Στην Ροτόντα αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου η West-Eastern Divan Orchestra σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

H West-Eastern Divan Orchestra σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής

του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Με ισχυρούς συμβολισμούς για τη γεφύρωση των λαών μέσω της Τέχνης,

η απονομή του βραβείου στον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Daniel Barenboim υποδέχεται τους μουσικούς που κάνουν πράξη το όραμά του.

Το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη και βραβεύει τον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών.

Η λαμπρή Τελετή Απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών, και θα αναμεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ3 (18:30). Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η  Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

 

Δυστυχώς, η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του Daniel Barenboim, που αφορά σε σοβαρή νευρολογική πάθηση όπως πρόσφατα ανέφερε και ο ίδιος με δημόσια ανακοίνωση, δεν θα του επιτρέψει να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως. Στη θέση του, το βραβείο θα παραλάβει ο γιος του Michael Barenboim, συνεχιστής του οράματος, ο  οποίος θα εκφωνήσει και τον λόγο του βραβευθέντος. Λίγο πριν την Τελετή, ο Michael Barenboim αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και τους συναδέλφους μουσικούς της WestEastern Divan Orchestra, να είμαστε στη Θεσσαλονίκη και να παραλαμβάνουμε το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ εκ μέρους του πατέρα μου, Daniel Barenboim. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να λαμβάνει αυτό το βραβείο ως αναγνώριση όχι μόνο του έργου του, αλλά και της αφοσίωσης και του θάρρους κάθε μουσικού της ορχήστρας».

 

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο, στο πρόσωπο ενός θρύλου της μουσικής και ενός στοχαστή της πολιτικής και της ανθρώπινης σύμπραξης, του Daniel Barenboim τιμάται και μια από τις πλέον πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: η δημιουργία της WestEastern Divan Orchestra. Μια ορχήστρα κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, και η οποία έχει λάβει το 2016 τον τίτλο του Global Advocate for Cultural Understanding από τα Ηνωμένα Έθνη. Mε εξάρχοντα τον γιο του Μαέστρου, Michael Barenboim, και συναυλίες από το Carnegie Hall και το Φεστιβάλ του Salzburg έως τη Ραμάλα και από τα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα, οι μουσικοί της ορχήστρας κάνουν πράξη το όραμα του βραβευθέντα. Ένα οκταμελές σχήμα μουσικών της ορχήστρας θα παραστεί στην Τελετή Απονομής του Βραβείου, η συμμετοχή του οποίου θα αποτελέσει μια στιγμή με ισχυρούς συμβολισμούς.

Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα κάνει ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

 

Η αναμετάδοση στην αγγλική γλώσσα θα γίνει στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Θεοφανώ www.theophano.eu.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *