνδέοντας τους ήρωες σε έναν κύκλο καρτερικότητας για κάτι που χάθηκε, που δεν ήρθε ποτέ, ή που θα έρθει. Έρημοι, έρημοι μέσα και έξω, έρημοι αναστρέψιμοι και μη, έρημοι ευλαβικά φτιαγμένοι ή από λάθος, περιμένουν, με βλέμμα πάντα στραμμένο προς τον ουρανό, πάντα προς την ελπίδα πως όλα όσα χάθηκαν, κάποια στιγμή θα γυρίσουν πίσω στην αγκαλιά τους. Μια παράσταση αφιερωμένη στους αφανείς ήρωες αυτής της πόλης, ή και κάποιας άλλης μακριά, κι ακόμη πιο μακριά, σε αυτούς που η υπομονή, η επιμονή και η πίστη στο αδύνατο γίνεται μαξιλάρι για να ξαποσταίνουν τα βράδια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο παράστασης: Κική Κέρζελη
Σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη, Δημήτρης Μανδρινός, Γιώργος Ανδριώτης, Ζωή Αρβανίτη
Πρωτότυπη μουσική – σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Γιώργος Ανδριώτης
Σκηνικά – κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Παίζουν: Δημήτρης Μανδρινός, Ανδρονίκη Πολυχρονίδου
Special Guest: Αργύρης Μπακιρτζής
Σάββατο 22 Ιουλίου 2023
Σφήκες του Αριστοφάνη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: Εθνικό Θέατρο
Σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας
Η αιρετική Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί μια διασκευή της δηκτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη. Στους Σφήκες ο ποιητής σατιρίζει με ευφάνταστο τρόπο τη μανία των Αθηναίων να λύνουν δικαστικά τις διαφορές τους, αλλά και τις ρωγμές του δικαστικού συστήματος που επέτρεπε σε επιτήδειους να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη προς όφελός τους.
Εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, το Εθνικό Θέατρο καλεί την ανατρεπτική δημιουργό να στρέψει τη ματιά της στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το αριστοφανικό έργο, σαρκάζοντας τις σύγχρονες παθογένειες με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
Ταυτότητα παράστασης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Στέλιος Χρονόπουλος
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά-Kοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Β’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Σαββίνα Τσάφα
Βοηθός Μουσικοσυνθέτη: Αλέξης Κωτσόπουλος
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Διανομή (αλφαβητικά):
Δάφνη Δαυίδ, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Κουσούλης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νεφέλη Μαϊστράλη, Σωτήρης Μανίκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Ναζίρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μαριάννα Πουρέγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης
Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά):
Δημήτρης Βαρελόπουλος, Μαρίνος Γαλατσινός, Σοφία Ευκλείδου, Βαγγέλης Καρίπης, Εύη Κανέλλου.
Τετάρτη 26 – Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023
Μήδεια του Ευριπίδη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ Ο.Ε.
Η ΜΗΔΕΙΑ αναδείχτηκε από τον Ευριπίδη σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα.
Ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μήδεια, προδίδοντας τους όρκους τους, για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, διεκδικώντας μερίδιο στην εξουσία. Ο Κρέοντας αποφασίζει να εξορίσει τη Μήδεια και τα παιδιά από την πόλη, καταδικάζοντάς τα σε αργό θάνατο, με τη συναίνεση του πατέρα τους.
Μετά την προδοσία του Ιάσονα και την καταπάτηση των όρκων, η Μήδεια, επιθυμεί να εκδικηθεί τον Ιάσονα. Με την παιδοκτονία που διαπράττει, του στερεί το δικαίωμα να έχει απογόνους, αφού σκοτώνει τους γιους που του έχει χαρίσει, αλλά και τη μητέρα των μελλοντικών παιδιών του.
Γνωρίζει πως χωρίς σύζυγο και πατέρα δεν υπάρχει πια μέλλον γι’ αυτήν και τα παιδιά της, και πως οι γιοι της είναι καταδικασμένοι σ’ έναν αργό θάνατο.
Έχοντας συμπεριλάβει τα παιδιά στα σχέδιά της για εκδίκηση, αφού αυτά πρόσφεραν τα θανάσιμα δώρα στη νέα βασιλική σύζυγο του πατέρα τους, γνωρίζει πως με τον θάνατο του βασιλιά και της κόρης του οι γιοι της κινδυνεύουν από την εκδικητική οργή των Κορινθίων.
Το αίμα πρέπει να πληρωθεί με αίμα.
Η Μήδεια, για να εξιλεωθεί για τους φόνους που έχει διαπράξει για χάρη του Ιάσονα, γνωρίζει πως θα πρέπει να κάνει κι αυτή μια επώδυνη θυσία, προκειμένου να επανέλθει η αρμονία στο σύμπαν. Με απόλυτη επίγνωση…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Kλερ Μπρέισγουελ
Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Θεοδώρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταυριάνα Καδή
Διαφήμιση – Social Media: Renegade Media/Βασίλης Ζαρκαδούλας
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Επικοινωνία-Προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΜΗΔΕΙΑ: Μαρία Κίτσου
ΙΑΣΟΝΑΣ: Φάνης Μουρατίδης
ΤΡΟΦΟΣ: Ελένη Καστάνη
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Θοδωρής Κατσαφάδος
ΑΙΓΕΑΣ: Βαγγέλης Αλεξανδρής
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Λαέρτης Μαλκότσης
ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλμπέρτο Φάις
ΧΟΡΟΣ
Αλίκη Αβδελοπούλου
Στέλλα Ράπτη
Έλενα Χατζηαυξέντη
Μυρτώ Παππά Αργυροπούλου
Γωγώ Παπαϊωάννου
Μυρτώ Καστρινάκη Μεϊτάνη
Σάββατο 29 Ιουλίου 2023
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Τρωάδες του Ευριπίδη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, τον Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.
Οι Τρωάδες, η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.
Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις Τρωάδες ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Θόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren
Υπεύθυνος Περιοδείας: Ηλίας Κοτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
*Βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αλέξανδρος Μαυρουδόπουλος
ΔΙΑΝΟΜΗ (αλφαβητικά):
Μελίνα Αποστολίδου (Αθηνά), Λουκία Βασιλείου (Αθηνά, Ελένη), Μομώ Βλάχου (Αθηνά), Χαρά Γιώτα (Αθηνά), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Αθηνά), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Χριστίνα Μπακαστάθη (Αθηνά), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Μπέττυ Νικολέση (Αθηνά), Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη), Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Πολυξένη Σπυροπούλου (Αθηνά), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Αθηνά), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Αθηνά), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Μάρα Τσικάρα (Αθηνά)
* Έκτακτη αντικατάσταση: Γιάννης Χαρίσης
Γυναίκες: Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Χαρά Γιώτα, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ζωή Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Μισχοπούλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μπέτυ Νικολέση, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα
Τετάρτη 2 – Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΑΜΚΕ Τέχνης Ars Aeterna
Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Πρόκειται για μία πραγματικότητα όντως ζοφερή. Ένα σύμπαν που βουλιάζει στην διαφθορά και την αδικία. Ένας κόσμος εντελώς αντιηρωικός όπου τα πάντα έχουν ανατραπεί και η τάξη των πραγμάτων έχει διασαλευτεί επικίνδυνα. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ηλέκτρα επιλέγει να αποτελέσει το μοναδικό κύτταρο ζωντανής συνείδησης που δεν θα πάψει να καταγγέλλει στο διηνεκές την ανηθικότητα και την υποκρισία. Αρνείται να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει το φαύλο καθεστώς των σφετεριστών, και η φωνή της αποτελεί μια γενναία και δυναμική πράξη ενεργητικής αντίστασης.
Αυτή η εμμονική προσκόλληση στις αρχές και τα ιδανικά της, θα φθείρει αναμφισβήτητα και την ίδια. Ακινητοποιημένη, παλινδρομεί ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον. Διαδηλώνει τον πόνο της στα πρόθυρα του παλατιού, μεταμορφώνεται σε ζωντανή Ερινύα και προσδοκεί ανυπόμονα την έλευση του σωτήρα αδερφού. Ο πόνος, το πένθος και η ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση μοιάζουν να δημιουργούν ένα τοπίο κινούμενης άμμου που σιγά-σιγά την καταπίνει, όμως εκείνη αδυνατεί να πράξει διαφορετικά. Απομονωμένη και αμετακίνητη, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μια ζωντανή νεκρή, αρνείται να συμβιβαστεί και να υποκύψει.
Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος. Ο Σοφοκλής δεν παίρνει θέση για το θέμα της μητροκτονίας που απασχόλησε τόσο τον Αισχύλο, όσο και τον Ευριπίδη. Ως κινηματογραφιστής, εστιάζει τον φακό του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας, που μετά τους άγριους πανηγυρισμούς για την ευόδωση του σχεδίου της εκδίκησης, παραμένει παράξενα σιωπηλή, μια κούφια μάσκα, που νιώθει κανείς πως δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ πια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Λιλλύ Μελεμέ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό: Μικαέλα Λιάκατα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάρης Λεόντιος
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Οργάνωση περιοδείας: Χριστίνα Μπάλλα
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ηλέκτρα: Λένα Παπαληγούρα
Ορέστης: Στρατής Χατζησταματίου
Κλυταιμνήστρα: Ελισάβετ Μουτάφη
Παιδαγωγός: Ιωάννης Παπαζήσης
Χρυσόθεμις: Εριέττα Μανούρη
Αίγισθος: Δαυίδ Μαλτέζε
Πυλάδης: Πάρης Λεόντριος
ΧΟΡΟΣ
Φιόνα Γεωργιάδη, Ήβη Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Δανάη Πολίτη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αρετή Τίλη
Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
Συζητώντας πληγές
Χώρος: Υπόγεια Στοά Μ. Αλεξάνδρου
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Μια performance αφιερωμένη στους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Μήπως η αναγνώριση του ρόλου τους είναι εφήμερη; Μήπως ξεχνάμε την αυτοθυσία τους; O Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος συζητά με αφανείς ήρωες της υγείας και της πρόνοιας, στο πλαίσιο ειδικής επιτόπιας έρευνας (residency) με έμφαση στην περιοχή της Καβάλας, καταγράφει τις συνθήκες της εργασίας τους μέσα στο σύστημα υγείας, ρωτά για τους κινδύνους, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα όνειρά τους και μεταφέρει τις ιστορίες τους στη σκηνή. Οι εμπειρίες των αφανών ηρώων της υγείας και της πρόνοιας ακούγονται και σωματοποιούνται στην performance και έρχονται σε διάλογο με κείμενα του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου. Ο καθημερινός αγώνας των αφανών ηρώων της υγείας και της πρόνοιας απέναντι στη φθορά, σε μια performance για όσα μας διδάσκει η αυταπάρνηση.
Επιμέλεια, έρευνα/κείμενα, ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
Βάκχες του Ευριπίδη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ Ο.Ε.
Η παράσταση προσεγγίζει ερμηνευτικά το έργο και διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία».
Συνδυάζοντας live τον φυσικό ήχο της λύρας και του νταουλιού με το ηχοτοπίο και το sound design της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας, οδηγούμαστε σταδιακά στην βακχεία του έργου του Ευριπίδη. Καθώς εκτυλίσσεται η τραγωδία, τα σώματα των ηθοποιών ελευθερώνονται σε έναν οργιαστικό χορό, καταργώντας τα θεατρικά όρια.
Ο Διόνυσος, καρπός της ένωσης του Δία με τη Σεμέλη, κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως θεός και δεν τιμήθηκε ποτέ στην πατρίδα της μητέρας του.
Έχοντας ήδη κατακτήσει την Ασία, ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, συνοδευόμενος από έναν όμιλο γυναικών από την Λυδία -των Βακχών- που τον ακολουθούν πιστά. Σκοπός του να διαδώσει τη λατρεία του στη Θήβα και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και να δώσει ένα μάθημα στους ασεβείς που τον αρνούνται. Πιο άσπονδος, ανάμεσά τους, ο Πενθέας, εγγονός του Κάδμου και βασιλιάς της Θήβας.
Ενώ η βακχική μανία εξαπλώνεται στην πόλη, πείθοντας ακόμη και τον Κάδμο και τον γέρο μάντη Τειρεσία για την αναγκαιότητα της αποδοχής του νέου θεού, ο Πενθέας, επιμένει να αμφισβητεί τη θεϊκή υπόσταση του Διονύσου και αποφασίζει να καταστείλει με τη βία τις εκδηλώσεις αυτής της παράξενης ανατολίτικης λατρείας. Αυτάρεσκος και συγχρόνως αστόχαστος, απορρίπτει τα «διπλωματικά ανοίγματα» του Διονύσου και αντιδρά με πανικό και υπεροψία μπροστά στην πολιτισμική διαφορά. Όμως η λογική, αντιστρέφεται σε τρέλα, κατοπτρικό είδωλο της «τρέλας» που ήθελε να καταπνίξει. Ο Πενθέας γλιστρά στην παγερή νομιμότητα, και πέφτει στην απαγορευμένη επιθυμία. Από τιμωρός της βακχείας γίνεται ο ίδιος αβοήθητο άθυρμά της. Στο τέλος, θα οδηγηθεί στη μοίρα του ντυμένος γυναίκα, συμπαρασύροντας στον όλεθρο ολόκληρο τον βασιλικό οίκο των Θηβών.
Παρότι ξένος στην πόλη, ο Διόνυσος φώλιαζε ήδη κρυφά στην καρδιά της, όπως και κάπου βαθιά μέσα στον αλαζονικό μονάρχη της.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης
Σκηνικό – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Δραματουργός: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Αλαφούζος
Βοηθός σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Ευγενία Μπούρντα
Video: Θωμάς Παλυβός
Φωτογραφίες: Ηλίας Ντζόιδος – Ελίνα Γιουνανλή
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Γαβριηλίδου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
ΔΙΑΝΟΜΗ
Διόνυσος: Δημήτρης Λάλος
Κάδμος: Θανάσης Δόβρης
Πενθέας: Γιώργος Χριστοδούλου
Τειρεσίας: Βίκυ Βολιώτη
Δούλος: Στέργιος Κοντακιώτης
Άγγελος α’: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Άγγελος β’: Δήμητρα Κούζα
Αγαύη: Έλενα Μαυρίδου
ΧΟΡΟΣ
Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριανού, Μαριάμ Ρουχάτζε
Μουσικοί επί Σκηνής
Γιώργος Μαυρίδης, Βασίλης Κόκλας
Παρασκευή 11 – Σάββατο 12 Αυγούστου 2023
Οιδίπους Τύραννοςτου Σοφοκλή
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΙΑΣΜΟΣ
Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.
Ο «Οιδίπους Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Social media: Ιdeation
Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος
Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Εκτέλεση παραγωγής: Kart Productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου
Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης
Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης
Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας
Εξάγγελος: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ
ΧΟΡΟΣ (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου
Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας
Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΒΙΚΤΩΡ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, όπου η πατρίδα και τα δεινά της, μεταφέρονται με έναν εύληπτο και μαγικό τρόπο.
Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο. Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση. Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει! Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει. Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα.
Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή, Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση, Video Art: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι & επιλογή τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσουρουνάκης
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Καρτάση
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Νικολάου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κατερίνα Γεωργάκη, κ.α.
Δευτέρα 21 – Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
Διαδρομή 404
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Μια διαφορετική γραμμή λεωφορείου περνά από μπροστά σου και σε καλεί σε ένα αλλόκοτο ταξίδι με συνεπιβάτες ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθούν. Μια ιστορία που ποτέ δεν είχες φανταστεί ότι κουβαλάνε. Και που σε κάνει να αναρωτηθείς πόσα ακόμα πράγματα περνάνε από δίπλα σου αόρατα, χωρίς καν να τα υποπτευθείς. Μια λάθος διαδρομή που περνάει από σημεία-σταθμούς της πόλης που κρύβουν τις δικές τους μνήμες. Και άθελά της μπορεί να σε οδηγήσει στο σωστό μέρος. Μια ξεχωριστή performance που φωτίζει διαφορετικά τις γωνιές της πόλης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Άρης Νινίκας- Εύα Οικονόμου Βαμβακά
Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Σύμβουλος Δραματουργίας & εικαστική επιμέλεια: Μιχαήλα Πλιαπλία
Συμμετέχουν: οι εθελοντές του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων
Παρασκευή 25 – Σάββατο 26 Αυγούστου 2023
Βατράχια του Αριστοφάνη
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ Ε.Ε.
Σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών
Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας.
Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.
Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα
Διασκευή: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης, Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Μουσική: Constantine Skourlis
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας
Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα
Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους
Βοηθός σκηνοθέτιδας-καλλιτεχνική συνεργάτις: Δάφνη Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνογράφου-καλλιτεχνική συνεργάτις: ΒάσιαΛύρη
Βοηθός ενδυματολόγων-καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Σύμβουλος ήχου: Νικόλας Καζάζης
Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής •
Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παραγωγή: Γ. ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ
«…Ἀγγελικὸ καὶ μαῦρο, φῶς, γέλιο τῶν κυμάτων στὶς δημοσιὲς τοῦ πόντου, δακρυσμένο γέλιο, σὲ βλέπει ὁ γέροντας ἱκέτης πηγαίνοντας νὰ δρασκελίσει τὶς ἀόρατες πλάκες
καθρεφτισμένο στὸ αἷμα του ποὺ γέννησε τὸν Ἐτεοκλῆ καὶ τὸν Πολυνείκη.»
Το αγγελικό και μαύρο φως, όπως γράφει στο τελευταίο μέρος της «Κίχλης» ο Σεφέρης, είναι αυτό που «βλέπει» ο τυφλός Οιδίποδας, ο γέροντας ικέτης. Είναι η συντριβή και η δικαίωσή του μαζί, το μετέωρο πέρασμά του στον άλλο τόπο, τις αόρατες πλάκες του άλσους των Ευμενίδων, που θα τον υποδεχτούν και θα τον καταπιούν. Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτός ο μετεωρισμός ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και στην άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει αυτή η παράσταση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη – Θάνος Τσακνάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας – Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
Σκηνικά: Λίλη Πεζανού.
Μουσική: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Χρήστος Σαπουντζής.
Τρίτη 29 – Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Συνελήφθη μαϊμού που δεν χωρούσε πουθενά
Performance βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι
Χώρος: Παλιά Μουσική
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
«…Σοκαρισμένη η τοπική κοινότητα της Σιναγκάουα μετά την ομολογία αυτόχθονος μαϊμούς στο τοπικό τμήμα. Η δράστης αποκάλυψε πως εδώ και χρόνια έκλεβε συστηματικά ταυτότητες άλλων, με την μέθοδο του διαλογισμού…»
Η παράσταση αυτή εμπνευσμένη από το διήγημα «confessions of a Shinagawa monkey» εξετάζει το ζήτημα της μνήμης και της λήθης τοποθετώντας στο κέντρο της την ιδέα ενός ανθρώπου μετέωρου που έχοντας χάσει τη δική του, υιοθετεί διαρκώς νέες ταυτότητες και προσωπεία. Και προσβάλλεται έτσι από μια νέα μορφή άνοιας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-υλικό: Η ομάδα
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών και σκηνικός χώρος: Βασίλης Αποστολάτος
Παίζουν: Υψιπύλη Σοφιά, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου
Δευτέρα 4 – Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023
Μέχρι το καλοκαίρι των Χριστίνα Κυπραίου – Μιχάλη Πητίδη
Χώρος: Παλιό Κολυμβητήριο
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Καλοκαίρι. Ζέστη, θάλασσα, διακοπές, παιδικές αναμνήσεις, ανεμελιά, ραστώνη και γλυκά φρούτα. Το όνειρο του καλοκαιριού. Το προϊόν της “μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας”. Τα παιδιά που ζούσαν το όνειρο σκάβοντας τρύπες στις παραλίες, ή κάνοντας βουτιές στις πισίνες τώρα κρατάνε τον δίσκο, γεμίζουν τα ψυγεία και στρώνουν κρεβάτια για τους εποχικούς επισκέπτες.
Με την αλλαγή της εποχής πραγματοποιείται μια γιγαντιαία μετακίνηση πληθυσμού. Παραθαλάσσια μέρη 10πλασιάζουν, ίσως και 20πλασιάζουν, τον πληθυσμό τους. Δρόμοι φωτίζονται, κτίρια κατοικούνται, πισίνες πλημμυρίζουν, δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από έπιπλα και ανθρώπους. Μία μετακίνηση που μοιάζει με φυσικό φαινόμενο. Χωριά, παραλίες, πόλεις μεταμορφώνονται για να υποδεχτούν τους εφήμερους επισκέπτες. Η μεταμόρφωση αυτή απαιτεί, μεθοδικότητα, οργάνωση, χρήμα και πολύ μόχθο: η εργασία της καλοκαιρινής σεζόν. Ο τόπος και η επιχείρηση σταθερά, τα πρόσωπα αλλάζουν. Εργαζόμενοι και πελάτες εναλλάσσονται.
Η παραβολή του μυρμηγκιού και του τζιτζικιού έχει πολύ καθαρό μήνυμα. Αν δεν δουλέψεις το καλοκαίρι πάει να πει πεθαίνεις το χειμώνα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πητίδης
Κείμενο/Δραματουργία: Χριστίνα Κυπραίου, Μιχάλης Πητίδης
Σκηνογραφική επιμέλεια και φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Κίνηση: Ναταλία Καλογεροπούλου
Παίζουν: Μελίνα Κοτσέλου, Χριστίνα Κυπραίου, Γιώργος Μπουφίδης, Μιχάλης Πητίδης, Δέσποινα Σταυρίδη, Ζωή Σιγαλού
Σάββατο 9 – Κυριακή 10
«Pieta» της Μάρθας Μπουζιούρη
Χώρος: Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,
PLAYS2PLACE, Θέατρο του Νέου Κόσμου
Μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη
Η παράσταση Pietà ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας.
Έμπνευση και οδηγός της στάθηκαν οι γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια: τη δολοφονία του παιδιού τους. Γυναίκες-μητέρες που αναζήτησαν η μία την άλλη. Που αφουγκράστηκαν, αγκάλιασαν και υπερασπίστηκαν η μία την άλλη. Που όλες μαζί, μια γροθιά, ενώθηκαν και αφοσιώθηκαν σε ένα κοινό, δίκαιο αγώνα: αυτόν της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Έναν αγώνα – φόρο τιμής στα δικά τους παιδιά και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω.
Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε ένα τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική θεατρική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές θεάτρου ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ισορροπώντας με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας αλλά ζουν μέσα από εμάς. Γινόμαστε η φωνή τους. Η ομορφιά και η μνήμη τους φωτίζει τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς βία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Κείμενο: Μάρθα Μπουζιούρη, με την πολύτιμη συνδρομή των: Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου)
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Παράλληλες Δράσεις
Δευτέρες 10 – 17 – 24 Ιουλίου
«Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά»
Τι ακριβώς ήταν οι σφήκες; Έντομα ή άνθρωποι;
Πόσα παιδιά είχε η Εκάβη;
Και γιατί οι Οιδίποδες είναι δύο;
Φέτος για πρώτη φορά, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διοργανώνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδία. Μέσα από ένα ιδιαίτερο application που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να ψάξουν και να γνωρίσουν τους ήρωες και τις ηρωίδες των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν φέτος στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Κι έτσι, με μια μεγάλη διαφορετική διαδρομή στο γνώριμο πάρκο του Φαλήρου, θα μπορούν κάθε Δευτέρα του Ιουλίου να μάθουν τι-είναι-αυτό-που-πηγαίνουν-να-δουν-οι-γονείς-τους-τα βράδια. Και να αποκτήσουν έναν δικό τους κώδικα. Που αν και αρχαίος μοιάζει εντελώς σύγχρονος.