Η Κ.Ο.Θ. στο Κιλκίς – Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Κιλκίς

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η Κ.Ο.Θ. στο Κιλκίς

Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Κιλκίς

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίζεται στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Κιλκίς με αριστουργήματα του συμφωνικού ρεπερτορίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Κιλκίς. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας. Συμπράττει ως σολίστ ο μόλις 17 ετών εξαιρετικά ταλαντούχος βιολονίστας Χριστόφορος Πετρίδης, που έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις σε περιώνυμους Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή Κοριολανός που ο Μπετόβεν έγραψε αντλώντας έμπνευση από τη ζωή του ξακουστού Ρωμαίου στρατηγού Γνάιου Μάρκιου Κοριολανού. Η υπερηφάνεια και η δύναμη του τραγικού ήρωα συγκρούονται με τα τρυφερά του αισθήματα για την οικογένειά του και οδηγούν σε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Η ‘Συμφωνία του Διός’ είναι η τελευταία συμφωνία του Μότσαρτ και αποτελεί ένα διαχρονικό αριστούργημα που έχει χαρακτηριστεί ως σταθμός στην ιστορία της μουσικής, αφού αποκαλύπτει όλη τη συνθετική του σοφία, μέσα από έναν καταιγισμό μουσικών ιδεών ανέκφραστης ομορφιάς.

Κύκλος Νέων Μουσικών.
15.07.2020.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο μυθικός Ισπανός βιολονίστας Πάμπλο δε Σαρασάτε συνέθεσε τις ‘Τσιγγάνικες μελωδίες’ του ενσταλάζοντας στο έργο αυτό όλα τα στοιχεία της ξεχωριστής δεξιοτεχνικής του ικανότητας και συνδυάζοντάς τα με τον τρόπο που παίζουν οι τσιγγάνοι το βιολί, σε ένα συναρπαστικό, γεμάτο πάθος τελικό αποτέλεσμα, που αποτελεί αγαπημένη επιλογή ρεπερτορίου των βιρτουόζων του βιολιού παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα έργο του μαέστρου της βραδιάς, Ανδρέα Τσελίκα. Η ‘Εορταστική Εισαγωγή’ γεννήθηκε το 2012, μέσα από την ανάγκη αντίδρασης του συνθέτη στη γενικότερη απαισιοδοξία που είχε κυριεύσει τον τόπο μας, λόγω των αλλεπάλληλων κοινωνικο-οικονομικών κρίσεων. Μελωδίες και ρυθμοί της ελληνικής μουσικής παράδοσης διεγείρουν το συναίσθημα, καθώς εξελίσσονται μέσω μίας λιτής φόρμας, που παραπέμπει στην εποχή της κλασικής περιόδου.

Μία παραγωγή του Δήμου Κιλκίς, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021

ώρα 21:30

Ανοιχτό Θέατρο Λόφου

Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας

Βιολί: Χριστόφορος Πετρίδης

Πρόγραμμα:

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Εισαγωγή Κοριολανός, έργο 62

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα, Κ.551 (του ‘Διός’)

Πάμπλο δε Σαρασάτε (1844-1908): Τσιγγάνικες μελωδίες για βιολί και ορχήστρα, έργο 20

Ανδρέας Τσελίκας: Εορταστική Εισαγωγή για ορχήστρα (2012)

Είσοδος ελεύθερη

Τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Κ.Ο.Θ.

Ανδρέας Τσελίκας, Διευθυντής ορχήστρας
Συνθέτης – Πολιτιστικός Διαχειριστής
Η διεθνής αναγνώριση του Ανδρέα ξεκίνησε το 2005 όταν απέσπασε το μοναδικό βραβείο “Encouragement Award” στο φημισμένο Διεθνή Διαγωνισμό για νέους μαέστρους “Jean Sibelius” στο Ελσίνκι. Παλαιότερα είχαν προηγηθεί αρκετά 1α βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό για Διευθυντές ορχήστρας “Wiener Meisterkurse” στη Βιέννη μεταξύ 2001-2005.
Έκτοτε, τιμητικές μετακλήσεις του επέτρεψαν να διευθύνει διάσημες ορχήστρες σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κύπρο και Η.Π.Α. σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως το Konzerthaus της Βιέννης, το Finlandia Hall στο Ελσίνκι, το Radio Kulturhaus της Κοπενγχάγης, την Αίθουσα Φιλαρμονικής του Κιέβου, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α.
Το ρεπερτόριο του Ανδρέα εκτείνεται από το κλασσικό συμφωνικό ορχηστρικό ρεπερτόριο μέχρι το σύγχρονο ρεπερτόριο σε όπερα, μπαλέτο, χορό, έχοντας ως διαχρονική αξία την προώθηση νέων συνθετών και σολίστ στη διεθνή σκηνή, καθώς και την ανάδειξη σπάνιων μουσικών θυσαυρών του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου. Επαινετικές κριτικές έχουν δημοσιευτεί για πολυάριθμες συναυλίες του σε ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι σπουδές του Ανδρέα περιλαμβάνουν σπουδές στη διεύθυνση ορχήστρας και στη μουσική σύνθεση στο Πανεπιστήμιο για Μουσική της Βιέννης με καθηγητές τους Leopold Hager, Erwin Acel και Herbert Lauermann, και στο Hellenic-American University με τον Θόδωρο Αντωνίου, στην πολιτιστική διαχείριση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, καθώς και στο βιολί με την Nancy Bargerstock.
Μεγάλες επιτυχίες του αποδίδονται σε συνεργασίες υψηλού κύρους όπως η συνεργασία του με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ελσίνκι , τη Βασιλική Ορχήστρα της Δανέζικης Ραδιοφωνίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Freiberg, την Orquestra do Norte, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τις Ορχήστρες της Εθνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων κ.α.
Αυτή τη στιγμή ο Ανδρέας είναι μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, συνιδρυτής και Μουσικός Διευθυντής της ομάδας σύγχρονης όπερας «The Medium Project», ενώ παλαιότερα διετέλεσε Συνεργάτης Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά τα έτη 2006-2010. Έχει ηχογραφήσει για την εταιρεία Parma Records.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό από ποικίλα μουσικά σύνολα και ορχήστρες, και έχουν ηχογραφηθεί από την δισκογραφική εταιρεία Subways.Είναι καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας, και διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Β Ι Ο Λ Ι

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2004. Ξεκίνησε βιολί σε ηλικία 4 ετών.
Ως εξαιρετικό ταλέντο, σε ηλικία μόλις 16 ετών, αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2020 με Δίπλωμα και βαθμό «Άριστα παμψηφεί», στην τάξη του Κωνσταντίνου Καμπάνταη. Για το ταλέντο και την ποιότητα της ερμηνείας στις διπλωματικές εξετάσεις η επιτροπή του απένειμε ομόφωνα Ειδικό Βραβείο-Χρηματικό Έπαθλο από το Κληροδότημα της «Μαίρης Παπαδοπούλου».

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος και έχει κερδίσει 10 χρυσά μετάλλια και Bραβεία Εκτός Συναγωνισμού σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς όπως Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, Gina Bachauer, Φίλωνας, Βραβεία KYKLOS OMMΘ 2015, ΄΄Νέα Ταλέντα της Κλασικής Μουσικής΄΄ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε ηλικία 6 ετών κέρδισε το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ και Χρηματική Υποτροφία στο Διαγωνισμό BACHAUER-JUNIOR Απρίλιος 2011-Θεσσαλονίκη, για νέους Μουσικούς της Περιφέρειας.
Βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο στη μνήμη της Θέκλας Μαρωνίδη-Αθήνα 2014 και το Ειδικό Βραβείο στη μνήμη του Γιώργου Χατζηνίκου-Αθήνα 2016 από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.
Κέρδισε δύο φορές το ΄΄1Ο ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ΄΄ στον
« 5ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα » το 2014 και στον « 6ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα » το 2016.
Βραβεύτηκε με το ΄΄Βραβείο Ανερχόμενου Σολίστ΄΄ από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer και το Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου Αθήνας 2019.
Σε ηλικία 8 ετών ερμήνευσε τη Sonata “La Follia” του Corelli στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σε ηλικία μόλις 12 ετών ερμήνευσε ως σολίστ το Κοντσέρτο για βιολί του Beethoven, op.21, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Το 2017, σε ηλικία 13 ετών ερμήνευσε ως σολίστ το Scherzo – Tarentelle του Wieniawski στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούλιο του 2017 κέρδισε το βραβείο FIRST ABSOLUTE PRIZE WINNER και το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία έργου του Beethoven: ΄΄BEST Beethoven performance Special Prize΄΄ στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό ‘Vienna’ Grand Prize Virtuoso 2017. Στην τελετή απονομής βραβείων έπαιξε στην GlasernerSaal, Musikverein στη Vienna.

Το Σεπτεμβρίου 2018, έλαβε μέρος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Wieniawski – Lipinski στην πόλη Loublin της Πολωνίας.

Έδωσε συναυλία στο Ιστορικό Μουσείο Ύδρας το 2017, συμμετείχε στο 14ο Μουσικό Φεστιβάλ της Αίγινας το 2019 και στο 12ο Φεστιβάλ Gina Bachauer στη Λέσβο το 2020.
Καθώς επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Συνεδριακό κέντρο I. Βελλίδη, Καθολική Εκκλησία Αμίαντου Συλλήψεως της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη και άλλα.

Έδωσε το πρώτο του Ρεσιτάλ Βιολιού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Νέοι Έλληνες Σολίστ, Αίθουσα Μητρόπουλος Δημήτρης στις 28-3-2021.Το ρεσιτάλ μεταδόθηκε σε
Live streaming.

Τον Απρίλιο του 2021 έγινε δεκτός κατόπιν ακρόασης και παρακολούθησε με υποτροφία το Διεθνές MASTERCLASS Βιολιού και Μουσικής Δωματίου «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ». Επίσης, κέρδισε, δεύτερη, Ετήσια Υποτροφία για ιδιαίτερα μαθήματα με τον κ. Καβάκο η οποία χρηματοδοτείται από την #dakapp.

 

 

 

www.tsso.gr

Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra

Youtube @TheTsso

Instagram @tssoofficial

Twitter @ThesOrchestra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *