Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Γιάννη Καραχισαρίδη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Γιάννη Καραχισαρίδη, ένα σπουδαίο σκηνοθέτη με πολυσχιδές έργο, που υπηρέτησε πιστά το Θέατρο, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2007-2014) και Βέροιας (1993-2002), αλλά και του Ελληνικού Φεστιβάλ (2001-2006).

Γιάννης Καραχισαρίδης

O Γιάννης Καραχισαρίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1955. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια από το Οικονομικό της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε θέατρο στις σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λεωνίδα Τριβιζά. Σκηνοθέτησε περίπου 70 θεατρικές παραστάσεις και 6 όπερες, στις κρατικές σκηνές, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό μάνατζμεντ. Από το 1976, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους σε έργα Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρου, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ξενόπουλου, Κορρέ, Κορομηλά κ.ά. Το καλοκαίρι του 1977, υπέγραψε τη σκηνοθεσία στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, με την Άννα Συνοδινού, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Έγραψε σενάρια και σειρές και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και δημοσίευσε άρθρα με θεωρητικές αναλύσεις για το θέατρο σε λογοτεχνικά περιοδικά.

 

O Γιάννης Καραχισαρίδης συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ στις εξής παραστάσεις:

  • «Ο βάλτος είναι πάντα εκεί» του Γιάννη Ταϊπλιάδη, 1999 (Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια)
  •  «Ιστορία για ελέφαντες» του Νίκου Μανούδη-2000 (Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια)

Επίσης, το 2000 έγραψε και σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη παράσταση «Follow the fellow who follows a dream» (Ακολούθησε εκείνον που ακολουθεί ένα όνειρο…), η οποία παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *