Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 24ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (27/11-12/12)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
21η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO

Και στις αίθουσες (27/11-4/12) και στο διαδίκτυο (4-12/12)

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

«Το σημαντικό είναι πως σήμερα, παρά τις δυσκολίες και με όλους τους περιορισμούς, καταφέραμε να είμαστε εδώ, σε μια μεγάλη γιορτή». Λιτά και συνοπτικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, έδωσε το στίγμα της φετινής, 24ης διοργάνωσης, της πρώτης που διεξάγεται (και) με φυσική παρουσία μετά από πολύ καιρό, λόγω της πανδημίας. Την τελετή παρουσίασαν δύο πρώην Ζιζάνια, η Μαρία Ασμή και η Ειρήνη Ζέζα -κι αυτό από μόνο του, όπως υπογράμμισε ο Δ. Σπύρου, συμπυκνώνει όλη την φιλοσοφία του φεστιβάλ: παιδιά που παρακολουθούν το Φεστιβάλ για πρώτη φορά ως μαθητές, στην πορεία γίνονται «Ζιζάνια», με τα χρόνια συμμετέχουν στις κριτικές του επιτροπές, «και σήμερα, φοιτήτριες πια, παρουσιάζουν το Φεστιβάλ στο κοινό του».
Αυτό είναι το Φεστιβάλ Ολυμπίας: μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους, γι’ αυτό και ήταν τόσο ανακουφιστική η επιστροφή στον «Απόλλωνα», την καρδιά του Φεστιβάλ, χθες βράδυ, στη σύντομη, τελετή έναρξης της 24ης διοργάνωσης
που πραγματοποιήθηκε τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια μικρών και μεγάλων.
Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή του Rosa, Rosae – La guera civil, του Κάρλος Σάουρα – ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη: «Έτσι μεγάλωσα» ήταν η επωδός της ταινίας που μετέφερε στους θεατές τις σκληρές παιδικές αναμνήσεις από τον Ισπανικό Εμφύλιο του 90χρονου σήμερα σκηνοθέτη. Μία ταινία ταιριαστή με το πνεύμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας που πρεσβεύει την ειρηνική συνύπαρξη.

Το φετινό φεστιβάλ, θα διεξαχθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, αλλά αμέσως μετά τη διεξαγωγή του με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε τα παιδιά όλου του κόσμου που βρίσκονται στον Πύργο, «μια μικρή αλλά σημαντική πόλη για τον κινηματογράφο, μια πόλη στην οποία έζησαν παιδιά που έγιναν μεγάλοι Έλληνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Τάκης Σινόπουλος». Και προσέθεσε: «Ο πολιτισμός είναι ο σημαντικότερος τρόπος ανάδειξης των προβλημάτων και των ανισοτήτων σε μία κοινωνία, και η φωνή των παιδιών είναι η μεγαλύτερη αντίσταση. Πρόσφατα υπογράψαμε σύμφωνο με τη UNICEF. Σύμφωνα με μια έρευνα υπάρχουν πολλά παιδιά που υποσιτίζονται στον Πύργο. Τα παιδιά θέλουν ενδιαφέρον, θέλουν ειρήνη. Πρέπει να πολεμάμε γι’ αυτά, όχι μόνο για τις συντάξεις. Ο Δημήτρης Σπύρου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, στον τομέα αυτό αποτελούν μία φωτεινή πρωτοπορία, και είναι άξιοι προς μίμηση».

Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).
Παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, και φέτος υπήρξαν άνθρωποι που διέσχισαν το μισό πλανήτη για να έρθουν στο φεστιβάλ, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς. Mόνο στο πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας Mythos Project, συμμετέχουν παιδιά από 12 χώρες.
Η πανδημία δεν επέτρεψε πέρυσι ούτε στην Camera Zizanio να γιορτάσει τα εικοσάχρονά της. «Όμως οι νέοι ξαναπιάνουν την κάμερα για να δουν πιο καθαρά τα πράγματα γύρω μας…».

Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης, καλωσόρισε το κοινό του φεστιβάλ και υπογράμμισε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει αυτόν τον σημαντικό θεσμό. Παρά τις δυσκολίες, θα τα καταφέρουμε». Ευχόμενος να φύγουν και φέτος τα παιδιά σοφότερα από τις προβολές, δεσμεύτηκε πως η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Τις θερμές ευχές του μετέφερε και ο κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.
Κλείνοντας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κήρυξε και επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ. «Μετά από μια μικρή παρένθεση, η 24η διοργάνωση έρχεται στο φυσικό της περιβάλλον, τον Πύργο και την Ηλεία. Η πανδημία μας στέρησε τη χαρά της αντάμωσης αλλά μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την δημιουργία ενός ψηφιακού φεστιβάλ που, πέρυσι, είχε τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε ένα υβριδικό φεστιβάλ, όπως το φετινό, που θα συνδυάζει την φυσική παρουσία με τις online προβολές».
Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Σπύρου «ο οποίος εργάζεται και πασχίζει για το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια», ο κ. Γιαννόπουλος του είπε: «Είστε ο αιμοδότης, η ψυχή του Φεστιβάλ. Είναι κοινή αποδοχή, τα λέει όλα η πρόσφατη βράβευσή σας από την Διεθνή Ένωση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, που σας χαρακτήρισε «το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα». Θα πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτά που κάνετε στην πόλη μας…».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε δύο σημαντικούς φίλους και υποστηρικτές του Φεστιβάλ Ολυμπίας, που χάθηκαν φέτος από κοντά μας: τον σπουδαίο καλλιτέχνη Κυριάκο Κατζουράκη και τον καναδό παραγωγό Rock Demers.

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων Wolfwalkers των Tomm Moore & Ross Stewart, μια ιρλανδική ταινία -ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του, με πρωταγωνιστές ένα κοριτσάκι και μια παρέα λύκων.

Σε όλες τις φυσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Eδώ θα βρείτε φωτογραφίες από τις ταινίες:
https://www.dropbox.com/sh/wat5jaeasviljxl/AAA1jT6KMjfkKJ_J_Dem_B0pa?dl=0

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:
⦁ ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ
⦁ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
⦁ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
⦁ CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE
⦁ ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
⦁ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
⦁ ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
⦁ ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Συνεργασίες:
Κινηματογραφικοί φορείς
⦁ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
⦁ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
⦁ YOUTH CINEMA NETWORK
⦁ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
⦁ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
⦁ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
⦁ INTERNATIONAL YOUNG AUDIENCE FILM FESTIVAL ALE KINO! – ΠΟΛΩΝΙΑ
⦁ BARNEFILMFESTIVALEN KRISTIANSAND INTL CHILDREN’S FILM FESTIVAL – ΝΟΡΒΗΓΙΑ
⦁ BUFF – ΣΟΥΗΔΙΑ
⦁ CINEKID – ΟΛΛΑΝΔΙΑ
⦁ ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH – ΤΣΕΧΙΑ
⦁ SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
⦁ JEF – ΒΕΛΓΙΟ
⦁ NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS – ΟΛΛΑΝΔΙΑ
⦁ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
⦁ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
⦁ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
⦁ MASSIVE PRODUCTIONS
⦁ STEFILM
⦁ ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ
⦁ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Εκπαιδευτικοί φορείς
⦁ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
⦁ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
⦁ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
⦁ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
⦁ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
⦁ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
⦁ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
⦁ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ
⦁ ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ
⦁ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ»
⦁ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Άλλοι
⦁ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
⦁ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
⦁ ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
⦁ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
⦁ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
⦁ ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
⦁ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
⦁ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
⦁ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
⦁ ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *