ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο Συνέδριο για την “Καινοτομία & Ανάπτυξη” (Δείτε το video)

SKG ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ Επιμελητήρια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ Καινοτόμες Δράσεις ΜΑΡΤΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωί (26 Μαρτίου 2024) στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ka-business.gr, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 18ου πολυσυνεδρίου “Καινοτομία & Ανάπτυξη”, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο Porto Palace, με στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας μέσα από 6 θεματικές.

 

Με στραμμένο το βλέμμα στην «πράσινη» ατζέντα του 2030, μέσα από πολλαπλές δράσεις που αφορούν συνολικά τις ζωές μας και είναι το στοίχημα της νέας γενιάς, το 18ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» έρχεται για να μας μάθει όσα δεν ξέρουμε, τι θα πρέπει να προσέξουμε, τι ευκαιρίες δημιουργούνται και πως θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά και να αναδείξει πρακτικές που θα κάνουν την επόμενη μέρα πιο βιώσιμη.

 

Η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων του πολυσυνεδρίου, αλλά και η παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το ka-business.gr, με τη σφραγίδα της Interview, έγιναν παρουσία της δημοσιογράφου, δημιουργού του ka-business.gr και διοργανώτρια των πολυσυνεδρίων “Καινοτομία & Ανάπτυξη”, Ραλλιώ Λεπίδου, του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιου Καπνοπώλη, του τομεάρχη Παραγωγικών Φορέων ΠΚΜ και Πρ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννη Κουφίδη, του εντεταλμένου συμβούλου του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα τουρισμού, Αλέξανδρου Μανδρίνου, αλλά και του καθηγητή Τεχνολογίας & Επιχειρηματικότητας, και Πρ. ΑΖΚ, Δρ. Παναγιώτη Κετικίδη. Μάλιστα, όπως δήλωσε κα. Λεπίδου, “αισίως φέτος τα πολυσυνέδρια “Καινοτομία & Ανάπτυξη”… ενηλικιώθηκαν, καθώς άγγιξαν τα 18. Όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά και δια ζώσης τις εργασίες τους, ενώ περίπου 1.300 ομιλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιάσει την δυναμική της χώρας μας μέσα από τις ομιλίες τους. 13 χρόνια κλείνουμε και συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα στους ανθρώπους που καινοτομούν και επιχειρούν, να παρουσιάζουμε την άλλη Ελλάδα της Καινοτομίας και της Ανάπτυξης”. “Το επιχειρείν στην Ελλάδα απαιτεί ηρωισμό”

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουφίδης, “πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τι είναι επιχειρηματικότητα και μετά να εντοπίσουμε το τι πρέπει να αλλάξει. Το επιχειρείν στην Ελλάδα απαιτεί στοιχεία ηρωισμού. Κάθε φορά που αλλάζει ο κόσμος, οι επιχειρήσεις πονάνε. Τώρα, με την κλιματική αλλαγή και κρίση, αλλάζει ξανά ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, μετά τον κοροναϊό. Είναι πλέον αστάθμητος παράγοντας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, όμως, πρέπει να ενωθούν όλοι μαζί. Χρειάζονται χρήματα και χρόνος”. Στη συνέχεια, ο. Κουφίδης ανέφερε ότι, “πρέπει να δούμε και τις επιχειρήσεις που θα επενδύουν στο μέλλον, πως θα επενδύουν και που. Τεράστια πληγή αποτελεί πλέον και το εργατικο δυναμικό, όπου πλέον οι επιχειρήσεις δίνουν το 40% των κερδών τους προκειμένου να τους κρατήσουν”.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Καπνοπώλης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως, “το απόβλητο και το σκουπίδι μας, είναι το χρήμα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Είναι μια πρώτη ύλη  που πρέπει αξιοποιηθεί ώστε να μειωθούν τα έξοδα και το ανθρακικό αποτύπωμα. Μάλιστα, πρέπει να συνδεθεί το αγροτικό προϊόν με το τουριστικό και ταυτόχρονα με την υγιεινή διατροφή και ευζωια. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική νοοτροπία”. “Θέλουμε την Θεσσαλονίκη πράσινη, έξυπνη και προσβάσιμη” Τις προθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μιας “έξυπνης”, “πράσινης” και προσβάσιμης πόλης ανέδειξε μέσα από τον λόγο του ο κ. Μανδρίνος. Όπως μετέφερε ο ίδιος, “στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τη ποιότητα των πολιτών. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη “έξυπνη”, “πράσινη” και προσβάσιμη, μέσα από μια σειρά μέτρων. Προτεραιότητα μας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μέσω ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου σχεδίου. Πρέπει να αναβαθμίσουμε την τουριστική μας ταυτότητα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα μας, πετυχαίνοντας τουρισμό όλο τον χρόνο. Διατηρώντας τις τουριστικές ροές, αναδεικνύοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού”.

 

Ο κ. Κετικίδης τόνισε ότι, “πρέπει να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία μας. Να φέρουμε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα κοντά στις επιχειρήσεις. Να γίνει εύκολη η γνώση ώστε να βγουν οι επιχειρηματίες στην διεθνή αγορά. Έχουμε πολύ καλούς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, απλά θέλουμε συντονισμό από το κράτος. Βγαίνοντας στις διεθνείς αγορές φέρνοντας πίσω πλούτο”. Φυτεύτηκε ρούχο από οργανικά υλικά που θα γίνει λίπασμα  Ο σχεδιαστής βιώσιμης μόδας, Λευτέρης Χατζηδημητριάδης, στη Συνέντευξη Τύπου, μαζί με τη κα. Λεπίδου, φύτευσαν σε γλάστρα μπλουζάκι από οργανικό βαμβάκι, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιαστή “ότι ήρθε από τη γη, το επιστρέφουμε πίσω, Το ρούχο αλλοιώνεται με τον καιρό. Σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο χώμα υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί. Από τώρα έως 3-6 μήνες δεν θα υπάρχει. Πλέον, μέχρι και οι ετικέτες των ρούχων είναι οργανικές”. Τα πρώτα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας του ka-business.gr για την “πράσινη” επιχειρηματικότητα  Ενδιαφέροντα ήταν και μερικά από τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν από την έρευνα που εκπόνησε η Interview, βασιζόμενη σε ερωτηματολόγιο του ka-business.gr, με θέμα: Προοπτικές & Προκλήσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.

 

Όπως αναφέρθηκε από την κα. Λεπίδου, “βλέπουμε μια αισθητή αύξηση της πρόθεσης των επιχειρηματιών να επενδύσουν σε τεχνολογικό εξοπλισμό που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ενώ πέρυσι μόλις το 15% επένδυσε σε τεχνολογικό εξοπλισμό, φέτος άγγιξε το 31%. Η παραγωγή, όμως, προϊόντων φιλικά προς το περιβάλλον παραμένει προτεραιότητα για το 32% των επιχειρηματιών”. “Την ίδια ώρα βλέπουμε μία μικρή αλλαγή στις στις προτεραιότητες των επιχειρηματιών. Το 20% (που αυξήθηκε κατά 2% συγκριτικά με πέρυσι) υποστηρίζει πως για να γίνει μία επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν ή να  εξελιχθεί –  βελτιωθεί ένα ήδη υπάρχον προκειμένου να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον. Όσο για την κυβερνητική μέριμνα, το 51% υποστηρίζει πως δεν υπάρχει. Οι επιχειρηματίες ζητούν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και σεμινάρια, σύμφωνα με το 80 και 57% αντίστοιχα, όταν αυτό το ποσοστό πέρυσι ήταν 77 και 50%”, συμπλήρωσε η κα. Λεπίδου. Από τα τελευταία στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει πως από τους βασικότερους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η βελτίωση της υγείας, η αντιμετώπιση της πείνας και φτώχειας με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. “Η μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας είναι η ευημερία, λέει το 59%, ενώ το 85% υποστηρίζει πως λειτουργεί ως εργαλείο εξάλειψης της νεανικής ανεργίας. Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζει την κοινωνική ευθύνη λέει το 83% των επιχειρηματιών”, συμπλήρωσε η κα. Λεπίδου.

 

Κλείνοντας η κα. Λεπίδου μετέφερε σχετικά με τη βιώσιμη υγεία ότι, “το 40% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η βιώσιμη υγεία προωθεί τη μείωση ανισοτήτων, ενώ το 29% αφορά τη ποιοτική φαρμακευτική κάλυψη”. Σημειώνεται ότι, περισσότερα στοιχεία και συμπεράσματα θα παρουσιαστούν από τον πολιτικό αναλυτή, Δημήτρη Βασιλειάδη, στο πλαίσιο των εργασιών του πολυσυνεδρίου, παρουσιάζοντας την πανελλαδική έρευνα. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του πολυσυνεδρίου, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες για τους ομιλητές και τις θεματικές ενότητες, επισκεφτείτε τον σχετικό σύνδεσμο.  Το πολυσυνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να είναι κεντρικός ομιλητής.

Πηγή: ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο “Καινοτομία & Ανάπτυξη” | KA-Business.gr (https://ka-business.gr/ka-synedria/ka-business-gr-metrame-antistrofa-gia-to-18o-kainotomia-anaptyxi/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *