Νέα ιστορικά βιβλία του Πέτρου Μεχτίδη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΟΥΛΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

“Οι Συνθήκες Λοζάνης, Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ (1919-1936)” και “Η Άγνωστη Σμύρνη. Η εγκληματικότητα στην Ιωνική Μητρόπολη από το 1850 έως την Καταστροφή”.

Αυτά είναι τα δύο νέα ιστορικά βιβλία του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία του Πέτρου Μεχτίδη.

«Οι Συνθήκες Λοζάνης, Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ (1919-1936)»

  Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

«Οι Συνθήκες Λοζάνης, Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ (1919-1936)», του Πέτρου Μεχτίδη, ένα βιβλίο που γράφει την πραγματική ιστορία, όπως αυτή υπογράφηκε, χωρίς σχολιασμούς και παρερμηνείες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Περιλαμβάνει εισαγωγές, σχόλια και τα κείμενα των συνθηκών που υπέγραψε η Ελλάδα, την περίοδο 1919- 1936, τα άρθρα που αφορούν στην χώρα μας,  φωτογραφίες, χάρτες, επιστολικά δελτάρια από το Αρχείο του συγγραφέα, καθώς και ιστορικό χρονολόγιο 1914 – 1936.

” Είναι γνωστό ότι με την εξαίρεση της συνθήκης των Σεβρών, οι συνθήκες του Νεϊγύ, της Λοζάνης και του Μοντρέ καθορίζουν εν πολλοίς την πορεία της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Η ανάγνωση των κειμένων των συνθηκών προσφέρει επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία στα διεθνή όργανα αλλά και αληθή γνώση στους φιλίστορες που ακούνε συχνά και από πολλές πηγές αντικρουόμενα στοιχεία και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Πέτρος Μεχτίδης στο σημείωμα του.

«Το παρόν βιβλίο έχει στόχο τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ώστε να μην παρασύρεται από κύκλους που παραγράφουν την ιστορία. Δεν αφορά μόνο τους ιστορικούς ή τους ερευνητές, αλλά τον κάθε Έλληνα πολίτη, που οφείλει να γνωρίζει τα δεδομένα και τις συνθήκες που συνέβαλλαν στην δημιουργία του σύγχρονου κράτους και τις συμφωνίες που το θωρακίζουν από κάθε εξωτερική απειλή και εν μέρει και την ειρήνη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην φθάσουμε σε αναθεώρηση αυτών των συνθηκών για το καλό της ειρήνης και της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης.

 

Σχ. 17χ24, σελ. 190, τιμή 13,78€

 

Αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο «Η άγνωστη Σμύρνη» , ας μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η Άγνωστη Σμύρνη – Η εγκληματικότητα στην Ιωνική Μητρόπολη από το 1850 έως την Καταστροφή» –  Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

 

Η αθέατη, μυστήρια και άφαντη πλευρά της Σμύρνης αποκαλύπτεται στο νέο βιβλίο του Πέτρου Μεχτίδη «Η Άγνωστη Σμύρνη – Η εγκληματικότητα στην Ιωνική Μητρόπολη από το 1850 έως την Καταστροφή», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

 

Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη μικροϊστορίας για την άγνωστη Σμύρνη, της περιόδου 1850 – 1922, που καταγράφει μικρά γεγονότα, τα οποία συνήθως διαφεύγουν της προσοχής των ιστορικών. Βασίζεται στο τρίπτυχο: α) η ιστορία και τα προβλήματα του αστικού χώρου, β) η απόκρυφη ζωή στις πόλεις  και γ) ο οθωμανικός 19ος αιώνας των μεταρρυθμίσεων. Βασική πηγή αποτελούν οι ελληνικές εφημερίδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.

 

«Είναι μια έρευνα για την άγνωστη Σμύρνη, για την «άλλη Σμύρνη», μια Σμύρνη εξίσου αληθινή, με αυτή της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης», όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο, με τη διαπίστωση ότι «διαβάζεται αυτό το βιβλίο ως η ιστορία του ανώνυμου Σμυρναίου σε μια αναζήτηση της εμπειρίας των καθημερινών ανθρώπων».

 

«Ελπίζω η ανάγνωση αυτού του βιβλίου να είναι το ίδιο διδακτική και ευχάριστη σε όλους όσο και σε εμένα και το τέλος αυτής της πολυετούς μελέτης να κάνει τη Σμύρνη λίγο περισσότερο φωτισμένη, λίγο καλύτερα γνωστή σε όλους μας. Ας δούμε λοιπόν μία άλλη όψη της Σμύρνης, λιγότερο όμορφη και ονειρεμένη από την περιγραφή της Δ. Σωτηρίου, αλλά το ίδιο αληθινή», σύμφωνα με τον συγγραφέα Πέτρο Μεχτίδη.

 

«Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες και ήρθαν πρόσφυγες στη «μητέρα πατρίδα» και παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσέφεραν στον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες, γενικότερα, σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης, στο σημείωμα του.

 

Σχημ. 17χ24, σελ. 296, τιμή 14,84€

 

Από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία επίσης κυκλοφορούν τα έργα του Πέτρου Μεχτίδη «Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή», «Η άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *