ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΙΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το έργο της Αιμιλίας Μπουρίτη & της Καλλιτεχνικής Πλατφόρμας Συν+εργασία

«Σιδηροδρομικές μνήμες» («Railway memories») προβάλλεται

την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Έναρξη εκδήλωσης 19:00

Με ελεύθερη είσοδο και κράτηση θέσεων στο info@idisme.gr

H προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίασης των έργων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα. Εκεί όπου το Ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό», στις 27-29 Ιανουαρίου 2023 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ( Βας. Σοφίας & Ριζάρη 2).  

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Αιμιλία Μπουρίτη δημιούργησε το έργο «Σιδηροδρομικές Μνήμες» («Railway memories»), το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο Χάλκινου Φοίνικα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου 2022. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, και το Πνευματικό Κέντρο.

Το έργο «Σιδηροδρομικές Μνήμες» («Railway memories») είναι μία πρωτότυπη σύνδεση των Σιδηροδρομικών Γραμμών του σταθμού του Ασπροπύργου με την ιστορία των Ποντίων της πόλης. Η σκηνοθέτης σε συνεργασία με την Ποντιακή Κοινότητα Ασπροπύργου αποτυπώνει την έννοια της μετακίνησης ως ατομική και συλλογική μνήμη. Οι Πόντιες γυναίκες ξεδιπλώνουν τις ιστορίες για τη βίαιη μετακίνηση τους το 1949 από τον Καύκασο, μέσω του αχανούς σοβιετικού σιδηροδρομικού δικτύου, ως τον Ασπρόπυργο, όπου κατέληξαν. Για την καλλιτέχνη οι σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού φαντάζουν ως νευρώνες ενός σώματος που αντέχει, συγκρατεί, μεταφέρει ατομικές και συλλογικές μνήμες.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, επιτέλεση: Αιμιλία Μπουρίτη

Συμμετέχουν: Σοφία Μαυρίδη, Αιμιλία Μπουρίτη, Κλαυδία Μασμανίδου, Βασίλης Σεμερτζίδης, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρήστος Σοφιανίδης, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα.

Λύρα: Βασίλης Σεμερτζίδης

Σύλληψη, σκηνοθεσία, επιτέλεση: Αιμιλία Μπουρίτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Βιττωράκης

Camera, Video editing: Χάρης Καρούτσος

Camera: Νικόλαs Παπαδημητρίου

Φωτογραφία & γραφιστικός σχεδιασμός: Βούλα Ανδρώνη

Για το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και τις περιλήψεις των ταινιών μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.beyondborders.gr.

Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ( Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα). Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2106669131 ή 2106669140 ή επικοινωνήστε στη διεύθυνση info@idisme.gr / info@beyondborders.gr

Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ο Δήμος Ασπροπύργου θα διαθέσει πούλμαν. Αναχώρηση στις 17.00 από την πλατεία Γενοκτονίας και 17.15 από την πλατεία Ηρώων. Επιστροφή από το Πολεμικό Μουσείο στις 21:45. Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2132006740-42.

Σύντομο βιογραφικό της Αιμιλίας Μπουρίτη

Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι ερευνήτρια, εικαστικός, performance artist, δημιουργός της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν + εργασία. Σπούδασε Performance and visual art με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brighton.

Η κύρια ενότητα του έργου της είναι η Συμμετοχική τέχνη με άξονα την πολιτιστική κληρονομιά, τη μνήμη και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων.

Επιλέγεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη συμπλήρωση της Εθνικής Αναφοράς της εφαρμογής στην Ελλάδα της Σύμβασης Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Unesco.

Παρουσίαση έργου: IT LIQUET international exhibition Βενετία, Itinerant Festival Νέα Υόρκη, Berlin Soup Κοπεγχάγη & Βερολίνο, Documenta 14 (aneducation space)κ.α

Διδάσκει περιοδικά: Πανεπιστήμιο Fontys School of Performing and Visual Art, Ολλανδία, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

www.emiliabouriti.com 

http://synergasia.wixsite.com/synergasia

emiliabouriti@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *