Συνέντευξη τύπου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που υποδέχεται το καλοκαίρι του 2022

ΘΕΑΤΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το  καλοκαίρι του 2022 με δύο παραγωγές, καθώς παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών  Επιδαύρου 2022, αλλά και την παραγωγή «Αριστοφάνης – Ηρώνδα: Contra tempo»,  σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Η κα Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ) καλωσόρισε,  εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ τον Αστέριο Πελτέκη, στην  παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της θερινής περιόδου.

“Στόχος η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως ένα σημαντικό θέατρο στα Βαλκάνια την Ευρώπη και τον κόσμο”, τόνισε ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ.

Η σημερινή συνέντευξη είναι μια πρώτη επίσημη γνωριμία και σύσταση της νέας Καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου με τον Τύπο και τους ανθρώπους του πολιτιστικού  και όχι μόνο ρεπορτάζ. Είναι επίσης η πρώτη επίσημη επικοινωνία με το κοινό και τους πολίτες.

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι και  πάλι στο θέατρο όπου γαλουχήθηκα και έκανα τα πρώτα βήματα της διαδρομής μου στον χώρο του θεάτρου και μάλιστα αυτή τη φορά ως επί κεφαλής αναλαμβάνοντας την αποστολή να συντηρήσω τα κεκτημένα και να δημιουργήσω τις συνθήκες για μια περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργική πορεία.

Συνοδοιπόροι μου σε αυτή την προσπάθεια θα είναι μια δημιουργική ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι, μαζί με εμένα, θα παίρνουν τις αποφάσεις για το ρεπερτόριο και τη στρατηγική σχεδιασμού που θα ακολουθήσει συνολικά το ΚΘΒΕ. Συγκεκριμένα: ο Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος  Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού) η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος)  και η Ιφιγένεια Ταξοπούλου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης).

Στόχος η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως ένα σημαντικό θέατρο στα Βαλκάνια την Ευρώπη και τον κόσμο.

Πριν όμως συνομιλήσουμε με το εξωτερικό, θέλουμε να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε μεγάλη κλίμακα, με την πόλη, και να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα που να βρει τον χώρο της στο πεδίο του ελληνικού θεάτρου, γενικότερα, σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξωστρέφεια συνολική που δεν είναι απλώς θέμα απόφασης, αλλά στρατηγικής, σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης μιας δημιουργικής διαδικασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

 

Σχετικά με το ρεπερτόριο και τις θεματικές στόχος και επιθυμία είναι να προκύπτουν από την γόνιμη αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών και των κειμένων με την εκάστοτε συγκυρία. Δεν θα αντιμετωπίζουμε το ρεπερτόριο ξεχωριστά από τους δημιουργούς. Τα κείμενα και τα σκηνικά αφηγήματα αποκτούν νόημα όταν ερμηνεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, αντιστρόφως, οι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από αφηγήματα που τους ταιριάζουν και τους εκφράζουν.

 

Το ολοκληρωμένο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο αλλά ως πρόγευση του ευρύτερου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού με χαρά μπορώ να δημοσιοποιήσω ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει  συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Mèlody Mourey, ο Γιάννης Κακλέας, η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιάννης Ρήγας, η Ελένη Γκασούκα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, η  Αργυρώ Χιώτη, η Μαρία Μαγγανάρη, ο Κώστας Φιλίππογλου, η Μαρία Πανουργιά, οι Χρήστος Πασσαλής και Αγγελική Παπούλια, ο Γιάννος Περλέγκας, η Σοφία Μαραθάκη, οι Αλεξάνδρα Καζάζου και Ελεάννα Γεωργούλη, ο Παντελής Δεντάκης, ο Άρης Μπινιάρης, η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Θέμης Θεοχάρογλου, ο  Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ο Ένκε Φεζολάρι, η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Χρήστος Θεοδωρίδης, ο Αλέξανδρος Ράπτης, η Ιώ Βουλγαράκη, ο Γιώργος Κουτλής, ο Σίμος Κακάλας, ο Θοδωρής Αμπατζής, ο Βασίλης Μπισμπίκης αλλά και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.

 

Τέλος το «μόνιμο» -σίγουρα- θέμα είναι να παράξουμε καλό θέατρο και να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για ό,τι διαμορφώνει την κοινωνική, ιστορική και πολιτική συγκυρία.

Στόχο και επιθυμία επίσης αποτελούν το δυναμικό του θεάτρου να έρθει σε επαφή με διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, καλλιτεχνικές τάσεις, τρόπους και δημιουργικές ατραπούς. Όχι απαραίτητα με κάποιες συγκεκριμένες τάσεις στην θεατρική αισθητική ή κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει ολόκληρη η γκάμα της θεατρικής πράξης, από το πειραματικό, πρωτοποριακό, ανατρεπτικό, μοντέρνο ή σύγχρονο, μέχρι το mainstream και το «εμπορικό», αρκεί να υπηρετείται από τους κατάλληλους ανθρώπους, με ποιότητα επαγγελματισμό και ήθος.

 

Απώτερος στόχος και σκοπός φυσικά στον οποίο επιθυμία είναι να οδηγηθεί το Κρατικό θέατρο είναι να τονωθεί η θεατρική αγορά της πόλης να γεμίζει το κοινό της πόλης τις αίθουσες του Κρατικού θεάτρου και να αποτελέσει μέρος μιας ουσιαστικής νομολογικής γνώσης και εξέλιξης του συνεχώς μεταβαλλόμενου πολιτιστικού τοπίου.

Σχετικά με τις συνεργασίες ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα μέσα από το ΚΘΒΕ plus και θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο μέσα από τις επόμενες συνεργασίες που αυτή τη στιγμή είναι σε στάδιο διαμόρφωσης και συνομιλιών.

 

Σχετικά με το κοινωνικό έργο θα πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι στόχος του θεάτρου είναι να παράγει πρωτίστως καλλιτεχνικό έργο –  εμμέσως και κοινωνικό. Οποιεσδήποτε πιθανές συνεργασίες με φορείς μη αμιγώς καλλιτεχνικούς ή πολιτιστικούς, θα έχουν στο κέντρο τους την τέχνη και μόνο.

 

Στο κομμάτι της θεατρικής παιδείας και της εκπαίδευσης  βασική εκπαιδευτική δραστηριότητα του Κρατικού θεάτρου είναι η σημαντική Δραματική Σχολή του η οποία ήδη «μπολιάζεται» με κάποιες νέες δραστηριότητες που στοχεύουν στην πληρέστερη εκπαίδευση των εκκολαπτόμενων ηθοποιών όπως ακροβατικά, μουσικά όργανα, ευρωπαϊκό πολιτισμό και άλλα.

 

Στο στάδιο της δημιουργίας βρίσκονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με βασικό στόχο να βοηθήσουμε την νεότερη γενιά – και όποιον άλλον το επιθυμεί-  να αγαπήσει το θέατρο και να λειτουργήσει  ως υποψιασμένος και πεπαιδευμένος   θεατής.

 

Τέλος η συνολική σκέψη που θα διαπερνά την επόμενη τριετία θα μπορούσε να αποδοθεί με μια λέξη: «Νόστος», τo θεατρικό brain drain της πόλης. Να προκαλέσουμε μια ανάγκη, διάθεση, επιστροφής, και να αξιοποιηθεί το σημαντικό καλλιτεχνικό υλικό στον τόπο όπου ξεκίνησε η διέπρεψε στο παρελθόν στοχεύοντας στο brain gain.

 

Μετά το καλοκαίρι σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνολική πολιτική βιώσιμης διαχείρισης – σε ολόκληρο τον οργανισμό και σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του – που θα αναπτυχθεί σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια με στόχο να αποτελέσει ένα μόνιμο μοντέλο λειτουργίας για το ΚΘΒΕ.

Αναφέρουμε συνοπτικά, προς το παρόν, ότι θα προχωρήσουμε με ένα πιο οργανωμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια που διαχειριζόμαστε, θα  επανεξετάσουμε συνολικά το σύστημα προμηθειών (τόσο με στόχο να μειωθούν μη απαραίτητες αγορές, όσο και σχετικά με τις οικολογικές προδιαγραφές των προϊόντων και υπηρεσιών), θα μεγιστοποιήσουμε την επανάχρηση υλικών και προϊόντων ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η παραγωγή απορριμμάτων, θα επανεξετάσουμε το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, θα προσπαθήσουμε να καταργήσουμε σταδιακά τα πλαστικά μιας χρήσης και, τέλος, θα αρχίσουμε να εντάσσουμε ζητήματα βέλτιστων «πράσινων» πρακτικών και στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες εντός και εκτός θεάτρου.

Θα ακολουθήσουμε το πιο αναγνωρισμένο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης για τον πολιτισμό, όπως έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία τα τελευταία δέκα χρόνια και, στην Ελλάδα, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρόγραμμα Πράσινη Στέγη (ξεκίνησε το 2017). Υπεύθυνη σχεδιασμού η Ιφιγένεια Ταξοπούλου (που επέβλεψε και την Πράσινη Στέγη).

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιαστεί ο βασικός κορμός του ρεπερτορίου της επόμενης διετίας.

Αστέριος Πελτέκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου

Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ

Σας καλωσορίζω, εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στην  παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της θερινής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης χειμερινής περιόδου λόγω της μάστιγας του κορονωϊού, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατάφερε, με πολλά εμπόδια, να είναι παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με πολλές παραστάσεις: Ανδρέας Κάλβος: Αγέλαστο τέκνο πολυτέκνου θεάς, Βαβυλωνία, Δολοφονία του Μαρά, Δεύτερη έκπληξη του έρωτα, Προστάτες, Ντετέκτιβ, Πουπουλένιος, Τέταρτη διάσταση, Ελεύθερο ζευγάρι, Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου. Για το αποτέλεσμα αυτό και για την εν γένει προσφορά του στο Θέατρο κατά την δύσκολη τριετία που πέρασε οφείλονται θερμές ευχαριστίες στον απελθόντα Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Κολοβό. Ευχαριστίες οφείλονται και στον απελθόντα αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Νικολάου, ενώ θα ήταν τεράστια παράλειψη να μην αποδοθούν ειλικρινείς ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη  που στήριξαν απλόχερα το Θέατρο στη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε. Στη συνδρομή και την εμπιστοσύνη των τελευταίων προσβλέπουμε, άλλωστε, και τώρα, για να μπορέσουμε να παράξουμε το αναμενόμενο από το Κρατικό Θέατρο πολιτιστικό προϊόν.

Από αυτό τον μήνα, μπαίνουμε σε μια νέα φάση, ευνοϊκότερων υγειονομικών συνθηκών, όπως θέλω να πιστεύω, και, συγχρόνως, σε μια νέα φάση καλλιτεχνικών –και όχι μόνο– παραγωγών που θα φέρουν, αυτή τη φορά, τη σφραγίδα του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του κ. Αστέρη Πελτέκη, που μεγάλη όρεξη, περισσή ενέργεια και πολυεπίπεδα σχέδια επανήλθε δυναμικά στην alma mater, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και δημόσια κ. Πελτέκη, μια και αυτή είναι η πρώτη κοινή μας συνέντευξη τύπου, και σας εύχομαι από καρδιάς επιτυχημένη θητεία και πραγματοποίηση των πλούσιων στόχων σας.  Έχω τη βεβαιότητα ότι τα δύο όργανα διοίκησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, εσείς και το Διοικητικό Συμβούλιο, με τις διακριτούς μεν, συμπλέοντες δε ρόλους μας, θα  συνεργαστούμε αρμονικά, με αμοιβαίο σεβασμό, για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την πραγμάτωση του καταστατικού σκοπού του μεγαλύτερου Πολιτιστικού Οργανισμού της χώρας μας, ο οποίος εστιάζει στην ανάπτυξη, προαγωγή και διάδοση της θεατρικής τέχνης ως πολιτιστικού, παιδαγωγικού, μορφωτικού και ψυχαγωγικού παράγοντα της κοινωνικής ζωής.

Περνώντας, λοιπόν, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της θερινής περιόδου, ξεκινώ με την «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Μεγάλου Βασίλη Παπαβασιλείου, με την οποία αισίως θα εκπροσωπηθεί το Κρατικό Θέατρο και στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου στις 12 και 13 Αυγούστου, καθώς το περσινό καλοκαίρι δεν κατάφερε να επιτελέσει την ίδια αποστολή λόγω απρόβλεπτων συνθηκών ανώτερης βίας. Επίσης, περιμένουμε με αγωνία  και ενθουσιασμό, θα έλεγα, τη νέα μας παραγωγή, έμπνευσης του κ. Πελτέκη, με τίτλο «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo», σε δημιουργική σύνθεση Άκη Δήμου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Οι δύο αυτές παραγωγές μας θα ταξιδέψουν σε πολλές πόλεις της χώρας, με τη δεύτερη να παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, και στο Ηρώδειο.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε το Φεστιβάλ Δάσους, με το πολυδιάστατο πρόγραμμα συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού, ούτε όμως και το Διεθνές Φεστιβάλ, με καινοτόμες παραγωγές και δράσεις από το εξωτερικό.

Όμως, για όλα αυτά, καθώς και για τους μελλοντικούς καλλιτεχνικούς προγραμματισμούς καθ’ ύλη αρμόδιος να μιλήσει είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής μαζί με τους συντελεστές των θερινών παραγωγών. Εγώ περιορίζομαι να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω για τις κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλουν.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη στήριξη προς το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και καλή θέαση!

«ΕΛΕΝΗ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Kαλοκαιρινή Περιοδεία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη 14, Παρασκευή 15  Ιουλίου

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022)

Παρασκευή 12, Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

 

H «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση, της οποίας τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.

Η παραγωγή συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές, πέρσι το καλοκαίρι, όπου και αν παρουσιάστηκε ενώ οι προγραμματισμένες παραστάσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ακυρώθηκαν λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών.

Φέτος το «ταξίδι» της Ελένης θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (14 & 15 Ιουλίου Θέατρο Δάσους) και θα ακολουθήσει περιοδεία (Κύπρος, Αλεξανδρούπολη, Μουδανιά, Ιωάννινα, Ελευσίνα). Στις 12 και 13 Αυγούστου η «Ελένη» θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.

«Είναι ευτυχής συγκυρία και νιώθω συγκινημένος που βρήκα ως «προίκα» τη συγκεκριμένη παράσταση. Το ρεπερτόριο μας έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχο και η «Ελένη» αποτελεί μέρος της σημειολογικής μας πρότασης», τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.

Ταυτότητα παράστασης

Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Αυτή η σχεδόν καταχρηστικά θεωρούμενη «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία της, παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Ο 5ος αιώνας π.Χ. οσονούπω τελειώνει. Τελειώνει ο «χρυσούς αιών» του «κλεινού άστεως». Η Αθήνα ολοκληρώνει μια διαδρομή που την οδήγησε από τους ιδρυτικούς θριάμβους στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα εναντίον των Περσών και την ακτινοβολία της εποχής του Περικλή στον Πελοποννησιακό πόλεμο, τον φονικό λοιμό και την καταστροφή στην Σικελία, προϊόν της γοητείας του Αλκιβιάδη.

Αυτές οι τρεις περίοδοι αντιστοιχούν στις ισάριθμες μορφές των μεγάλων τραγικών ποιητών. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης. Αν ο πρώτος συμμετέχει και εμπνέεται από την πρώτη περίοδο, που εκτείνεται από την αίγλη των θριάμβων ως την εδραίωση του δημοκρατικού καθεστώτος ως πολιτειακής μορφής , ο δεύτερος συμπλέει με τον βηματισμό του Περικλή και τα ένδοξα έργα της εποχής του. Και ο τρίτος; Ο Ευριπίδης; Αυτός είναι μάρτυρας και συνομιλητής ενός καιρού που βιώνει τη σχετικοποίηση όλων των αξιών. Αν θέλετε είναι ο τραγικός εταίρος της σοφιστικής επανάστασης.

Γράφει την «Ελένη», μια αντιτραγική τραγωδία, μια κωμικοτραγωδία αν προτιμάτε, την επαύριο της πανωλεθρίας στη Σικελία. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα χρόνια πριν ο Σικελός σοφιστής Γοργίας έχει αφήσει άναυδο το αθηναϊκό κοινό με το κείμενό του «Ελένης εγκώμιον». Είναι ο τρίτος και φαρμακερός μετά τον Στησίχορο και τον Ηρόδοτο, που τεκμηριώνει με τον τρόπο του, ότι οι Έλληνες, η ένωσή τους δηλαδή, γεννήθηκε από το είδωλο μιας γυναίκας· ότι  οι Έλληνες ενώθηκαν χάρη «σ’ ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει ο σύγχρονός μας ποιητής , σε «μιαν Ελένη».

«Στην Τροία δεν πήγα εγώ, μόνο το όνομά μου», λέει η Ελένη. Όλοι οι πόλεμοι χρειάζονται τον εξωραϊσμό ενός προσχήματος για να πυροδοτηθούν. Είτε το επίδικο αντικείμενο λέγεται Τροία, είτε Σικελία,  η κατακτητική μηχανή χρειάζεται πάντα «ένα πουκάμισο αδειανό», «μιαν Ελένη» για να πάρει μπρος, ένα όνομα που βαφτίζεται κίνητρο. Τα  αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα κωμικοτραγικά.

Ελένη, λοιπόν. Άλλη μία. Μετά τη μία και μοναδική που μας χαρίζει ο Όμηρος. Για να’ ρθουν μετά οι άλλες, των προαναφερθέντων ποιητών, ιστορικών και ρητόρων αλλά και μεταγενέστερων όπως π.χ ο Ισοκράτης, ο Ρονσάρ, ο Γκαίτε, ο Όφενμπαχ, ο Ζιροντού, ο Ρίτσος και άλλοι, και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός. Και έπεται συνέχεια.»

Βασίλης Παπαβασιλείου

Συντελεστές: Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’),  Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Πρεμιέρα: Θεσσαλονίκη,  14-15  Ioυλίου,  Θέατρο Δάσους

Πέμπτη 14, Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 21.15

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022)

Παρασκευή 12, Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ

 • Πέμπτη 14, Παρασκευή 15/7- Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους –ΠΡΕΜΙΕΡΑ
 • Παρασκευή 29, Σάββατο 30/7 – Κύπρος, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος- Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
 • ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
 • Παρασκευή 12, Σάββατο 13 Αυγούστου – Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών   Επιδαύρου 2022)
 • Πέμπτη 18 Αυγούστου- Αλεξανδρούπολη, Θέατρο «Αλτιναλμάζη»
 • Σάββατο 20 Αυγούστου- Μουδανιά, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 • Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου – Ιωάννινα, «Υπαίθρειο Θέατρο ΕΗΜ-Φρόντζου»
 • Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου- Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
 • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου- Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο- Παραλία Ελευσίνας

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΘΒΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς  και ταμεία : 13€

Κανονικό εισιτήριο : 16 €

Φοιτητικό/ Άνεργοι/  Άνω των 65 / Ομαδικό(10 άτομα) : 10 €

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΕΛΕΝΗ»- ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2022.

Διακεκριμένη Ζώνη: 50€

Α΄ Ζώνη: 45€

Β΄ Ζώνη: 20€

Β΄ Ζώνη, Φοιτητικό: 13€

Άνω Διάζωμα Γ΄ Ζώνη: 14€

Άνω Διάζωμα Δ΄ Ζώνη: 12€

Άνω Διάζωμα Ε΄ Ζώνη: 10€

ΑΜΕΑ/Άνεργοι: 5€ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)

Εκπτωτικό πακέτο εισιτηρίων

Πακέτο 4 εισιτηρίων (ανά παράσταση): Με την αγορά 4 εισιτηρίων σας προσφέρουμε το 1 δωρεάν. Η προσφορά ισχύει για Β ΖΩΝΗ και ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIVA.GR | 11876 |WIND |PUBLIC |MEDIA MARKT |

Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ.

Ωράριο λειτουργίας:

 • Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα – Παρασκευή, 8:15 – 21:30
 • Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη): Δευτέρα – Παρασκευή, 8:15 – 16:15
 • Πλατεία Αριστοτέλους: Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00
 • Θέατρο Δάσους: Τις μέρες των παραστάσεων δύο ώρες πριν την έναρξη

 

*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

ΑριστοφάνηςΗρώνδας

Contra tempo

 

Δημιουργική σύνθεση κειμένων: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

 

Καλοκαιρινή Περιοδεία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τετάρτη 6, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

 

«Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo» είναι ο τίτλος της δεύτερης καλοκαιρινής παραγωγής που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του  Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα. Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη θα συναντηθούν με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, σε μια παράσταση που αποτελεί μια  ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα, με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα. Η παραγωγή θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (6 & 7 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους), θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

Τι συμβαίνει όταν ο μεγαλύτερος κωμικός ποιητής της κλασσικής Αρχαιότητας συναντά τον παραγνωρισμένο κωμωδιογράφο των ελληνιστικών χρόνων;

Ποια είναι η φύση της κωμωδίας και γιατί σήμερα γελάμε όλο και λιγότερο;

Πού συναντιέται η αττική κωμωδία του 5ου αιώνα π.Χ. με την ελληνική επιθεώρηση;

Ποια είναι στην πραγματικότητα η Λυσιστράτη ποια η σχέση της με τον Κ. Π. Καβάφη, την Τζένη Καρέζη και τον πυροσβέστη Λεωνίδα Χασαλεύρη;

Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στο θέατρο και, κυρίως, πώς πρέπει να φεύγουμε από αυτό;

Πρέπει να λες τα πράγματα με τ΄όνομά τους ή μήπως είναι σοφότερο να τα υπαινίσσεσαι για να ΄χεις το κεφάλι σου ήσυχο;

Τί απ’ τα δύο σε κάνει γοητευτικότερο: να χαμογελάς ή να ξεκαρδίζεσαι μέχρι δακρύων;

Να μερικές κρίσιμες ερωτήσεις που θέτει η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Και που ακόμα κι αν δεν απαντηθούν, το βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσουμε…

Αριστοφάνης – Ηρώνδας.

Ο ένας είναι ο σπουδαιότερος κωμικός ποιητής της Αρχαιότητας, ο άλλος ο χαμηλότονος «γελοιογράφος» της καθημερινής ζωής των ελληνιστικών χρόνων. Τι είναι εκείνο που τους χωρίζει και τι πραγματικά τους ενώνει;

Προφανώς, ο ίδιος στόχος: το γέλιο των θεατών, που καλούνται να αναγνωρίσουν στα έργα και των δύο την κωμική όψη οικείων κακών. Καθένας το καταφέρνει με τα όπλα του: ο Αριστοφάνης συνθέτοντας ιδιοφυείς, ξεκαρδιστικές ουτοπίες ποιητικής πνοής και πολιτικής αφύπνισης, ο Ηρώνδας  αφηγούμενος σκηνές από τον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων της εποχής του.

Η παρουσία τους στο θέατρο σηματοδοτεί και την ίδια την εξέλιξή της θεατρικής τέχνης: από τις αριστοφανικές οραματικές συλλήψεις – αναστοχασμούς της ανθρώπινης μοίρας στην ευθύβολη δραματουργία των χαρακτήρων του Ηρώνδα και από τις μεγάλες σκηνές του ανοιχτού ορίζοντα των υπαίθριων θεάτρων της Αρχαίας Ελλάδας στις μικρότερες σκηνές «δωματίου» των κλειστών χώρων.

Η διασκεδαστική τους «αντιδικία» στην παράσταση του ΚΘΒΕ δεν είναι παρά η αφορμή να μιλήσουμε για το Τότε αλλά και για το Τώρα της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Γελώντας, φυσικά.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Επειδή τα πιο σοβαρά πράγματα τα λέμε στ’ αστεία, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Κανένας δεν πρόκειται να μας ζητήσει το λόγο. Το πολύ πολύ να γελάσει, όχι με κείνο το μίζερο, το ψηφιακό, αλλά μ’ ένα αληθινό γέλιο απ’ αυτά που στέλνουν αδιάβαστες υποκρισίες και ενοχές χρόνων.

 

Όσοι τώρα δεν έχουν μάθει να γελάνε – εκείνοι δηλαδή που δεν έχουν κλάψει ποτέ τους –, όσοι ξέχασαν το γέλιο τους ή  το στόμα τους δεν βρίσκει γέλιο στο νούμερό του και περιφέρονται στα πάρτι μουτρωμένοι, αυτοί, ok, ας πυροβολήσουν τον ντι τζέϊ. Πρώτα όμως ας πιούνε κάτι, τα ποτά εδώ είναι καθαρά.

                                                                                                 Άκης Δήμου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δημιουργική σύνθεση κειμένων: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης 

Χορογραφία: Αναστασία Κελέση 

Μουσική Διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Κουτσουρέλης

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Πρωταγωνιστούν:  Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς,  Ταξιάρχης Χάνος, Σταμάτης Γαρδέλης,  Κωνσταντίνος Χατζησάββας

 

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Λίνος Μάνεσης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τάσος Τυρογαλάς

Πρεμιέρα: Θεσσαλονίκη, 6 – 7 Ioυλίου, Θέατρο Δάσους

 Τετάρτη 6, Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 21.15

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ

 • Τετάρτη 6, Πέμπτη 7 Ιουλίου- Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους –ΠΡΕΜΙΕΡΑ
 • Πέμπτη 21 Ιουλίου –  Αλεξανδρούπολη, Θέατρο «Αλτιναλμάζη»
 • Σάββατο 23 Ιουλίου- Φίλιπποι, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (65ο Φεστιβάλ Φιλίππων)
 • Σάββατο 30 Ιουλίου – Δελφοί, Θέατρο «Φρύνιχος»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 • Τετάρτη 3 Αυγούστου-  Λάρισα, «Δημοτικό Κηποθέατρο Αλκαζάρ»
 • Σάββατο 6 Αυγούστου-  Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου
 • Τετάρτη 10 Αυγούστου- Δωδώνη, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
 • Τετάρτη 31 Αυγούστου- Συκιές, Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 • Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου- Αττική, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
 • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου- Πειραιάς, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο
 • Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου-  Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΘΒΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής αγοράς  και ταμεία : 13€

Κανονικό εισιτήριο : 16 €

Φοιτητικό/ Άνεργοι/ Άνω των 65 / Ομαδικό(10 άτομα) : 10 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIVA.GR | 11876 |WIND |PUBLIC |MEDIA MARKT |

Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ.

Ωράριο λειτουργίας:

 • Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα – Παρασκευή, 8:15 – 21:30
 • Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη): Δευτέρα – Παρασκευή, 8:15 – 16:15
 • Πλατεία Αριστοτέλους: Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00
 • Θέατρο Δάσους: Τις μέρες των παραστάσεων δύο ώρες πριν την έναρξη.

*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις

8ο   Φεστιβάλ Δάσους

Με την υπογραφή του ΚΘΒΕ

Η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Βορείου Ελλάδος!

To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για όγδοη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από 1 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.

Ραντεβού στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου  Ελλάδος!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Τετάρτη 1η Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ – ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ

Μουσικοί:

Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: πλήκτρα/ενορχηστρώσεις, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, Κώστας Μιχαλός: κιθάρες, Hρακλής Παχίδης: τύμπανα, Γιάννης Πλαγιανάκος: μπάσο, Νίκος Κατσίκης: Μπουζούκι – Λαούτο, Κώστας Νικολόπουλος: Κιθάρες, Δήμητρα Μπουλούζου: φωνή/βιολί, Στρατής Καραδημητράκης /Λάμπρος Μπούνας: Επιμέλεια ήχου, Φίλιππος Τρέπας: Φωτισμοί, Επιμέλεια Παραγωγής: ΜENTA ART EVENTS 

 

Πέμπτη 9 Ιουνίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δ. Θεσσαλονίκης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης,   Θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Παλούμπης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου, Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας, Μουσική σύνθεση: Κώστας Νικολόπουλος, Σχεδιασμός ήχου-ηχοληψία: Χρήστος Λαμπρόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λόξας, Κοστούμια: Έλενα Γιαννίτσα, Νατάσσα Παπαστεργίου , Παραγωγή: Gr Entertainment World Ltd, Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Γεώργας, Γιώργος Γεώργας, Οργάνωση Περιοδείας: ECOPOLIS -Μανάφης Σάκης

 

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου.

 

Τρίτη 14 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ

Μαζί του η Ξένια Ντάνια.

Μουσικοί:

Νίκος Αγγλούπας (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι), Κρίτωνας Μπελλώνιας (κρουστά, τύμπανα), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο).  – Υπεύθυνοι ήχου: Σωτήρης Παπάκος, Ανδρέας Κουταλάς, Φωτισμοί: Φίλιππος Τρέπας

 

ΠΕΜΠΤΗ 16 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Μουσικοί:

Θύμιος Παπαδόπουλος – Πνευστά, Πάρις Περυσινάκης – Λύρα, Μαντολίνο
Γιάννης Μπελώνης – Πιάνο, Ηλίας Δουμάνης – Τύμπανα, Δημήτρης Μουτάφης – Μπάσο, Πασχάλης Κολέντσης, Σάκης Πυριόχος: Ηχοληψία, Μανώλης Μπράτσης – Φωτισμοί, Οργάνωση Παραγωγής: Stray Music

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 & ΔΕΥΤΕΡΑ 20 

ΘΕΑΤΡΟ

 «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκυ, Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκυ, Σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου, Ενδυματολόγος: Γιάννης Μετζικώφ, Πρωτότυπη μουσική χορικών και διδασκαλία:Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά

Πρωτότυπη μουσική:Constantine Skourlis, Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου, Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα-Ίασμος

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος)

ΧΟΡΟΣ:   

Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού), Παντελής Αρουσαλίδης, Μάρκος Γέττος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος,

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

Τετάρτη 6 & Πέμπτη 7 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Aριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra Tempo» – ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Δημιουργική σύνθεση κειμένων: Άκης Δήμου, Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας, Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης,  Χορογραφία: Αναστασία Κελέση, Μουσική Διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Κουτσουρέλης, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Πρωταγωνιστούν:  Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς,  Ταξιάρχης Χάνος, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Λίνος Μάνεσης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τάσος Τυρογαλάς

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

[Πληροφορίες: ΚΘΒΕ, www.ntng.gr, Τηλ: 2315 200 200]

 Πέμπτη 14 &  Παρασκευή  15 Ιουλίου

Θέατρο

«Ελένη» του Ευριπίδη – ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος β’),  Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος),  Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός:  Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση,  Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα,  Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής:  Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

[Πληροφορίες: ΚΘΒΕ, www.ntng.gr, Τηλ: 2315 200 200]

Δευτέρα 18, Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας, Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη, Σκηνικά – Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης, Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου 

 

Πρωταγωνιστούν: (με σειρά εμφάνισης)

Γεωργός: Γιώργος Δεπάστας, Ηλέκτρα: Μαρία Κίτσου, Ορέστης: Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Πυλάδης: Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γέροντας: Γιώργος Κωνσταντίνου, Άγγελος: Νίκος Λεκάκης, Κλυταιμνήστρα: Ιώαννα Μαυρέα Διόσκουροι: Ιάσονας Παπαματθαίου – Αντώνης Σταμόπουλος

Χορός:  ​(αλφαβητικά) 

Φανή Αποστολίδου, ​​Κορίνα Θεοδωρίδου, ​​Πίνα Κούλογλου, ​​Άννα Κωνσταντίνου

​​Γωγώ Παπαϊωάννου, ​​Βάσια Χρήστου

 

Δευτέρα 25, Τρίτη 26 & Τετάρτη 27 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη

Μετάφραση: Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος), Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς, Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου, Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας, Social media: Δήμητρα Παντελάκη

 Μουσική διδασκαλία: Νεφέλη Φασουλή

 

Διανομή: Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος, Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης, Χορός: Νίκη Σερέτη, Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου, Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης, Χορός: Αρετή Πασχάλη, Χορός: Λήδα Καπνά, Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης, Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας, Χορός: Ντένια Στασινοπούλου, Χορός: Κωνσταντίνα Νταντάμη, Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου, Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου,

Χορός: Μανταλένα Καραβάτου

 

Πέμπτη 28 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Σύμβουλος Δραματολόγος: Καίτη Διαμαντάκου, Επιστημονική Συνεργάτις: Κατερίνα Διακουμοπούλου, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Art Work : Ιφιγένεια Βασιλείου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου, Βοηθός συνθέτη και φωνητική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου, Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης

Ερμηνεύουν

Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιουλία Γεωργίου, Άλκηστις Ζιρώ, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Σάντυ Χατζηιωάννου.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Τρίτη 23 & Τετάρτη 24 Aυγούστου

ΘΕΑΤΡΟ

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Σύμβουλος Δραματολόγος: Καίτη Διαμαντάκου, Επιστημονική Συνεργάτις: Κατερίνα Διακουμοπούλου, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Art Work : Ιφιγένεια Βασιλείου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου, Βοηθός συνθέτη και φωνητική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου, Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης

Ερμηνεύουν

Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιουλία Γεωργίου, Άλκηστις Ζιρώ, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Σάντυ Χατζηιωάννου.

 

Σάββατο 27 Αυγούστου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Boléro!

Κλασική μουσική κάτω από τα αστέρια

Διεύθυνση Ορχήστρας: Philippe Forget

Μέτζο Σοπράνο: Μαρισία Παπαλεξίου

 

Δευτέρα 29 Αυγούστου

ΘΕΑΤΡΟ

«Μήδεια» του ΜΠΟΣΤ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Καλαβριανός, Έρι Κύργια, Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα, Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά, Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου, Β΄βοηθός σκηνοθέτη: Διονυσία Βλαστέλλη, Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχμπεη, Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Γιώργος Γλάστρας(Τροφός), Θανάσης Δήμου (Οιδίποδας), Άνδρη Θεοδότου(Αντιγόνη), Στέλιος Ιακωβίδης (Ευριπίδης), Θανάσης Ισιδώρου (Ψαράς) Σύρμω Κεκέ (Καλόγρια), Μαρία Κοσκινά (Κορυφαία), Φανή Παναγιωτίδου (Εξάγγελος), Γιώργος Σαββίδης (Καλόγερος), Σταύρος Σβήγκος (Ιάσωνας), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Μήδεια)

 

Χορός (αλφαβητικά)

Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους.

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά)

Παρασκευάς Κίτσος κοντραμπάσο, Θοδωρής Οικονόμου πιάνο-μουσική διεύθυνση, Δημήτρης Χουντής σοπράνο σαξόφωνο, Μαρία Χριστίνα Harper άρπα.

 

Τρίτη 30 Αυγούστου

ΘΕΑΤΡΟ

«ΜΗΔΕΙΑ» του Ευριπίδη

ΣκηνοθεσίαΔιασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας, Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Πρωτότυπη Μουσική – Διδασκαλία Χορικών: Δημήτρης Καμαρωτός, Σκηνικά– Κοστούμια: Εύα Νάθενα, ΚίνησηΧορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Λογοθεραπεία-Αγωγή λόγου: Ηλίας Παπαθανασίου, Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας, Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Δάφνη –Χρυσή Φωτεινάτου, Βοηθός Χορογράφου: Εμμανουέλα Σακελλάρη, Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά, Υπεύθυνη περιοδείας: Αλεξάνδρα Κούζουνα, Παραγωγή: Παναγιώτης Γεροδήμος – ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ Ε.Ε.

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΜΗΔΕΙΑ: Αθηνά Μαξίμου

ΙΑΣΩΝ – ΚΡΕΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Αιμίλιος Χειλάκης

ΑΙΓΕΑΣ – ΤΡΟΦΟΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ: Αναστάσης Ροϊλός

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΟΡΟΥ: Μυρτώ Αλικάκη, Γιώτα Νέγκα

ΜΟΥΣΙΚΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ: Δημήτρης Καμαρωτός

ΧΟΡΟΣ

Πετρίνα Γιαννάκου, Μάιρα Γραβάνη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Γιώργος Ζυγούρης, Ελευθερία Κοντογεώργη, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Νούσης

 

Τετάρτη 31 Αυγούστου

ΘΕΑΤΡΟ

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης, Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας, Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου, Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Εύη Οικονόμου, Σύμβουλος δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου: Καίτη Διαμαντάκου

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου, Κράτος: Άρης Μπινιάρης, Βία: Κωνσταντίνος, Γεωργαλής, Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε, Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης, Ιώ: Νάνσυ Μπούκλη, Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης

ΧΟΡΟΣ (Αλφαβητικά)

Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Δήμητρα Βήττα, Ελένη Βλάχου, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Γρηγορία Μεθενίτη, Αλεξία Σαπρανίδου, Θάλεια Σταματέλου,

Μουσικός επί σκηνής: Σταμάτης Φουσέκης

 

ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΣ 2022

Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

«ΠΕΡΣΕΣ»

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, Συνεργασία στη δραματουργία: Γκέλυ Καλαμπάκα, Σκηνικό: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος, Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωνητική προετοιμασία – σύνθεση: Ανρί Κεργκομάρ, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίσσα Φαρμάκη, Βοηθός σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά.

 

Δευτέρα 5 & Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις (Cezaris Graužinis),Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Kenny McLellan, Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Θεοχάρης, Χορογραφία: Edgen Lame,
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως»

 

Πρωταγωνιστούν
Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού), Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη), Τάσος Σωτηράκης (Χορός) Γιάννης Μαστρογιάννης (Χορός) Περικλής Σιούντας (Χορός)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 & ΣΑΒΒΑΤΟ 10

«Υπνοβάτες» Ομάδα Εν Δυνάμει

Συντελεστές: Ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου, Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου, Έρευνα, Κείμενο: Ελένη Ευθυμίου, Ομάδα Εν Δυνάμει, Συνεργάτις Δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου, Σχεδιασμός Σκηνικών Κοστουμιών: Ευαγγελία Κιρκινέ, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ρίτσαρντ Άντονυ, Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Καμαγιάννη, Οδυσσέας Γκάλλιος, Βοηθοί Σκηνοθεσίας: Γιώτα Κουιντζόγλου, ιώργος Ζήσης Μπιλιώνης, Βοηθός Σκηνογράφου Ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Παραγωγή: Ομάδα Εν Δυνάμει

 

Επί σκηνής Ομάδα Εν Δυνάμει: Κλειώ Αντωνοπούλου, Θωμάς Βασιλειάδης, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Σοφία Κύρινα, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Παναγιώτης Ματζίρης, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Βασίλης Πέτρου, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος

 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Αίας» του Σοφοκλή 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης, Δραματουργική επεξεργασία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Αργύρης Ξάφης, Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρία Σαββίδου, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Φωνητική προετοιμασία: Απόστολος Κίτσος, Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Αθανασοπούλου, Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Δημήτρης Ήμελλος (Οδυσσέας), Δέσποινα Κούρτη (           Αθηνά), Τάσος Μικέλης (Ευρυσάκης), Γιάννης Νταλιάνης (Μενέλαος), Εύη Σαουλίδου (Τέκμησσα), Στάθης Σταμουλακάτος (Αίας) Χρίστος Στυλιανού (Τεύκρος), Νίκος Χατζόπουλος(Αγαμέμνων)

Χορός (αλφαβητικά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς , Λάμπρος Κωνσταντέας , Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός.

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά}

Μάνος Βεντούρας κόρνο, Σπύρος Βέργης τρομπόνι, Μενέλαος Μωραΐτης τούμπα

 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Δευτέρα 6 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ LIVE

Συνοδοιπόροι του, αγαπημένοι φίλοι – συνεργάτες: Ιουλία Καραπατάκη: Τραγούδι

Πέτρος Μάλαμας: Τραγούδι, Φώτης Σιώτας: Βιολί, βιόλα, τραγούδι, Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Κοντραμπάσο, Δημήτρης Λάππας: Κιθάρες, Λαούτο, μπουζούκι, Κλέων Αντωνίου: Ηλεκτρική κιθάρα, Νίκος Μαγνήσαλης: Τύμπανα, Γιάννης Μάλαμας: Κρουστά, Τίτος Καργιωτάκης – Παναγιώτης Ηλιόπουλος: ΗχοληψίαΧρήστος Λαζαρίδης – Μελίνα Ζερβάκη: Σχεδιασμός & χειρισμός  φώτων

Δημήτρης Κατέβας: Τεχνικός Σκηνής

Δευτέρα 20 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ

Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης/Λύρα, Βασίλης Μπαχαρίδης/Κρουστά
Θανάσης Dzingovic/Ηλεκτρική κιθάρα, Ορέστης Μπενέκας/Πλήκτρα, Σχεδιασμός Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος – Νίκος Κωνσταντάκης, Σχεδιασμός Φωτισμού:  Περικλής Μαθιέλλης

 

Τρίτη 28 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

                   LED ZEPPELIN SYMPHONIC

Τραγουδούν: Peter Eldridge, Jesse Smith, Mollie Marriott
Διεύθυνση ορχήστρας: Richard Sidwell
Συμμετέχει το σύνολο ποικίλης μουσικής Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

 

Τετάρτη 29 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

Μαζί του οι μουσικοί: Πιάνο – keyboards: Ανδρέας Αποστόλου, Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης, Τύμπανα: Στέφανος Δημητρίου, Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη, Κιθάρες – τραγούδι: Απόστολος Μόσιος, Κιθάρες: Γιάννης Αυγέρης, Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος  Μπίτος, Λυσιέν Κλίμης, Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας, Ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Αποστόλου

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

 

Δευτέρα 4 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Ματωμένος γάμος» / Blood Wedding

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης, Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος, Πρωτότυπη μουσική * – Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σκηνικά – Κοστούμια : Αρετή Μουστάκα, Χορογραφίες – Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Δαϊόγλου, Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης, Μουσική διδασκαλία: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου, Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη, Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

 

Διανομή:

Μαρία Τζομπανάκη: Μάνα, Μαρία Χάνου: Νύφη, Νίκος Πουρσανίδης: Λεονάρδο
Κωνσταντίνος Ασπιώτης: Γαμπρός, Γιάννης Καλατζόπουλος: Πατέρας της νύφης
Χριστίνα Τσάφου: Πεθερά, Μαριάννα Πολυχρονίδη: Γυναίκα του Λεονάρδο, Κώστας Βασαρδάνης: Φεγγάρι, Ισιδώρα Δωροπούλου: Ζητιάνα, Κώστας Κοράκης: Α’ Ξυλοκόπος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Β’ Ξυλοκόπος, Ιφιγένεια Μακρή: Δούλα

Παραγωγή: Μυθωδία σε συνεργασία με την People Entertainment Group

 

Τετάρτη 6 Ιουλίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

 

Μελίνα Κανά: Τραγούδι, Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι, τραγούδι, Κωνσταντίνος Πιστιόλης: κλαρίνο, γκάϊντα, καβάλ, hang drum, τραγούδι

Γιάννης Λίταινας: κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι, τραγούδι, Γιώργος Αγγελάκης: τρομπόνι, ακορντεόν, Νίκος Δημηνάκης: Σαξόφωνα, φλάουτο, didgeridoo, πλήκτρα, beatbox, Απόστολος Γιάγκος: πλήκτρα, Λεωνίδας Κυρίδης: κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, Φοίβος Άνθης: τύμπανα, Κλήμης Πελοπίδας – Θεμιστοκλής Δημητρακόπουλος: Ηχοληψία, Χρήστος Λαζαρίδης: Σχεδιασμός & χειρισμός φώτων

Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου: Φροντιστής σκηνής

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ

 

Μαζί τους η Ασπασία Στρατηγού, αναμφισβήτητα μια σπάνια και άξια φωνή.

Εξαιρετικοί μουσικοί, φίλοι και συνοδοιπόροι ετών, βρίσκονται μαζί τους επί σκηνής:

Νίκος Ζέρβας: πιάνο / Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: πλήκτρα

Γιώργος Μάτσικας: μπουζούκι, κλασική κιθάρα, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, μαντολίνο, τζουράς, λαούτο, Χρήστος Ζέρβας: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα,

Κώστας Μιχαλός: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα / Θανάσης Σοφράς: μπάσο, Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν /Ηλίας Μαντικός: κανονάκι / Αποστόλης Βαγγελάκης: πνευστά, Στράτος Σαμιώτης: κρουστά / Δημήτρης Χριστοδουλάκης: τύμπανα, Επιμέλεια Παραγωγής: Μenta Art Events & Encore, Σχεδιασμός ήχου – Hχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης, Στρατής Καραδημητράκης,

Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Emma Shapplin in Concert

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ

Ματούλα Ζαμάνη, Κυριάκος Ταπάκης (λαούτο, ούτι), Γιάννης Κονταράτος (βιολί, microkorg), Νίκος Αγγούσης (ΚΛΑΡΙΝΟ), Σωτήρης Μαυρονάσιος (pads, loops, τύμπανα), Διονύσης Μακρής (μπάσο), Δημήτρης Δημητριάδης (Sound engineer)
Κώστας Καλογιάννης (Monitoring), Γιώργος Κλαδούρης (Φωτισμοί)

Παρασκευή 9 &  Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ

Διασκευή, Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου, Σκηνικά, Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης,  Μουσική επεξεργασία, Πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου
Μουσική Διδασκαλία: Δέσποινα Στεφανίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα
Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Πρωταγωνιστούν:
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Ζαράγκαλης,

Χορεύουν:
Adolfo Vega, Σοφία Μαρτίου,Γκάμπριελ Μιρτσέα, Φαίδρα Νταϊόγλου,Κώστας Παπαματθαιάκης, Γιάννης Σμέρος, Κωστής Τσιαμάγκας, Τατιανή Χατζημπίνου

Μουσικοί:
Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μαρίνος Γαλατσινός, Φοίβος Ζήτης, Αλέξανδρος Κασάρτζης

 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ- ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΜOYΣΙΚΟΙ:

ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ πιάνο – ΑΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ τσέλο – ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΝΤΗΣ κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, synth bass – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΔΙΑΝΟΣ ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα – ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΙΟΣ τύμπανα – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΣ σαξόφωνο, κλαρινέτο –

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *