ΣΥΝΕΔΡΙΟ«Τέχνη και πολιτική στο όριο: Διεκδικώντας μια ετερόδοξη νεωτερικότητα» στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

ΔΙΑΦΟΡΑ


Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» το διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Τέχνη και πολιτική στο όριο: Διεκδικώντας μια ετερόδοξη νεωτερικότητα» στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Σκοπός του συνεδρίου είναι να απαντήσει στο επιτακτικό ζήτημα που θέτει η κρίση για τη σχέση Ελλάδας-Ευρώπης. Μέχρι στιγμής η συζήτηση παραμένει κυρίως στο πεδίο της οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας, είναι όμως νομοτελειακό ότι το διακύβευμα θα αγγίξει και τον χώρο της τέχνης, όπου αντίστοιχες διαμάχες απέκτησαν δεσπόζουσα θέση κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Στο βαθμό, μάλιστα, που εκείνο που διακυβεύεται φαίνεται να αγγίζει την ίδια την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα τη δημοκρατική υπόσταση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, τούτη η διαπλοκή τέχνης και πολιτικής αποκτά επιπλέον πανευρωπαϊκή, αν όχι πλανητική σημασία. Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία μοιάζει να θέτει μια σειρά από ερωτήματα, που οι εξέχοντες ομιλητές θα επιχειρήσουν να απαντήσουν. Στο Συνέδριο συμμετέχουν οι: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας, Gerardo Mosquera, θεωρητικός της τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής της PHotoEspaña, Gene Ray, θεωρητικός της τέχνης, μέλος της Radical Culture Research Collective (RCRC), Δημήτρης Παπανικολάου, λέκτορας νεοελληνικών σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Κωστής Σταφυλάκης, θεωρητικός τέχνης-εικαστικός, Κώστας Χριστόπουλος, εικαστικός, Αλέξανδρος Ευκλείδης, θεατρολόγος-σκηνοθέτης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου είναι ο Γιάννης Σταυρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη. Το δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς βρίσκεται στο παλιό δημαρχείο, Μεταμορφώσεως 7-9.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το λεπτομερές πρόγραμμα του Συνεδρίου επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» www.actionfieldkodra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *