Συνέντευξη τύπου για την 31η Detrop & Oenos από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023

Βραβεία Γαστρονομία Δ.Ε.Θ. HELEXPO ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου οι Detrop & Oenos

Περισσότεροι από 420 εκθέτες

από 10 χώρες σε 15.000 τ.μ.

Τιμώμενη Περιφέρεια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ποιοτικά αναβαθμισμένες, καινοτόμες και εμπλουτισμένες με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων έρχονται οι εκθέσεις Detrop & Oenos, που θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 

Οι δύο διοργανώσεις συγκεντρώνουν φέτος σε εκθεσιακό χώρο 15.000 τ.μ. περισσότερους από 420 εκθέτες από όλη την Ελλάδα και από τις Ουγγαρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Τιμώμενη Περιφέρεια είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ δυναμικές είναι οι συμμετοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των Επιμελητηρίων Λάρισας, Χαλκιδικής, Χανίων, Ημαθίας, Πέλλας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο περίπτερο 8 θα συμμετέχουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο start up εταιρείες, υπογραμμίζοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον της Έκθεσης για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

 

Στις δύο εκθέσεις θα βρεθούν 136 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, αλλά και ομαδικές επισκέψεις από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

 

Οι Detrop & Oenos όμως χαρακτηρίζονται φέτος από μια σημαντική καινοτομία. Είναι οι πρώτες εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO που θα υλοποιηθούν ως «Just Go Zero Events» σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen. Το Just Go Zero- HELEXPO έχει ως σκοπό τον μετασχηματισμό των εκθεσιακών περιπτέρων σε χώρους ορθής διαλογής για την καλύτερη δυνατή ανάκτηση υλικών. Τα απόβλητα των εκθέσεων θα συλλεχθούν σε διακριτά ρεύματα, προκειμένου ο μεγαλύτερος δυνατός όγκος τους να προωθηθεί για ανακύκλωση. Στο τέλος των εκθέσεων η συνολική ποσότητα των υλικών που θα συλλεχθούν θα ζυγιστεί και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εκθέτες καλούνται να τοποθετήσουν τα απορρίμματα τους στους σταθμούς διαλογής με τις ειδικές σημάνσεις.

 

Detrop & Oenos πλαισιώνονται φέτος από καινοτόμες παράλληλες εκδηλώσεις και events:

 

-Οι καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου, οι παραγωγοί τους, η γευσιγνωσία, το food pairing και τα βραβευμένα και εξωστρεφή προϊόντα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής αποτελούν το «μενού» του Golden Olive Εxpo, ενός αφιερώματος που θα αναδείξει τις παραγωγικές και εμπορικές δυνατότητες της ελιάς και τις προοπτικές της στις ξένες αγορές. Eκθεσιακές συμμετοχές με προϊόντα και παράγωγα ελιάς και ελαιολάδου, μηχανήματα, εξοπλισμοί και συσκευασίες, το Β2Β Lounge Area για στοχευμένες συναντήσεις εκθετών με ξένους αγοραστές, το Open Stage Area για παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες και το Olive Bar, ένας χώρος γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, food pairing και networking, συνθέτουν το περιεχόμενο του Golden Olive Expo. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων «Olive Oil Trophy» και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Επιτραπέζιων Ελιών «Table Olives Trophy», όπου συμμετέχουν τόσο οι εκθέτες της Detrop όσο και επιχειρήσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι διαγωνισμοί διοργανώνονται με το κύρος και την αξιοπιστία της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «Φιλαίος».

 

-Στο πλαίσιο της Detrop και σε ειδική τελετή στις 18 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι νικητές των Food Experts’ Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών που διοργανώνονται από το Cibum, το ελληνικό site των food experts.

 

-Διοργανώνεται επίσης ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης από την Culinary Professionals Greece σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, ο οποίος υποστηρίζεται από την Worldchefs (Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων).

 

-Η Detrop σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), με γνώμονα την ανάδειξη των εταιρειών που επιδιώκουν την εξέλιξη και βελτίωση των προϊόντων τους, θα δώσει την ευκαιρία σε επιλεγμένες επιχειρήσεις να αναδείξουν τα προϊόντα αυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης. Στο «Food Trends» οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά καινοτόμα προϊόντα, όπως επίσης και να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου για τις νέες τάσεις της αγοράς. Η ΠΕΤΕΤ διοργανώνει επίσης ημερίδα για την ασφάλεια και την καινοτομία των τροφίμων.

 

-Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και το Detrop Bites, όπου θα παρουσιαστούν τα προϊόντα των εκθετών μέσα από ιδανικούς συνδυασμούς των εδεσμάτων που θα δημιουργεί ζωντανά η ομάδα των chef-συνεργατών, αλλά και το The Pairing Bar, όπου οι οίνοι της Oenos θα συνδυαστούν με τρόφιμα εκθετών της Detrop σε μια ξεχωριστή γευσιγνωσία. Υπεύθυνη για τα Detrop Bites και The Pairing Bar είναι η εταιρεία Chef Stories.

 

Detrop & Oenos θα εγκαινιαστούν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο περίπτερο 10 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά.

 

Η συνέντευξη Τύπου

 

Στην πρώτη διοργάνωση του Golden Olive Expo, αλλά και στη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως Τιμώμενης Περιφέρειας στις φετινές εκθέσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων των Detrop & Oenos, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και με έντονο το στοιχείο της διεθνοποίησης.

 

Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες των δύο εκθέσεων ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο εγχείρημα του Just Go Zero σε συνεργασία με την Polygreen, καλώντας εκθέτες και επισκέπτες να συμμετάσχουν σε αυτό.

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ευχαρίστησε τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO για την επιλογή της Περιφέρειας του ως Τιμώμενης και χαρακτήρισε τη Detrop εμβληματική στον τομέα της αγροδιατροφής. Τόνισε δε πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια, πατρίδα ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

Αυθεντικό γαστρονομικό πλούτο διαθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Βασίλης Δελησταμάτης, κάνοντας γνωστό πως η Περιφέρεια συμμετέχει στις εκθέσεις με 30 επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, από κρασιά και γαλακτοκομικά μέχρι αλλαντικά και ελιές.

 

Με 54 επιχειρήσεις συμμετέχει στις Detrop & Oenos η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σωτήρη Μπάτο. Ο ίδιος υπογράμμισε το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκθέσεις, ενώ τόνισε πως η αγροδιατροφή αποτελεί το βασικότερο «γρανάζι» της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Αναφερόμενος στη Detrop ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, θύμισε πως πρόκειται για την παλαιότερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη χώρα, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

 

Στη δράση Food Trends, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, αλλά και στην ημερίδα «Ασφάλεια και Καινοτομία Τροφίμων, προκλήσεις και προοπτικές στο νέο περιβάλλον» αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΠΕΤΕΤ Βορείου Ελλάδος, κα Κορίνα Λαζαρίδου.

 

Ο δε συνιδρυτής του εξειδικευμένου στον κλάδο των τροφίμων site CIBUM και επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής των «Food Experts’ Awards 2023», κ. Νίκος Γδοντέλης, μίλησε για τα βραβεία που θα δοθούν από επιστήμονες τροφίμων σε 81 επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας-Culinary Professionals Greece, κ. Χρήστος Γκότσης, αναφέρθηκε στη διοργάνωση του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης με 400 συμμετέχοντες από 15 χώρες, αλλά και με πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Γιορτή γεύσης χαρακτήρισε η κα Σύλβια Κουμεντάκη της Chef Stories τις δράσεις Detrop Bites και The Pairing Bar, που περιλαμβάνουν πλήθος γευσιγνωσιών τοπικών προϊόντων, καλώντας το κοινό να κάνει τις κρατήσεις του για τη διαφορετική αυτή γευστική εμπειρία.

 

Τέλος, η commercial director του Just Go Zero by Polygreen, κα Χάρις Μαρκάκη, περιέγραψε σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της την εν λόγω πρωτοβουλία.

 

Το ωράριο των Detrop & Oenos έχει ως εξής: Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 19:00 και Δευτέρα από τις 10:00 έως τις 18:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *