Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ -ΤΣΕΧΩΧ-ΚΝΙΠΕΡ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΕΧΝΗΣ 5-6/5/12

ΔΙΑΦΟΡΑ

Προτάσεις στην πειραματικη σκηνη τεχνης-ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

Θεατρική εταιρεία “Πόλις”: Τσέχωφ–Κνίπερ: Η αλληλογραφία (5-6/5/2012)

Η παράσταση βασίζεται στην αλληλογραφία του συγγραφέα Άντον Τσέχωφ με την ηθοποιό Όλγα Κνίπερ
και αφηγείται μια ιστορία αγάπης που διήρκεσε έξι χρόνια και καταγράφηκε σε 800 περίπου ερωτικά γράμματα.
Αυτός είναι ο 38χρονος ήδη διάσημος συγγραφέας κι εκείνη μια νέα ηθοποιός, ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. Η γνωριμία τους, τον Απρίλιο του 1898 στην ανάγνωση του Γλάρου, εξελίχθηκε σε φιλία, στη συνέχεια σε ερωτική σχέση και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα το 1904.
Η απόσταση που τους χωρίζει, καθώς ο συγγραφέας, σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, ζει αναγκαστικά στη Γιάλτα, ενώ η ηθοποιός παίζει στο θέατρο στη Μόσχα, καταγράφεται, άλλοτε δραματικά κι άλλοτε με το έξοχο χιούμορ που τους διακρίνει, στην αλληλογραφία τους.

Μια φλογερή ερωτική σχέση έξι χρόνων… Σε λιτή και λεπτοκεντημένη σκηνοθεσία της Ελένης Γεωργοπούλου ξεδιπλώνονται με εύθραυστη ισορροπία τα συναισθήματα και οι χαρακτήρες δύο ισοδύναμων προσωπικοτήτων.

Διανομή

Όλγα Κνίπερ- Αιμιλία Βάλβη
Άντον Τσέχωφ- Κωνσταντής Μιζάρας

Σκηνοθεσία Ελένη Γεωργοπούλου Σκηνικά-Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ Κίνηση Νικολέτα Ξεναρίου Μουσική Απ. Λεβαντόπουλος Σχεδιασμός φωτισμών Βασίλης Κλωτσοτήρας
Η θεατρική μορφή

Η θεατρική μορφή προέκυψε από τις πρόβες της ομάδας, με αφετηρία το έργο της Carol Rocamora Παίρνω το χέρι σας στο δικό μου (σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη) και υλικό από βιογραφίες του Τσέχωφ, τα διηγήματά του, το σύνολο της αλληλογραφίας του και τις Αναμνήσεις της Κνίπερ.

Απόσπασμα απόσημείωμα της σκηνοθέτιδας

“Αυτό που μας συγκινεί ιδιαίτερα στην αλληλογραφία δύο ιστορικών προσώπων, που ανήκουν στον χώρο του θεάτρου, είναι ότι παρακολουθούμε την επίσημη ιστορία μέσα από προσωπικές εκμυστηρεύσεις, κάτω από την αβάσταχτη συνθήκη της απόστασης. Η απουσία δημιουργεί έναν «χώρο» ανάμεσα στο ζευγάρι, συνθήκη που άλλοτε ευνοεί την εξέγερση των συναισθημάτων κι άλλοτε την αποστασιοποίηση. Αυτό το φαινομενικό δίπολο διέπει όλο το έργο, καθώς και το θεατρικό έργο του ίδιου του Τσέχωφ. Άλλωστε, ούτε για μια στιγμή τα γράμματα του συγγραφέα δεν μας επιτρέπουν να αγνοήσουμε τη διπλή ιδιότητά του: του γιατρού και του καλλιτέχνη. Η ψυχρή παρατήρηση και καταγραφή της πραγματικότητας από τη μία κι ένας ψυχικός κόσμος που βράζει στο κέντρο μιας εποχής τεράστιων αλλαγών από την άλλη”.

Ελένη Γεωργοπούλου

Θεατρική εταιρεία Πόλις

Με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, ιδρύθηκε το 2002 από τις Αιμιλία Βάλβη, Ελένη Γεωργοπούλου, Στέλλα Ράπτη και Δέσποινα Οικονομοπούλου, με εναρκτήρια παράσταση το Ούτος είναι ο αστήρ μου (με κείμενα Βικέλα και Ροΐδη). Από το 2002 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η παρούσα παράσταση πρωτοπαίχτηκε τον Μάιο του 2010 στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης ενώ από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2011 παρουσιάστηκε στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104, στην Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *