Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο: “ΑΡΙΣΤΗ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ – η πρώτη”

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

«Αρίστη Παγιατάκη – η πρώτη» – Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα

 Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Η ιστορία της Αρίστης Παγιατάκη, η οποία σε ορισμένες αναφορές χαρακτηρίζεται ως «η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και της χώρας», παρουσιάζεται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, με τον τίτλο «ΑΡΙΣΤΗ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ – η πρώτη».

 

Η Αρίστη Παγιατάκη ήρθε πρώτη σε ψήφους στις δημοτικές εκλογές του 1951, αλλά τελικά δεν ανέλαβε τα δημαρχιακά καθήκοντα μετά από ένα πολιτικό θρίλερ που απασχόλησε ακόμη και τον τότε πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο συγγραφέας «Ήταν, όμως, πρώτη σε πολλά. Πρώτη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την πρωτιά εκείνων των εκλογών, ήταν πρώτη διευθύντρια ινστιτούτου και κλινικής, πρωτοπόρα στην ιατρική επιστήμη, στην κοινωνική δράση και το γυναικείο κίνημα αλλά και «η πρώτη γυναίκα οδηγός», όπως υπερηφανευόταν ο γιος της, γνωστός δημοσιογράφος, Σπύρος Παγιατάκης». Σύμφωνα με τον ίδιο «Η Αρίστη Παγιατάκη είναι ένα πρόσωπο που αξίζει μια θέση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, της αυτό διοίκησης, της ιατρικής επιστήμης και του γυναικείου κινήματος».

Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, από τα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Κέντρου Ιστορίας, του Αρχείου Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Τομέα ΜΝΕΣ του Α.Π.Θ. και από το Αρχείο της οικογένειας, μαρτυρίες, τα οποία συγκέντρωσε ο συγγραφέας μετά από επισταμένη έρευνα.

 

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Πλάκας γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Μαλαματένια Κρινάκη, με την οποία έχουν δύο γιους, τον Παναγιώτη (17) και τον Μιχαήλ-Χρήστο (15) Σπούδασε Δημοσιογραφία, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Επικοινωνία. Eπίσης, έχει παρακολουθήσει προγράμματα επιμόρφωσης για τη Διοίκηση ΜΜΕ και την Πολιτική Επικοινωνία-Εκλογική Συμπεριφορά.

Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ και διετέλεσε μέλος στο Δ.Σ. του Μορφωτικού της Ιδρύματος. Έχει εργαστεί από το 1997 σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης στη

Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, έχει εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και κάνει πολιτικό ρεπορτάζ και αρθρογραφεί στο MyPortal.gr και την εφημερίδα «Πολιτική».

Έχει επιμεληθεί και εκδώσει τα βιβλία «Οι αγωνίες της Μέσης Πολιτείας και η πολιτική δίχως γωνίες» (2008), «Η νέα μεταπολιτευτική Πολιτεία» (2009), «Εκλογές στην Πράξη. Τα βήματα για μια εκλογική νίκη» (2018), «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. 60 χρόνια μετά» (2004), «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο» (2016), βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο ντοκιμαντέρ παραγωγής του για την κατολίσθηση του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας το 1963.

Εξέδωσε επί δέκα χρόνια, από το 2007, το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και από το 2018 συντονίζει το ετήσιο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης» (ΕΛΙΝΕΚΑ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *