Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την περίοδο Ιανουαρίου με Ιουνίου 2024 (Δείτε το video)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ Κ.Ο.Θ. ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΜΘ ΟΠΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την περίοδο Ιανουαρίου με Ιουνίου 2024

 

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ Κ.Ο.Θ.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2024

 

ΚΥΚΛΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

 

Από τα βάθη της ιστορίας, η εικόνα του πλανόδιου μουσικού, αυτού που μεταφέρει ιστορίες, μύθους και θρύλους από μέρη μακρινά είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του καλλιτέχνη. Τις εποχές που τα ταξίδια ήταν δύσκολα, οι μουσικοί ταξίδευαν και μάζευαν ακούσματα και εικόνες από τον έναν τόπο στον άλλον και γίνονταν φορείς εξωτισμού, ανοίγοντας δρόμους μακριά από την καθημερινότητα για τους ακροατές τους. Τον 17ο αιώνα τα τσέμπαλα είχαν διακόσμηση που μιμούνταν κινέζικες ζωγραφιές, τα κύμβαλα τον 18ο αιώνα θύμιζαν στους ευρωπαίους τις οθωμανικές μπάντες, πλήθος Ιταλικών οπερών του ρομαντισμού έχουν ιστορίες που διαδραματίζονται στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Αμερική, τη Σκωτία και τόσα άλλα μέρη που οι ακροατές τους δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούν.
Συνεχίζοντας την ίδια παράδοση, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γίνεται ένας σύγχρονος τροβαδούρος: μέσα από τον κύκλο “Μουσικές από τις άκρες της Γης” στοχεύει να συλλέξει σπουδαία ακροάματα από μακρινούς τόπους και τα προσφέρει εδώ, στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Κάθε συναυλία θα έχει θέμα μιαν “άκρη της Γης” και θα μεταφέρει από εκεί προς τους ακροατές ακούσματα, χρώματα και αισθήσεις και συναισθήματα

 

 

 

ΚΥΚΛΟΣ: ΟΝΕΙΡΑ

Φωνές

Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναι
για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.

Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·
κάποτε μες στην σκέψη τες ακούει το μυαλό.

Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας –
σα μουσική, την νύχτα, μακρινή, που σβήνει.

Κ. Π. Καβάφης

O κύκλος “Όνειρα” είναι αφιερωμένος στη μνήμη των αγαπημένων συναδέλφων μας Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη. Δεν αποτελείται ωστόσο από θρηνητική μουσική- όποιος τους είχε γνωρίσει από κοντά, άλλωστε, γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα τους ταίριαζε. Το θέμα των μουσικών του κύκλου είναι το αιθέριο, το άυλο, αυτό που ζει στη σκέψη και στο μυαλό μας. Τα όνειρα, με την έννοιά τους ως δημιουργήματα της φαντασίας, της επιθυμίας και της σκέψης μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική, και έχουν χαρίσει έμπνευση για τη δημιουργία πάμπολων μουσικών αριστουργημάτων. Με αυτόν τον αιθέριο τρόπο, παρουσιάζοντας τέτοια μουσική εμείς, η οικογένεια της Κ.Ο.Θ., δεν αποχαιρετούμε τον Γιούρα και τον Βίκτωρα, αλλά τους κρατάμε πάντα κοντά μας

 

 

 

ΚΥΚΛΟΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΟΦΙΑ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Μέσα από το πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη- Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού”, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θεσμοθετεί διαρκή συνεργασία με μία από τις ιστορικότερες και σπουδαιότερες ορχήστρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, με στόχο τη δημιουργία μίας μουσικής γέφυρας συνεργασίας στην καρδιά των Βαλκανίων με βάση τις δύο γειτονικές πόλεις. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, μετά από πολλούς αιώνες δύσκολης ιστορικής γειτνίασης, σήμερα απολαμβάνουν άριστες διμερείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Αποτελούν λοιπόν, παράδειγμα προς μίμηση για την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Η κλασική συμφωνική μουσική, ως αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής , μπορεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες, αλλά και τα ακροατήρια, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ταλέντο, την έμπνευση, τη δημιουργία που λαμβάνει χώρα λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι δύο ορχήστρες φιλοδοξούμε τόσο να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλον, όσο και να γνωρίσουμε στο κοινό μας τις σπουδαίες μουσικές που ακούγονται στη βαλκανική γειτονιά μας, επενδύοντας στο σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό και τις ξεχωριστές μουσικές παραδόσεις των τόπων μας.
Το πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη- Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού” στηρίζεται από τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

 

 

 

 

ΚΥΚΛΟΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

 

 

 

Οι φιλόξενοι χώροι του σπουδαίου Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έχουν ιστορικά διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μόρφωση του μουσικού προφίλ της πόλης μας, προσφέροντας στέγη στις συναυλίες απλών μαθητών μέχρι διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνών. Περίπου όλοι οι κατ’ επάγγελμα καλλιτέχνες έχουμε κάποια στιγμή περάσει από τις “σκηνές’ του και έχουμε συνδεθεί μαζί τους.
Στη βάση αυτής της πολυετούς πολύτιμης προσφοράς, και στοχεύοντας στην διεύρυνση και αναβάθμισή της,  η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινιάζουν έναν νέο κύκλο μουσικής δωματίου στους χώρους του ΑΜΘ, που θα φιλοξενεί υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλίες και ταυτόχρονα θα στηρίζει την εγχώρια μουσική δημιουργία. Οι συναυλίες του κύκλου αυτού σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέονται θεματικά με τις αντίστοιχες συμφωνικές δράσεις της ΚΟΘ. Στο εαρινό εξάμηνο του 2024 φιλοξενείται μία ποικιλία μουσικών εκδηλώσεων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σόλο ρεσιτάλ των σπουδαίων Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών Βασίλη Βαρβαρέσου και Δήμου Γκουνταρούλη, μία συμβολική συναυλία με ισχυρό μήνυμα για την ειρήνη με τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Guy Ben Ziony (βιόλα- Ισραήλ) και Diana Al-Hassani (πιάνο- Ιράκ) που μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν έργα Ισραηλινών και Αράβων δημιουργών. Πριν την πρώτη παρουσίαση της όπερας “Γαλάτεια’ του Αιμιλίου Ριάδη, το γνωστό κουαρτέτο “Αιμίλιος Ριάδης” θα μάς ξεναγήσει στη μουσική του σπουδαίου Θεσσαλονικιού συνθέτη και της εποχής του. Ένα λατινοαμερικάνικο πρόγραμμα για φλάουτο και κιθάρα με τους Ζαχαρία Ταρπάγκο και τον Δημήτρη Δεκαβάλλα προηγείται της αντίστοιχης συμφωνικής συναυλίας της ΚΟΘ και ο κύκλος κλείνει στο αίθριο του μουσείου με το αγαπημένο κουιντέτο χάλκινων πνευστών της ΚΟΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπετόβεν & Μπραμς σε ντο ελάσσονα

 

 

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024

ώρα 21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68

Ο Γιοχάνες Μπραμς θεωρήθηκε ως ο φυσικός διάδοχος του Μπετόβεν σε μία εποχή που η ως τότε αδιαπραγμάτευτη αυθεντία του Κλασικισμού βρισκόταν για πρώτη φορά υπό αμφισβήτηση από μία αντισυμβατική νέα τάση που τολμούσε να σπάσει τα αυστηρά συνθετικά καλούπια και να προτείνει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης στη μουσική. Ήταν η εποχή που ανέτειλε ο Ρομαντισμός από τη λεγόμενη Νέα Γερμανική Σχολή και ο ιδιοφυής Γερμανός συνθέτης ένιωθε βαριά στις πλάτες του την ευθύνη υπεράσπισης της σπουδαίας κληρονομιάς των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος. Φυσιολογικά λοιπόν αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά κάθε του νέα συνθετική απόπειρα κι έτσι χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την πρώτη του συμφωνία μη θέλοντας να αφήσει πάνω της κανένα ψεγάδι, πράγμα που κατάφερε αποδεχόμενος παράλληλα το ρόλο του στην ιστορία καθώς αποτίνει τιμή στον Μπετόβεν  με τη δανεισμένη από τον «Ύμνο της Χαράς» μελωδία των εγχόρδων στο φινάλε.

Το ‘3ο κοντσέρτο για πιάνο’ του ίδιου του Μπετόβεν τώρα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρώτη απόπειρα αποδέσμευσης του δημιουργού του από τα πρότυπα του Μότσαρτ, αφού χρησιμοποιεί μεν ως βάση το δραματικό του Κ.491, μόνο και μόνο όμως για να βάλει πάνω του φαρδιά πλατιά την προσωπική του σφραγίδα με καινοτομίες στη μελωδία και τη φόρμα που επιφέρουν μία σκιά συναισθηματισμού στο δραματικό ύφος του έργου, στοιχείο που οι ρομαντικοί αργότερα θα χρησιμοποιούσαν ως εφαλτήριο για να κάνουν το βήμα παραπέρα. Κι αυτοί άλλωστε διάδοχοι του Μπετόβεν θεωρούνται.

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

 

 

 

 

Κύκλος: Μουσικές από τις άκρες της γης – Άπω Ανατολή 

Μουσικό αφιέρωμα στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά

 

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024

ώρα 21:00

Κύκλος: Μουσικές από τις άκρες της γης

 

Ερ Χου:  Wang Ying

Διεύθυνση ορχήστρας: Paul Chiang

 

Πρόγραμμα:

Τακάσι Γιοσιμάτσου (1953): 3 Wild Landscapes, έργο 47α (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Τόρου Τακεμίτσου (1930-1996): How slow is the wind (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Yuankai Bao (1944): Sunrise of Jade Mountain (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Yuankai Bao (1944): Highland Festival (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Γουάνγκ Ι-Γου (1980): Adagio (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Ζε Τσανχάο (1933) & Τσεν Γκανγκ (1935): ‘Butterfly Lovers’ κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (1958)

 

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ξημερώνει η φετινή Κινέζικη Πρωτοχρονιά και η Κ.Ο.Θ. υποδέχεται τη ‘Χρονιά του Δράκου’ με έργα συνθετών από την Άπω Ανατολή, στο πλαίσιο των συναυλιών του κύκλου ‘Μουσικές από τις άκρες της Γης’, που σκοπό έχει να ταξιδέψει τους ακροατές σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από τη μουσική των λαών της. Αφήνουμε για λίγο το βιολί λοιπόν και υποδεχόμαστε το επονομαζόμενο ως ‘κινέζικο βιολί’, το ερ χου, ένα παραδοσιακό κινέζικο δίχορδο όργανο που ο ήχος του ομοιάζει με την ανθρώπινη φωνή και διεισδύει μέσα στην καρδιά μας, σύμφωνα με όσους το αγαπούν.

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

 

 

Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn: Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική

Συναυλία για όλη την οικογένεια

 

Κύκλος: Εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024

ώρα 19:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Κείμενο – παρουσίαση: Κώστας Χάρδας

Διεύθυνση Ορχήστρας: Paul Chiang

Πρόγραμμα:

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809): Συμφωνία αρ.45 σε φα δίεση ελάσσονα, Hob.I:45

Το πρόγραμμα παρουσιάζει τον πατέρα της συμφωνικής μουσικής Τζόζεφ Χάυντν μέσα από την περίφημη ‘Συμφωνία του Αποχαιρετισμού’. Ιδιοφυής και καινοτόμος, με μνημειώδη αίσθηση του χιούμορ, και στοργικός για τους συναδέλφους του, o Χάυντν δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία τους τις ιδέες του διαφωτισμού. Η συμφωνία αυτή, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής.

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία: 15€
Εξώστης: 10€
Μειωμένο/Παιδικό: 5€

 

 

 

Όνειρα #3 – Μακάβριος Χορός

 

 

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

ώρα 21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Κύκλος: Όνειρα

Πιάνο: Aris Alexander Blettenberg

Διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Forget

 

Πρόγραμμα:

Καμίγ Σεν-Σανς (1835-1921): Μακάβριος Χορός, έργο 40

Φραντς Λιστ (1811-1866): Χορός του Θανάτου, S.126

Εκτόρ Μπερλιόζ (1803-1869): Φανταστική συμφωνία

 

Η τρίτη συναυλία του κύκλου ‘Όνειρα’ περιλαμβάνει τρία έργα που πραγματεύονται το θάνατο μέσα από  διαφορετικές οπτικές, αλλά πάντα μέσα από μία ‘έμμονη ιδέα’ του δημιουργού τους.  Ο ‘Μακάβριος Χορός’ του Σεν-Σανς είναι ένα συμφωνικό ποίημα που αναφέρεται σε μια μεσαιωνική εικόνα, όπου ο Θάνατος εμφανίζεται το Χάλοουιν μέσα στη νύχτα με ένα βιολί καλώντας τους νεκρούς να βγούνε από τους τάφους τους και να χορέψουν στο μακάβριο σκοπό του. Ένας ‘Χορός του Θανάτου’ είναι και αυτός του Λιστ, ο οποίος γοητευόταν έντονα από την ιδέα του θανάτου και είχε αναπτύξει μία εμμονή με αυτόν, την οποία διοχέτευσε σε πλήθος έργων του. Η ‘Φανταστική Συμφωνία’ του Μπερλιόζ είναι ένα έργο-ορόσημο στην ιστορία της μουσικής, όπου πραγματεύεται την ερωτική απογοήτευση ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη που τον οδηγεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Το αντικείμενο του πόθου του γίνεται μία ‘έμμονη ιδέα’ που τον βασανίζει, ώσπου καταφέρνει τελικά και την απομυθοποιεί.

 

Συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη των Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη

 

 

 

 

Μήδεια

 

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024

ώρα 21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη

 

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024

ώρα 20:00

Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Λάρισα

Ηθοποιός: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Διεύθυνση ορχήστρας/τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

 

Μετάφραση κειμένου: Γιάννης Καλιφατίδης

 

Πρόγραμμα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα, KV 183

Γίρι Αντονίν Μπέντα (1722-1795): Μήδεια (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

 

 

 

Το μονόπρακτο μελόδραμα ‘Μήδεια’ του Τσέχου συνθέτη Γίρι Μπέντα είναι ένα έργο. Ερμηνεύει η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που ενσαρκώνει μοναδικά και τα έξι πρόσωπα της Μήδειας του Μπέντα, ενώ ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε μία ανεπανάληπτη αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής, που κόβει την ανάσα καθώς οι διάφοροι αντιφατικοί χαρακτήρες παρελαύνουν διαδοχικά αυξάνοντας την ένταση μέσα από τις αντικρουόμενες προσωπικότητές τους.

Ο Μότσαρτ έγραψε την περίφημη ‘Συμφωνία αρ. 25’ σε ηλικία μόλις 17 ετών. Πρόκειται για μία δραματική σύνθεση γεμάτη εμπνεύσεις και σπάνιο μελωδικό πλούτο, που αποκαλύπτει το θεϊκό ταλέντο του νεαρού δημιουργού της, ενώ υπονοεί έναν εσωτερικό θυμό ή μία απογοήτευσή του.

 

 

Συναυλία Θεσσαλονίκης

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

 

Συναυλία Λάρισας

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€

Προπώληση: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ.-Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ‘Μουσικότροπο’

 

 

 

Μουσικές από τις άκρες της Γης – Λατινική Αμερική

 

 

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024

ώρα 21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Κύκλος: Μουσικές από τις άκρες της γης

Άρπα: Anais Gaudemard

Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Πουσπουρίκας

 

Πρόγραμμα:

Άστορ Πιατσόλα (1921-1992): Tangazo

Αλμπέρτο Χιναστέρα (1916-1983): Κοντσέρτο για άρπα και ορχήστρα, έργο 25

Νταριούς Μιγιώ (1892-1974): Το βόδι στη στέγη, έργο 58

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται τη φετινή Αποκριά με ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, που μας προσκαλεί να χορέψουμε στο ρυθμό του tango nuevo, με το ‘Tangazo’ του δημιουργού αυτής της μοντέρνας μετεξέλιξης του παραδοσιακού αργεντίνικου τάνγκο, Άστορ Πιατσόλα. Στη συνέχεια, υποδεχόμαστε στην πόλη μας μία από τις σπουδαιότερες αρπίστριες της εποχής μας, την Γαλλίδα Anais Gaudemard που ερμηνεύει το μαγευτικό κοντσέρτο για άρπα του Αλμπέρτο Χιναστέρα, που ωθεί τις εκφραστικές δυνατότητες της άρπας εκεί που δεν είχε φτάσει κανείς πριν. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται στη Βραζιλία με τη φλόγα της μουσικής του Νταριούς Μιγιώ για το σουρεαλιστικό μπαλέτο ‘Το Βόδι στη Στέγη’, όπου αναμειγνύει  σάμπα, μασίζ, τάνγκο, ως και πορτογαλέζικο φάντο αναδεικνύοντας το ρυθμό και τη μελωδικότητα της βραζιλιάνικης μουσικής, την οποία αγαπούσε πολύ.

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

 

 

 

 

 

 

Cosmos

 

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

 

Σοπράνο / Νικελάρπα: Αφροδίτη Πατουλίδου

Διεύθυνση Ορχήστρας: Leo McFall

 

Πρόγραμμα:

Κάιγια Σααριάχο (1952-2023): Αστεροειδής 4179 – Τουτάτης   (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Καλεβάλα, μελωδία για φωνή και νικελάρπα (διασκευή: Αφροδίτη Πατουλίδου)

Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Luonnotar για σοπράνο και ορχήστρα, έργο 70  (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Καρλ Νίλσεν (1865-1931): Εισαγωγή ‘Ήλιος’, έργο 17

Γκούσταβ Χολστ (1874-1934): Συμφωνική σουίτα ‘Οι Πλανήτες’, έργο 32

 

 

Όταν το 2004 ο αστεροειδής 4179 – Τουτάτης πέρασε τόσο κοντά από τη Γη, όσο τέσσερις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης, η Φινλανδή συνθέτης Κάιγια Σααριάχο άρχισε να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν τον περίεργο διαστημικό βράχο με το περίεργο σχήμα και την ακανόνιστη τροχιά και μελετώντας τον εμπνεύστηκε την ομώνυμη σύνθεση. Στα επίγεια μας επαναφέρει ο Σιμπέλιους με το εθνικό έπος της Φινλανδίας, την Καλεβάλα, από όπου αντλεί το απόσπασμα για τη Θεά Λουόννοταρ, την πρωταρχική Παρθένα του Αέρα και δημιουργό της Γης, που γέννησε τον Βέινεμουινεν, κάτοχο της μαγικής δύναμης της μουσικής. Ο Δανός Καρλ Νίλσεν εμπνεύστηκε την Εισαγωγή Ήλιος σε ένα ταξίδι του στην Ακρόπολη και θαμπωμένος θέλησε να περιγράψει την πορεία του ήλιου πάνω από το Αιγαίο, από τη θριαμβευτική ανατολή του ως το αρχοντικό του βασίλεμα. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται από εκεί που άρχισε: στο αχανές διάστημα και στους Πλανήτες, που μας περιγράφει γλαφυρά ο Χολστ, μέσα από τη μουσική του.

Θα προηγηθεί έκθεση ερασιτεχνικής αστροφωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου.

 

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ

 

 

 

 

 

Η Κ.Ο.Θ. στη Ρώμη

Συναυλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

 

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024

ώρα 21:00

Sala Sinopoli

Ρώμη (Ιταλία)

Σοπράνο: Μυρτώ Παπαθανασίου

Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall

 

 

Πρόγραμμα:

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Εισαγωγή από την όπερα ‘Η Πολιορκία της Κορίνθου’

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Άρια ‘L’ora fatal s’appressa… Giusto ciel’ από την όπερα ‘Η Πολιορκία της Κορίνθου’

Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό

Επιμέλεια μουσικού υλικού: Εβελίνα Χαρτοφτάκη, Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής,

Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936): ‘Il Tramonto’ για σοπράνο και ορχήστρα

Μαριώ Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού (1850-1921): ‘Οι Μάσκες’ από τη ‘Βενετσιάνικη Σουίτα’

Σπυρίδων Σαμάρας (1861-1917): Άρια ‘Dieu , faites que he le revoie …” από την όπερα ‘Δεσποινίς ντε Μπελίλ’
Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924): Άρια ‘Vissi d’ arte’ από την όπερα ‘Τόσκα’

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Δωδεκανησιακή σουίτα αρ.1

 

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίζεται στη Ρώμη στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ένα πρόγραμμα που ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Ιταλίας συνδυάζοντας το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με τον αντίστοιχο ιταλικό, σε ένα μουσικό ταξίδι δύο αιώνων, από το 1750 ως το 1950, με βάση την αλληλεπίδραση που άσκησε η μουσική του ενός λαού στους δημιουργούς του άλλου. Συμπράττει η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου. Στο βιολί ο Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας και στο πόντιουμ ο Βασικός Αρχιμουσικός της Leo McFall. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη

 

Το έργο/δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

 

 

 

 

Όνειρα #4 – Βιέννη

 

 

Σάββατο, 6 Απριλίου 2024

ώρα 21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Κύκλος: Όνειρα

Βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου

Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall

 

Πρόγραμμα:

Άλμπαν Μπεργκ (1885-1935): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα

Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ (1871-1942): Η Γοργόνα  (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

 

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η Βιέννη βρισκόταν στο επίκεντρο μίας αυτοκρατορίας που κατέρρεε, όμως παρόλα αυτά αποτέλεσε το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μέσα από την άνθηση των τεχνών και των επιστημών. Η μουσική του Χόλυγουντ, ο μοντερνισμός των Σαίνμπεργκ και Μπεργκ, αλλά και η ψυχανάλυση του Φρόιντ γεννήθηκαν μέσα στα ερείπια αυτής της σπουδαίας πόλης, η οποία χάρισε στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να εξελιχθεί, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τέχνη, όπως έκανε και κατά την περίοδο της ακμής της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Η ξακουστή σύζυγος του Γκούσταβ Μάλερ, Άλμα, βρίσκεται στον πυρήνα του σημερινού προγράμμτος. Το κοντσέρτο για βιολί του Μπεργκ έγραψε στην περίοδο του μεσοπολέμου ένα εκπληκτικό έργο που συνδυάζει τη βιρτουοζιτέ με την ηχοχρωματική ευαισθησία και τις ουράνιες μελωδίες του. Ο συνθέτης το έγραψε “στη μνήμη ενός αγγέλου’’ συγκλονισμένος από το χαμό της 18χρονης κόρης της Άλμα Μάλερ, χήρας του Γκούσταβ Μάλερ, και του διάσημου αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους. H ‘Γοργόνα’ του Τσεμλίνσκυ είναι μια φαντασία βασισμένη στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ‘Η Μικρή Γοργόνα’. Την εμπνεύστηκε από την αγάπη του για την Άλμα Σίντλερ, πριν αυτή γνωρίσει τον Γκούσταβ και γίνει η διάσημη Άλμα Μάλερ.

 

Συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη των Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

 

 

 

Κοντσέρτα για 2 πιάνα

Η ΚΟΘ στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

 

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Απριλίου 2024

ώρα 21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Dian Tchobanov

 

Πρόγραμμα:

1η μέρα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Κοντσέρτο για 3 πιάνα και ορχήστρα σε φα μείζονα, KV 242 (εκδοχή για 2 πιάνα)

Πιάνο: Δημήτριος Βασιλάκης – Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

 

 

Καμίγ Σεν-Σανς (1835-1921): Το Καρναβάλι των Ζώων

Πιάνο: Martyna Jatkauskaite – Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη

 

Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945): Κοντσέρτο για 2 πιάνα, κρουστά και ορχήστρα, έργο BB121

Πιάνο: Δημήτριος Βασιλάκης – Κάρολος Ζουγανέλης

 

 

2η μέρα

 

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, KV 365

Πιάνο: Νίκος Κυριόσογλου – Martyna Jatkauskaite

 

Χρίστος Παπαγεωργίου (1967): Triptychon, κοντσερτίνο για 2 πιάνα και ορχήστρα εγχόρδων

Πιάνο: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος – Χρίστος Παπαγεωργίου

 

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Κονσερτίνο για 2 πιάνα και ορχήστρα (1935)

Πιάνο: Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη – Κάρολος Ζουγανέλης

Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963): Κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, FP 61

Πιάνο: Χρίστος Παπαγεωργίου – Νίκος Κυριόσογλου

 

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

 

Εισιτήρια θα ανακοινωθούν

Πληροφορίες: www.tpf.gr

 

Beethoven’s piano concertos

The TSSO at the Thessaloniki Piano Festival

 

Friday, April 12 & Saturday, April 13, 2024

at 21:00

Aristotle University Concert Hall

Conductor: Dian Tchobanov

Programme:

1st day

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Concerto for 2 pianos and orchestra in E-flat major, KV 365

Piano: Nikos Kyriosoglou – Martyna Jatkauskaite

 

Camille Saint-Saëns (1835-1921): The Carnival of the Animals

Piano: Martyna Jatkauskaite – Victoria-Fioralba Kiazimi

 

Béla Bartók (1881-1945): Concerto for 2 pianos, percussion and orchestra, Op.BB121

Piano: Dimitrios Vassilakis – Karolos Zouganelis

 

 

2nd day

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Concerto for 3 pianos and orchestra in F major, KV 242 (arr. for 2 pianos)

Piano: Dimitrios Vassilakis – Charalambos Angelopoulos

 

Christos Papageorgiou (1967): ‘Triptychon’ concertino for 2 pianos and string orchestra

Piano: Charalambos Angelopoulos – Christos Papageorgiou

Nikos Skalkottas (1904-1949): Conertino for 2 pianos and orchestra (1935)

Πιάνο: Victoria-Fioralba Kiazimi – Karolos Zouganelis

 

Francis Poulenc (1899-1963): Concerto for 2 pianos and orchestra in D minor, FP 61

Piano: Christos Papageorgiou – Nikos Kyriosoglou

 

 

 

 

Co-production: Thessaloniki Piano Festival – TSSO

Tickets to be announced

www.tpf.gr

 

 

 

Missa Solemnis

Πασχαλινή συναυλία

 

Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

 

Κύκλος: Θεσσαλονίκη-Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού

Σοπράνο: Μαριλένα Στριφτόμπολα

Μέτζο σοπράνο: Nadezhda Karyazina

Τενόρος: Davide Tuscano

Μπάσος: William Thomas

Διεύθυνση Ορχήστρας: Leo McFall

 

Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σόφιας

 

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Missa Solemnis σε ρε μείζονα, έργο 123

(Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

 

Η φετινή Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής 0ρχήστρας Θεσσαλονίκης είναι μία εντυπωσιακή συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνει στη σκηνή κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, μαζί με την Κ.Ο.Θ. που την διευθύνει ο Βασικός Αρχιμουσικός της Leo McFall, αλλά και την περιώνυμη Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σόφιας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Θεσσαλονίκη-Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού΄.

Η ‘Missa Solemnis’ είναι μία πανηγυρική Θεία Λειτουργία που ο δημιουργός της χρειάστηκε 4 ολόκληρα χρόνια για να την ολοκληρώσει. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του κορυφαίου συνθέτη και θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες που έχουν γραφτεί. Ένας ουμανιστής συνθέτης όπως ο Μπετόβεν γράφει ένα βαθιά θρησκευτικό έργο, με αποτέλεσμα να πλάθεται μέσα από αντιθέσεις, όπως η έμφυτη αμφιβολία και η αναζήτηση της εσωτερικής δύναμης, με τη βαθιά πίστη στο Θεό και την ελπίδα της τελικής λύτρωσης, που θα προκύψει τελικά όταν ενωθεί η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης με την απαραίτητη θεϊκή βοήθεια. Ένα συγκλονιστικό θρησκευτικό δράμα που καθηλώνει τον ακροατή με τη δύναμη να εισβάλλει στα μύχια της ψυχής και να τη συγκινεί.

 

Συμπαραγωγή

Κ.Ο.Θ. – Ο.Μ.Μ.Θ.

 

Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος

Θεσσαλονίκη-Σόφια

Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού

 

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 30€
Πλατεία: 25€
Θεωρεία/Εξώστης: 20€
Μειωμένο: 15€

 

 

Missa Solemnis

Easter concert

 

  1. Monday, April 29, 2024

at 21:00

Thessaloniki Concert Hall

Friends of Music Hall (M1)

 

Soprano: Μαριλένα Στριφτόμπολα

Mezzo soprano: Nadezhda Karyazina

Tenor: Davide Tuscano

Bass: William Thomas

Conductor: Leo McFall

 

Sofia Philharmonic Choir

 

 

Programme:

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Missa Solemnis in D major, Op.123

(TSSO premiere)

 

Co-production

TSSO – TCH

 

Supported by the Greek Ministry of Culture as a part of the program

‘Thessaloniki-Sofia: Balkan Cultural Bridge’

 

 

Tickets

Distinct Zone: 30€

Α’ Zone/Ground floor: 25€
Β’ Zone/Upper tier-Boxes: 20€
Discount tickets: 15€

 

 

 

 

Αιμίλιος Ριάδης: Γαλάτεια

 

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

 

Κύκλος: Θεσσαλονίκη-Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού

Διεύθυνση Ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

 

Χορωδία της Όπερας της Φιλιππούπολης

 

Πρόγραμμα:

Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935): Όπερα ‘Γαλάτεια’ (κοντσερτάντε) (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

 

Μία από τις σημαντικότερες και πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής περιόδου θα είναι σίγουρα η παγκόσμια πρεμιέρα της τρίπρακτης όπερας «Γαλάτεια» του Θεσσαλονικιού συνθέτη Αιμίλιου Ριάδη σε γαλλικό λιμπρέτο του Πιερ Σ. Γιαμπλόνσκι, μετά την αποκατάσταση του χειρογράφου και την ολοκλήρωση της ενορχήστρωσης από τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, ο οποίος και διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην κοντσερτάντε εκτέλεσή της. Μαζί με την Κ.Ο.Θ. η Χορωδία της Όπερας της Φιλιππούπολης, σε μία εντυπωσιακή σύμπραξη τριών κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, αφού η Κ.Ο.Θ., ο Ο.Μ.Μ.Θ. και η Ε.Λ.Σ. ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτή τη σημαντική στιγμή στα μουσικά πράγματα της χώρας, αφού η όπερα αυτή θα ζωντανέψει για πρώτη φορά 112 χρόνια μετά τη γέννησή της στο Παρίσι από τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, που για άγνωστους λόγους δεν την ολοκλήρωσε ποτέ.

 

Συμπαραγωγή

Κ.Ο.Θ. – Ε.Λ.Σ. – Ο.Μ.Μ.Θ.

 

Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος

Θεσσαλονίκη-Σόφια

Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού

 

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 20€
Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

 

 

Emilios Riadis: Galateia

 

Friday, May 17, 2024

at 21:00

Thessaloniki Concert Hall

Friends of Music Hall (M1)

 

Conductor: Vladimiros Symeonidis

 

Choir of the Plovdiv Opera

 

 

Programme:

Emilios Riadis (1880-1935): Opera ‘Galateia’ (concertante) (TSSO premiere)

 

Co-production

TSSO – GNO

In cooperation with the TCH

 

Supported by the Greek Ministry of Culture as a part of the program

‘Thessaloniki-Sofia: Balkan Cultural Bridge’

 

 

Tickets

Distinct Zone: 20€

Α’ Zone/Ground floor: 15€
Β’ Zone/Upper tier-Boxes: 10€
Discount tickets: 5€

 

 

 

O Thomas Sanderling διευθύνει την Κ.Ο.Θ.

 

Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

 

Βιολί: Jaroslaw Nadrzycki

Διεύθυνση Ορχήστρας: Thomas Sanderling

 

Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σόφιας

 

Πρόγραμμα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Εισαγωγή από την όπερα «Απαγωγή από το Σεράι»

Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι (1809-1847): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 64

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ.4 σε μι ελάσσονα, έργο 98

 

Με μία σπουδαία καριέρα 50 χρόνων πίσω του, στην κορυφή του κόσμου, ο σπουδαίος Γερμανός μαέστρος Thomas Sanderling διευθύνει για πρώτη φορά την Κ.Ο.Θ. σε μία συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Η εξωτική ουβερτούρα από την όπερα του Μότσαρτ ‘Απαγωγή από το Σεράι’ ανοίγει το δρόμο για ένα κλασικό στις ρίζες του πρόγραμμα, που συνεχίζεται με το γεμάτο εμπνεύσεις και λάμψη κοντσέρτο για βιολί του Μέντελσον, για να καταλήξουμε στο αναμφισβήτητο magnum opus του Μπραμς, τη δραματική 4η συμφωνία του, που προκαλεί συνεχώς το διανοητικό και συναισθηματικό κόσμο του ακροατή, χαρίζοντας μερικές από τις βαθύτερες και σκοτεινότερες στιγμές του 19ου αιώνα.

 

Συμπαραγωγή

Κ.Ο.Θ. – Ο.Μ.Μ.Θ.

 

 

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 30€
Πλατεία: 25€
Θεωρεία/Εξώστης: 20€
Μειωμένο: 15€

 

 

Thomas Sanderling conducts the TSSO

 

Saturday, May 25, 2024

at 21:00

Thessaloniki Concert Hall

Friends of Music Hall (M1)

 

 

Violin: Jaroslaw Nadrzycki

Conductor: Thomas Sanderling

 

 

Programme:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Overture to the opera ‘The Abduction from the Seraglio’

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): Concerto for violin and orchestra in E minor, Op.64

Johannes Brahms (1833-1897): Symphony No.4 in E minor, Op. 98

 

Co-production

TSSO – TCH

 

 

 

Tickets

Distinct Zone: 20€

Α’ Zone/Ground floor: 15€
Β’ Zone/Upper tier-Boxes: 10€
Discount tickets: 5€

 

 

 

 

Διεθνής Διαγωνισμός Διεύθυνσης Ορχήστρας

‘Δημήτρης Μητρόπουλος’ 2024

Τελικός

 

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024

ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

 

 

Πρόγραμμα:

Τρεις φιναλίστ διευθύνουν την Κ.Ο.Θ. στο μεγάλο τελικό επιλέγοντας μεταξύ γνωστών συμφωνικών έργων των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Ντεμπυσσύ και Κωνσταντινίδη

 

Επιτροπή Διαγωνισμού

 

Πρόεδρος

Thomas Sanderling – Μαέστρος, πρώην Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Νοβοσιμπίρσκ και πρώην Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Οσάκα

 

Μέλη

Μίλτος Λογιάδης – Mαέστρος, Kαθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας Ιονίου Πανεπιστημίου

Μιχάλης Οικονόμου  – Μαέστρος – συνθέτης, Μουσικός Διευθυντής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

Γεώργιος Βράνος  – Αρχιμουσικός, Καθηγητής στο ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Nayden Todorov – Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας

Dian Chobanov – Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Plovdiv

 

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αναβιώνει τον αναγνωρισμένο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας ‘Δημήτρης Μητρόπουλος’ και προσκαλεί ταλαντούχους μαέστρους από ολόκληρο τον κόσμο, για να διευθύνουν την Κ.Ο.Θ. ενώπιον της 6μελούς επιτροπής που αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες και Βούλγαρους αρχιμουσικούς, με πρόεδρο αυτής τον παγκοσμίου φήμης Thomas Sanderling. Τρεις απαιτητικοί γύροι και ένας τελικός με τρεις φιναλίστ, που θα διευθύνουν την Κ.Ο.Θ. ενώπιον κοινού και κριτικής επιτροπής σε γνωστά και απαιτητικά συμφωνικά έργα.

 

Α’ γύρος

Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ

12 διαγωνιζόμενοι

 

Β’ γύρος

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής

6 διαγωνιζόμενοι

 

Γ’ γύρος

Πέμπτη, 30 Μαΐου & Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Φίλων Μουσικής

3 διαγωνιζόμενοι

 

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 20€
Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

 

 

The Dimitri Mitropoulos International Conducting Competition

Final

 

 

Friday, May 31, 2024

at 21:00

Thessaloniki Concert Hall

Friends of Music Hall (M1)

 

Programme of the final:

3 candidates conduct the TSSO in renowned symphonic words by Beethoven, Mozart, Brahms, Tchaikovsky, Debussy and Konstantinides

 

 

Jury of the competition

 

Jury Chairman

Thomas Sanderling – Conductor, former Chief Conductor and Artistic Director of the Novosibirsk Philharmonic Orchestra and former Music Director of Osaka Symphony Orchestra

 

Members

Miltos Logiadis – Conductor, Professor of Conducting at Ionian University

Michalis Economou – Conductor/Composer, Music Director of ERT National Symphony Orchestra

Georgios Vranos – Chief Conductor, Professor at the Department of Music Science & Art, University of Macedonia

Nayden Todorov – Conductor, Director of the Sofia Philharmonic Orchestra

Dian Chobanov – Conductor, Music Director and Chief Conductor of the Bulgarian State Opera in Plovdiv

 

1st round

Tuesday, May 28, 2024

Thessaloniki Concert Hall

Maurice Saltiel Hall

12 candidates

 

2nd round

Wednesday, May 29, 2024

Thessaloniki Concert Hall

Friends of Music Hall

6 candidates

 

3rd round

Thursday, May 30 & Friday, May 31, 2024

Thessaloniki Concert Hall

Friends of Music Hall

 

 

TSSO Production

in cooperation with TCH

Supported by the Greek Ministry of Culture

Tickets

Distinct zone: 20€

Α’ Zone/Ground floor: 15€
Β’ Zone/Upper tier-Boxes: 10€
Discount tickets: 5€

 

 

 

‘Ο Πέτρος και ο Λύκος’ του Σεργκέι Προκόφιεφ

Συναυλία για όλη την οικογένεια

 

 

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, ώρα 19:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

 

Παρασκευή, 7 Ιουνίου, ώρα 20:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Εικονογράφος/εικαστική επιμέλεια: Μανώλης Φραγγίδης

Παρουσίαση: Ανθή Σαββάκη

Μετάφραση κειμένου: Νίκος Κυριακού

Διεύθυνση ορχήστρας: Μιχάλης Οικονόμου

Πρόγραμμα:

Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953): Ο Πέτρος και ο Λύκος, έργο 67

 

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Σε συνεργασία με τo Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con»

 

 

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

με την Κ.Ο.Θ. στο Α.Μ.Θ.

 

Δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Μία Δευτέρα ανά μήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενεί στους χώρους του διακεκριμένους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν ενδιαφέροντα προγράμματα μουσικής δωματίου, που θα συνδέονται άμεσα με τις επερχόμενες συναυλίες της Κ.Ο.Θ.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10€

Μειωμένο: 5€

 

Συμπαραγωγή

Κ.Ο.Θ. – Α.Μ.Θ.

 

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

 

Ο Ρομαντικός Περιηγητής

 

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024

ώρα 20:00

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Κύκλος: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Βασίλη Βαρβαρέσο

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Σονάτα του Σεληνόφωτος αρ.2, έργο 27
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Καρναβάλι της Βιέννης, έργο 26
Φραντς Λιστ (1811-1886): Χρόνια Προσκυνήματος

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Μουσική ως Κοινωνός Ειρήνης

 

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024

ώρα 20:00

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Κύκλος: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Συμμετέχουν:
Guy Ben Zioni (βιόλα- Ισραήλ)

Diana Al- Hassani (πιάνο- Ιράκ/Γερμανία)

Πρόγραμμα:
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Märchenbilder για βιόλα και πιάνο, έργο 113
Ρόγκλιτ Ίσαι (1965): Εβραϊκή Φαντασία για βιόλα και πιάνο

Νατζί Χακίμ (1955): Φαντασία για βιόλα και πιάνο

Πωλ Μπεν-Χάιμ (1897-1984): Τρία τραγούδια χωρίς λόγια

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Σονάτα για πιάνο αρ.3 σε φα ελάσσονα, έργο 5

 

 

 

Fiesta de flauta y guitarra: Μια βραδιά λατινοαμερικανικής μουσικής

 

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024

ώρα 20:00

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Κύκλος: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Συμμετέχουν:
Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο)

Δημήτρης Δεκαβάλλας (κιθάρα)

Πρόγραμμα:
Άστορ Πιατσόλα (1921-1992): Libertango (μετ. για φλάουτο και κιθάρα: K.Jackle)

Σέλσο Μασάντο (1953): Musiques populaires brésilienns, για φλάουτο και κιθάρα

Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος (1887-1959): Bachianas Brasileiras αρ.5, για φλάουτο και κιθάρα

Ρομπέρτο ντι Μαρίνο (1956): Σονάτα για φλάουτο και κιθάρα

Ζακ Ιμπέρ (1890-1962): Entr’acte, για φλάουτο και κιθάρα

Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος (1887-1959): Distribuição de flores, για φλάουτο και κιθάρα

Άστορ Πιατσόλα (1921-1992): Η Ιστορία του Ταγκό

 

 

Senza Basso

Λατρευτική μουσική για βιολοντσέλο

 

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

ώρα 20:00

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Κύκλος: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Συμμετέχουν:
Δήμος Γκουνταρούλης (τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο)

Πρόγραμμα:
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Suite I a violoncello solo senza basso (ca.1720)

Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς φον Μπίμπερ (1644-1704): Passagalia for solo violin (1674)

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Partita II a violino solo senza basso (1720)

Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν (1681-1667): Fantasia IX per il violino senza basso (1735)

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750): Suite VI a violoncello solo senza basso (ca.1720)

 

 

Ο Αιμίλιος Ριάδης και η εποχή του

 

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

ώρα 20:00

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Κύκλος: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Συμμετέχουν:
Κουαρτέτο εγχόρδων ‘Αιμίλιος Ριάδης’

Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί)

Γιώργος Κουγιουμτζόγλου (βιολί)

Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα)

Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο)

Πρόγραμμα:
Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 σε σολ (I. Allegro di molto, II. Variations)

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3 (1966)

Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3,Sz.85

 

Κουιντέτο χάλκινων πνευστών Κ.Ο.Θ.

 

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024

ώρα 20:00

Φουαγιέ Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Κύκλος: Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Συμμετέχουν:
Κουιντέτο χάλκινων πνευστών Κ.Ο.Θ.

Γιώργος Λασκαρίδης  (τρομπέτα)
Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα)
Άγγελος Κοσκινάς (κόρνο)
Φιλήμων Στεφανίδης (τρομπόνι)
Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα)

 

Πρόγραμμα:
Φραντς φον Σουπέ (1819-1895): Poet and Peasant – Overture

Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924): Επιλογές από την όπερα ‘Μποέμ’

Ισπανική Σουίτα: έργα των Ισαάκ Αλπένιθ (1860-1909) & Χοακίν Τουρίνα (1882-1949)

Σόννι Κόμπανεκ (1943): Killer Tango

Τάσος Κυραναστάσης (1987): Volcano

Ραφαέλ Μέντεζ (1906-1985): Tribute

Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990): West Side Story

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *