“Πατέρα στο σπίτι / Το χριστόψωμο” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αμαλία

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Πατέρα στο σπίτι / Το χριστόψωμο

Στο Θέατρο Αμαλία, από Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Απριλίου

 

Ο Παπαδιαμάντης είναι διαχρονικός. Που σημαίνει αξίζει να τον διαβάζει κανείς πάλιν και πολλάκις. Γιατί δεν καμώνεται, αλλά είναι. Κι έχουμε ανάγκη κι εμείς να είμαστε, οπότε ψάχνουμε βοηθούς πάνω στην προσπάθειά μας αυτή. Οι ιστορίες του σφύζουν από ζεστασιά. Όσο δραματικές κι αν είναι, όσο πόνο κι αν περιέχουν, σου αφήνουν χώρο να μπεις να ξεκουραστείς κι εσύ μέσα σ’ αυτές. Δεν σε διώχνουν, δεν σε προσβάλλουν. Και η γλώσσα του. Σε γυρνά στα εξ ων συνετέθης. Άμα δεις ότι δεν καταλαβαίνεις μια λέξη και ψάξεις να βρεις το νόημά της, τότε σου αποκαλύπτεται η λέξη και αποκαλύπτει κι εσένα μαζί. Ποιος είσαι και πού πας.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Στην αρχή του διηγήματος «Πατέρα στο σπίτι», ένα πεντάχρονο παιδίπάει στον μπακάλη να ζητιανέψει λίγο λάδικαι όταν το ρωτάει ο μπακάλης γιατί, του απαντάει αφοπλιστικά «γιατίδεν έχουμε πατέρα στο σπίτι». Εξ αφορμής της σπαρακτικής αυτής κατάθεσης ενός αθώου παιδιού, ξεδιπλώνεται το δράμα μιας οικογένειας. Της οικογένειας του Μανώλη και της Γιαννούλας. Που παντρεύτηκαν προ εννέα ετών και απέκτησαν πέντε τέκνα. Μιας οικογένειας που η φτώχειακαι οι ανθρώπινες αδυναμίες έμελλε να χτυπήσουν καίρια.

«Το Χριστόψωμο» από την άλλη,ξεκινά με την παρουσίαση μιας νέας κοπέλας, τηςΔιαλεχτής, που ενώ είναι παντρεμένη με τον καπετάν Καντάκη εδώ και επτά χρόνια, δεν έχει αποκτήσει παιδί. Θα θεωρηθεί στείρα, θα εγείρει την αντιπάθεια της πεθεράς της, και δι’ αυτής της αντιπάθειαςτης πεθεράς θα μολυνθεί και αυτή η αγάπη του συζύγου της προς αυτήν. Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων όμως, όλα θα αλλάξουν όταν η πεθερά θα προσέλθει στο σπίτι του ζευγαριού φέροντας επιτέλους δώρο: «εν χριστόψωμο».

Τα στοιχειώδη τρόφιμα, λίγο λάδι στο ένα διήγημα και λίγο ψωμί στο άλλο διήγημα, θα σταθούν οι αφορμές,οι καταλύτες,για να μας εκμυστηρευτεί ο Παπαδιαμάντηςδυο ιστορίες ανθρώπινες, φορέων τουανθρωπίνου πόνου,του πόνου που μεταμορφώνεται, που αλλάζει πρόσωπα, που αλλάζει τόπους και χρόνους, που μας ξεπερνά στην εφευρετικότητα και την απολυτότητά του, αλλά και που πάντοτε αφήνει μια μικρή ακαταίσχυντη ελπίδα, να κατατροπωθεί επ’ ελπίδι αναστάσεως.

 

Τα δύο διηγήματα εκτυλίσσονται ταυτόχρονα επί σκηνής, και με τη συμμετοχή όλων των ηθοποιών από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης. Η αφήγηση των δύο διηγημάτων δηλαδή ξεκινά μαζί, και η πλοκή του καθενός προχωράπαράλληλα με την πλοκή του άλλου, κάνοντας το θεατή να παρακολουθεί ταυτόχρονα την εξέλιξη των δύο ιστοριών. Η παράσταση δηλαδή δεν αποτελείται από δύο μέρη, παρουσιάζοντας δύο διηγήματα του Παπαδιαμάντη ανεξάρτητα, αλλά δημιουργεί μια νέα υπερ-πλοκή, αποτελούμενη από τις δύο επιμέρους πλοκές. Ο θεατής καλείται να μπαινοβγαίνει στις επιμέρους ατμόσφαιρες των διηγημάτων, να μένει συνεχώς σε εγρήγορση, να κορυφώνει τις αγωνίες του από σκηνή σε σκηνή για να καθαρθεί στο τέλος ταυτόχρονα από τη διπλή λύση των δύο δραμάτων, που είναι και λύση τελικά του ενιαίου δράματος. Όλα τα δράματα των ανθρώπων άλλωστε, με κρυφές μυστικές συνδέσεις καταλήγουν στην ίδια μία αγωνία, την περί υπάρξεως.

Η γλώσσα του κειμένου είναι η πρωτότυπη και έχει κρατηθεί αυτούσια.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο:

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Σκηνοθεσία, Υποκριτική διδασκαλία:

Απόλλων Δρικούδης

Σχεδιασμός και εικαστικό αφίσας/ προγράμματος:

Μαρία Δημόκα

Οργάνωση παραγωγής:

θεατρική ομάδα «το τσέρκι»

Ηθοποιοί:

Μαρία Αγγελοπούλου,

ΝίναΓιαζιτζή,

Χρήστος Γκουτσίδης,

Βασιλική Καλούση,

Μαρία Καραδημήτρα,

Μαρία Κυριακού,

Έλσα Μητσούλη,

Θεολένια Ξανθάκη,

Χρήστος Σιδηράς,

Γεωργία Σιώπη,

 

Πληροφορίες

 

Θέατρο Αμαλία,Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 842509

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 28, Σάββατο 29, Κυριακή 30 Απριλίου στις9.15μμ

Τιμές εισητηρίων:

Κανονικό: 12 ευρώ

Μειωμένο (φοιτητικό, πολυτέκνων, άνω των 65, ΑΜΕΑ, ανέργων, θεατρικές ατέλειες): 10 ευρώ

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αμαλία και ticketservices.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *