ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – “ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ” ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ‏

ΔΙΑΦΟΡΑ

Με το έργο του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιουλίου, στις 21:15, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» συνεχίζονται οι 30ες Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, την απόδοση του κειμένου ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης και τη χορογραφία η Αγγελική Στελλάτου.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Πραξαγόρα: Δάφνη Λαμπρόγιαννη
Βλέπυρος: Κώστας Κόκλας
Νέος: Γιώργος Πυρπασόπουλος
Χρέμης: Παντελής Δεντάκης
Α΄ Άντρας: Νίκος Καρδώνης
Β΄ Άντρας: Στράτος Χρήστου
Νέα: Γεωργία Γεωργόνη

Λίγα λόγια για το έργο:

Μία ακόμα πολιτική κωμωδία – σάτιρα, από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά – μετά τη «Λυσιστράτη» – τάσσεται υπέρ των γυναικών. Οι γυναίκες αξημέρωτα στην Εκκλησία του Δήμου, μεταμφιεσμένες σε άντρες, σύμφωνα με το σχέδιο της Πραξαγόρας, πετυχαίνουν να δοθεί η εξουσία στις ίδιες, ως η τελευταία ελπίδα να σωθεί η πόλη από το ναυάγιο. Πώς θα είναι η ζωή από δω κι εμπρός; Γλέντι, κοινοκτημοσύνη σε όλα, ακόμα και στον έρωτα, αφού ο νόμος παρεμβαίνει για να διορθώσει τη φύση, δίνοντας δικαιώματα στους μη προνομιούχους ή καλύτερα, στις μη προνομιούχες, τις γριές και τις άσχημες. Κάπως έτσι τραβάει το σχοινί ο Αριστοφάνης, σκορπίζοντας απλόχερα κωμικό υλικό μέσα στους αιώνες, χωρίς να ξέρουμε αν αγαπάει τις γυναίκες ή αν αντιδρά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της εποχής του. Δεν έχει καμιά σημασία άλλωστε. Εκείνο που μετράει είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τα στραβά και τα ανάποδα του ανθρώπου και της κοινωνίας και αυτό είναι που τον διατηρεί τόσο φρέσκο και επίκαιρο ανάμεσά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *