Τί γίνεται με τον COVID-19 στο χώρο των Μουσείων και Κέντρων Επιστήμης και Τεχνολογίας?

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τί γίνεται με τον COVID-19 στο χώρο των Μουσείων και Κέντρων Επιστήμης και Τεχνολογίας?

Πόσο ανησυχούμε?

Ευρήματα και συστάσεις

Ο πολιτισμός αποκτά σημασία σε αβέβαιους καιρούς κρίσεων, μας φέρνει κοντά. Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου δημιουργική ψηφιακή χρήση και δέσμευση με τον πολιτισμό και μέσω αυτού στον κόσμο.

Η πλειοψηφία των μουσείων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι κλειστά. Το να «κλείνεις» τις πόρτες για το κοινό οδηγεί σε δραστική απώλεια εισοδήματος για πολλά μουσεία. Ενώ μερικά έχουν δει τον προϋπολογισμό τους ελάχιστα επηρεασμένο μέχρι σήμερα, μερικά μουσεία, ειδικά τα μεγαλύτερα, καθώς και εκείνα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, έχουν αναφέρει μια απώλεια εισοδήματος 75-80%, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να αθροίζουν μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. [1]

Δεν υπάρχει ταχεία επιστροφή στο φυσιολογικό – αντί να κάνουμε στόχο μας την επιστροφή στο φυσιολογικό, πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την κρίση προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, να μετριάσουμε, να προσαρμοστούμε και να ενσωματώσουμε. Καλούμε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης στο μέλλον, να υποστηρίξουν αυτό που μας ενώνει, ενώ τόσα άλλα πράγματα μας χωρίζουν. Τα μουσεία μπορεί να μην αλλάξουν τον κόσμο, αλλά τα μουσεία στα καλύτερά τους μπορούν να δείξουν τι μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα στα καλύτερά της.

To ΝΟΗΣΙΣ ζητεί την επαρκή στήριξη που παρέχεται από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τον μετριασμό των απωλειών των μουσείων σε όλη την Ευρώπη, τη διασφάλιση των μισθών των μελών του προσωπικού και τη συνέχιση της επένδυσης σε έργα μεγάλης κλίμακας σε συνεργασίες με μουσεία σε όλη την Ευρώπη.

Τα μουσεία ήταν γρήγορα και προορατικά στην ανταπόκρισή τους στην πανδημία. Έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους στην αντιμετώπιση των αναγκών εντός των κοινοτήτων τους. Από τη δωρεά μασκών και γαντιών στα νοσοκομεία, μέχρι τη συλλογή αντικειμένων και ιστοριών ανθρώπων για τη διατήρηση και την εκμάθηση από αυτή την εμπειρία με την αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών, την κοινή χρήση συλλογών, την προσφορά ψηφιακών εργαλείων και την αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών για τη συμμετοχή και την άνεση των ανθρώπων που διαμένουν στο σπίτι.

Σε αυτούς τους καιρούς, η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει στην απόλαυση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων περισσότερο από ποτέ. Το ΝΟΗΣΙΣ επιδιώκει τα μουσεία και τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναγνωρίσουν ότι το ψηφιακό μουσείο δεν είναι μια μακρινή υπόσχεση ή μια πηγή αναξιοποίητων δυνατοτήτων, αλλά ότι η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και η ψηφιακή δέσμευση έχει αποδείξει την αξία της κατά τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας τους ανθρώπους μαζί, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την ανταλλαγή εμπειριών, προσφέροντας ένα εικονικό χώρο για την οικοδόμηση ιδεών από κοινού.

Το ΝΟΗΣΙΣ ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη να αυξήσουν τις ψηφιακές τους προσπάθειες στο μέλλον, μετά από αυτή την περίοδο ακραίων μέτρων με πρωτοφανή ψηφιακή δραστηριότητα. Οι προϋπολογισμοί και οι στρατηγικές θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτά τα ευρήματα, να επωφελούνται από τις τρέχουσες προσπάθειες και να επιτρέπουν επενδύσεις σε ψηφιακές προσφορές, υπηρεσίες και υποδομές στο μέλλον. Η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε μουσεία και η συμμετοχή του ψηφιακού κοινού ως παράγοντες επιτυχίας στα πλαίσια αξιολόγησης, αποδεικνύονται κάθε μέρα όλο και πιο σημαντικές.

Τα μουσεία και η κοινωνία γενικότερα είναι υποχρεωμένα να εργαστούν για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της ετοιμότητας, του ελέγχου και των μεθόδων αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, τόσο για τις δημόσιες όσο και για τις εσωτερικές διαδικασίες εργασίας. Οι νέες μέθοδοι εργασίας στα μουσεία που έχουν ενεργοποιηθεί από αυτήν την κρίση πρέπει να εξεταστούν για μελλοντικές, πιο ευέλικτες μεθόδους εργασίας στα μουσεία γενικά.

Ακολουθούν στοιχεία από τη μελέτη που πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Κέντρα διεθνώς, το NEMOAmsterdam και αφορούν σε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί ο COVID-19 στο χώρο των Κέντρων Πολιτισμού και Επιστημών (τα γραφήματα είναι στην αγγλική γλώσσα).

[1]Τα μουσεία επηρεάζονται με διάφορους τρόπους από το COVID-19: Στις αγροτικές περιοχές, τα μουσεία πλήττονται από την έλλειψη πρόσβασης σε πόρους που σχετίζονται με τις μεταφορές, δίπλα στους επισκέπτες, και την πλήρη διακοπή των προγραμμάτων προβολής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *