«Φοίνισσες» του Ευριπίδη (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο

ΔΙΑΦΟΡΑ


2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων > (18/9/2018)

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η «2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Αρχαίο Δράμα και Πολιτική
H Αναζήτηση του Κωμικού

Ξεκινάει η «2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης» που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, στην οποία θα διερευνηθεί η έννοια του κωμικού, της φύσης του, των χαρακτηριστικών του, των προϋποθέσεων για την ύπαρξή του στην κωμωδία, στο σατυρικό δράμα ακόμα και στην τραγωδία.

Με βασικό άξονα τον Αριστοφάνη −ως δεξιοτέχνη στη δημιουργία κωμικών καταστάσεων− θα αξιοποιηθούν όλες οι κωμικές τεχνικές που θα έχουν τις εξής κατευθύνσεις: το κωμικό της κατάστασης, το κωμικό των χαρακτήρων, το κωμικό του κειμένου και το κωμικό των σκηνικών τεχνικών.

Στόχος της συνάντησης είναι να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, μέσα από μια σειρά από παραστάσεις και δράσεις, όπως εργαστήρια, παρουσιάσεις, masterclasses, συζητήσεις, διαλέξεις, στις οποίες συμμετέχουν νέοι από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη διάρκεια της «2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης» θα πραγματοποιηθούν δράσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις και διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τρεις παραγωγές από το εξωτερικό με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Αναλυτικά, οι παραστάσεις είναι οι εξής:
 

«Ο Σωκράτης επέζησε» (Ιταλία)
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 21:00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παράσταση από την Ομάδα «Anagoor»

«Αντιγόνη» (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παράσταση βασισμένη στην Αντιγόνη του Σοφοκλη, από τελειόφοιτους της Ακαδημίας Τεχνών του Πανεπιστήμιου της Μπάνια Λούκα

 

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο

Μετά τις παραστάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Στις παραστάσεις θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Γενική είσοδος για τις παραστάσεις: 5€
Η είσοδος στις δράσεις (παρουσιάσεις, συζητήσεις, διαλέξεις) είναι ελεύθερη.
 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
21:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ιταλία | Παράσταση από την Ομάδα «Anagoor»
«Ο Σωκράτης επέζησε»
Σκηνοθεσία: Simone Derai

Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Il Sopravvissuto του Antonio Scurati και εμπνευσμένη από κείμενα του Πλάτωνα, του Cees Nooteboom και του Georges I. Gurdjieff.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Σε μια εποχή καταιγιστικών εξελίξεων όπως η δική μας, το ζήτημα της εκπαίδευσης από τη μια περιθωριοποιείται και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ανεπαρκείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ακυρώνουν τόσο τον ρόλο των δασκάλων και των μαθητών όσο και την ίδια τη διαδικασία της γνώσης. Με το «Ο Σωκράτης επέζησε» οι Anagoor, ακολουθώντας τις σελίδες του μυθιστορήματος του Αντόνιο Σκουράτι «Il sopravvissuto»[1], επιχειρούν να μπουν στη θέση εκείνων που επιφορτίζονται με την εκπαίδευση των νέων. Δεν πρόκειται ωστόσο για μια τυπική θεατρική μεταφορά μυθιστορήματος, αλλά για μια συνομιλία αποσπασμάτων του βιβλίου με τις τελευταίες στιγμές του Σωκράτη, σε μια παράσταση όπου διαφορετικές ιστορίες, λόγοι και εποχές συναντιούνται στο θεατρικό παρόν.

Simone Derai

 

Περιγραφή παράστασης
Το εκπαιδευτικό σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι συνειδήσεις παρουσιάζονται με εργαλεία τη φιλοσοφική σκέψη και ένα πραγματικό, τραγικό γεγονός. Μεταξύ των ωρών που προηγούνται της εκτέλεσης του Σωκράτη και της στιγμής που ο μαθητής λυκείου Βιταλιάνο Κάτσια πυροβολεί όλους τους καθηγητές του, χαρίζοντας τη ζωή μόνο στον καθηγητή φιλοσοφίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας αναμέτρησης με τον δυτικό τρόπο σκέψης.

Σκηνοθεσία: Simone Derai

Με τους: Marco Menegoni, Iohanna Benvegna, Marco Ciccullo, Matteo D’Amore, Piero Ramella, Margherita Sartor, Massimo Simonetto, Mariagioia Ubaldi, Francesca Scapinello
Κοστούμια: Serena Bussolaro, Simone Derai
Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Mauro Martinuz
Βίντεο: Simone Derai, Giulio Favotto
Με τους: Domenico Santonicola (Σωκράτης), Piero Ramella (Αλκιβιάδης), Francesco Berton, Marco Ciccullo, Saikou Fofana, Giovanni Genovese, Elvis Ljede, Jacopo Molinari, Piermaria Muraro, Massimo Simonetto
Μάσκες: Silvia Bragagnolo, Simone Derai
Εναέρια πλάνα: Tommy Ιlai, Camilla Marcon
Σύλληψη και μοντάζ: Simone Derai, Giulio Favotto
Διεύθυνση φωτογραφίας και post production: Giulio Favotto / Otium
Δραματουργική επεξεργασία: Simone Derai, Patrizia Vercesi
Παραγωγή: Anagoor (2016)
Mια συμπαραγωγή με το Festival delle Colline Torinesi και το Centrale Fies, με την υποστήριξη του «ORA! Linguaggi Contemporanei produzioni innovative».
 


 

Rete Critica award 2016 – παράσταση της χρονιάς
UBI award 2016 – υποψήφια ως παράσταση της χρονιάς
Βραβείο Ένωσης Ιταλών Κριτικών Θεάτρου 2016
Βραβείο σκηνοθεσίας Hystrio 2016

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Γενική είσοδος: 5€
 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου
21.00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Παράσταση από τελειόφοιτους της Ακαδημίας Τεχνών του Πανεπιστήμιου της Μπάνια Λούκα
«Αντιγόνη»
Σκηνοθεσία: Velimir Blanic
Βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλη

Περιγραφή παράστασης
Η παράσταση-πρότζεκτ «Αντιγόνη» προέκυψε από την εργασία των τελειόφοιτων  του τρίτου έτους της Ακαδημίας Τεχνών της Μπάνια Λούκα, με υπεύθυνο καθηγητή τον Velimir Blanic. Με βασική θεματική του μαθήματος την προβληματική του φύλου, επιλέχθηκε το κείμενο της «Αντιγόνης», το οποίο αποτέλεσε την αφορμή ενός πειράματος, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα μοτίβα της αρχαίας τραγωδίας, τεχνικές χορού, πολεμικές τέχνες αλλά και στυλιζαρισμένη σκηνική κίνηση. Η παράσταση επικεντρώνεται στη σκηνική δράση, χρησιμοποιώντας μόνο λίγες φράσεις του κειμένου.
 

Σκηνοθεσία: Velimir Blanić
Βοηθός σκηνοθέτη: Smiljana Marinković
Σκηνογραφία και κοστούμια: Dragana Purković Macan
Χορογραφία: Ana Tešić
Σπουδαστές / Ηθοποιοί: Marko Radojević (Κρέοντας, Πολυνείκης), Petar Miljuš/Marko Nedeljković (Κρέοντας, Οιδίποδας), Nadežda Kostić (Αντιγόνη, Ιοκάστη), Milica Glogovac (Αντιγόνη), Bojana Supić (Τειρεσίας, Ισμήνη, Αντιγόνη), Aleksandra Plahin (Ισμήνη, Αντιγόνη), Miroslav Sinkić (Αίμονας, Ετεοκλής), Ognjen Todorović/Milan Dimić (Κρέοντας, Πολυνείκης, Τειρεσίας).

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Γενική είσοδος: 5€
 

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου
21.00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο
«Φοίνισσες» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Ozren Prohic
Διασκευή: Lade Kastelan

 


 

Περιγραφή
Οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε διασκευή Lade Kastelan, είναι ένα έργο που συνομιλεί με το σήμερα. Το μοτίβο των δύο αδελφών που αλληλοσκοτώνονται, εξαιτίας της μανίας τους για εξουσία, το συναντάμε σε διάφορους μύθους σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι γυναίκες από τη Φοινίκη μας φέρνουν στον νου τους σημερινούς πρόσφυγες, που αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε ξένο τόπο, χάνουν κατά μία έννοια την ίδια τους την ταυτότητα. Η παράσταση υιοθετεί μια πιο φεμινιστική ανάγνωση και, ταυτόχρονα, εστιάζει στην παθητικότητα με την οποία τα πρόσωπα της σκηνής αναμένουν την τραγική έκβαση των γεγονότων που συμβαίνουν εκτός σκηνής. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον διαρκώς ματαιώνεται, όσο οι άνθρωποι παραμένουν απλοί θεατές της ιστορίας.

 

Σκηνοθεσία: Ozren Prohic
Σκηνογραφία: Vedran Hrustanović
Κοστούμια: Lejla Hodzic
Χορογραφία: Zrinka Lukčec-Kiko
Μουσική: Asim Horozić, Toni Toplan
Δραματουργία: Džejna Hodžić
Σχεδιασμός φωτισμού: Moamer Šaković
Σχεδιασμός αφίσας: Mila Melank
Οδηγός σκηνής: Nihad Kapic
Υποβολέας: Esmeralda Abdijević
Διανομή: Sanela Pepeljak, Amra Kapidzic, Mona Muratovic (Φοίνισσες), Mediha Musliovic (Ιοκάστη), Aldin Omerović (Πολυνείκης), Vedran Đekić (Ετεοκλής), Ermin Sijamija (Κρέοντας), Emina Muftić (Τειρεσίας), Nerman Mahmutović (Μενοικέας), Anja Drljevic (Αντιγόνη), Slaven Vidak (Οιδίποδας)

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Γενική είσοδος: 5€

[1] Σ.τ.Μ.: Αντόνιο Σκουράτι, Δάσκαλος και μαθητής, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2010.
 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *