15th Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους 2-14/07/2023 Dexamenes Seaside Hotel °°

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

15th Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
2-14/07/2023 Dexamenes Seaside Hotel °°
Το εξαιρετικό διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo επιστρέφει για 15η χρονιά, με μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες τους είδους από την παγκόσμια παραγωγή.
Πιστό στον δρόμο που έχει χαράξει μέχρι σήμερα κάνει πρεμιέρα από τις 2 έως τις 14 Ιουλίου σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου όπου βρίσκεται το Dexamenes Seaside Hotel °° ένα μεταπολεμικό οινοποιείο, που μετατράπηκε σε παραθαλάσσια πλατφόρμα πολιτισμού και φιλοξενίας.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 94 ταινίες μικρού μήκους (µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ και animation) από 34 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, της Βενετίας, του Βερολίνου, του Σάντανς, του Βανκούβερ κ.ά., και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Η δομή του προγράμματος του 15ου Psarokokalo χωρισμένο σε ενότητες :
Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Δίνει έμφαση σε ταινίες μυθοπλασίας και προβάλλει σε ξεχωριστά τμήματα ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Προβάλλει νέα ταλέντα που οι παραγωγές τους κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα και ξεκινούν το ταξίδι τους για τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ καθώς και ταινίες που έχουν συμμετοχές ή και έχουν αποσπάσει διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ ( Καννών, Sundance, Rotterdam, Toronto κ. α )
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι Ευρωπαϊκές παραγωγές διατηρώντας ισορροπία ανάμεσα χώρες με υψηλή κινηματογραφική παραγωγή και σε χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από διακεκριμένες ταινίες από Αμερική – Καναδά -Κίνα – Βιετνάμ – Χονγκ Κονγκ – Κονγκό κ.α
Ανάμεσα τους :
H ταινία “The Rite” του παγκοσμίου φημης ηθοποιού Niels Schneider στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο σκηνοθετεί την γνώριμη στο Ελληνικό κοινό Εfira Virginie H νέα ταινία του Ισραηλινου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Nadav Lapid “La Première” H ταινία μυθοπλασίας “The Hand Over” σε σκηνοθεσία Pedro Díaz υποψήφια για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας στα 37 Βραβεία Goya I Academia de Cine H κωμική ταινια μυθοπλασίας “Women Visiting a City” σε σκηνοθεσία Enrique Buleo υποψήφια european film awards 2023 Το ποιητικό “I Can See The Sun but I Can’t Feel It Yet” σε σκηνοθεσία του ακτιβιστή – queer καλλιτέχνη και drag performance απο το Ανατολικό Λονδίνο Joseph Wilson που μας συστήνει η Marina Abramović “ Το έργο του εξερευνά αφηγήσεις LGBTQ+, αντλώντας έμπνευση από τις δικές του εμπειρίες, καθώς και τεκμηριώνοντας τους ανθρώπους και τα μέρη γύρω του, ενισχύοντας τις φωνές τους και γιορτάζοντας τις ιστορίες τους μέσα από την τέχνη του” Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο IFFR από την Νότια Αφρική “What the soil remembers” σε σκηνοθεσία José Cardoso που αφηγείται την τραυματική επίδραση που είχε ο εκτοπισμός στους κατοίκους, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα πανεπιστήμιο που εξακολουθεί να παλεύει με τη ρατσιστική του κληρονομιά. Το “Christopher at Sea” είναι ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους μια υπερατλαντική συμπαραγωγή μεταξύ των Psyop, Miyu Productions και Temple Carrington & Brown σε σκηνοθεσία Tom CJ Brown. Η μικρού μήκους 20 λεπτών είναι ένα queer δράμα για την ταυτότητα και την αυτοανακάλυψη και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου έλαβε υποψηφιότητα για το Βραβείο Venice Horizons. Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, λαμβάνοντας διακρίσεις ενώ προκρίθηκε στα 95α Όσκαρ στις επιλέξιμες ταινίες στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μικρού μήκους. «Η ταινία χρησιμοποιεί μελοδραματικό ρεαλισμό για να εξερευνήσει την εσωτερική αναταραχή και τη λαχτάρα του πρωταγωνιστή με φόντο ένα μονότονο θαλάσσιο ταξίδι, δημιουργώντας ένταση μεταξύ της πραγματικής και μιας αυξημένης εκδοχής του πραγματικού για να ενισχύσει τα συναισθήματα – ακριβώς όπως η όπερα, που παίζει έναν ηχητικό ρόλο στην ταινία.» εξηγεί ο σκηνοθέτης
Η ταινία μικρού μήκους της βραβευμένης κινηματογραφίστριας Reema Maya (γνωστή και ως Reema Sengupta) “Nocturnal Burger” που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα της στο διάσημο φεστιβάλ Sundance 2023 και υποψήφιο στα επερχόμενα Οσκαρ
Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει επιλεγμένες είκοσι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Το σταθερό πλέον θεματικό αφιερώματα για την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον με ταινίες που εξερευνούν τη σχέση περιβάλλοντος αρχιτεκτονικής και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης. Στο πρόγραμμα προβάλλονται οι απόψεις καταξιομένων διεθνώς αρχιτεκτόνων και όχι μονο. Ενδεικτικά αναφέρουμε : Bolle Nardini, Massimiliano και Doriana Fuksas , οι αρχιτέκτονες του πρακτορείου Ciguë , Toshiko Mori, Gabriela Carrillo και Johanna Meyer-Grohbrügge.
Αφιέρωμα στην σύγχρονη κινηματογραφία της Σιγκαπούρης
Ειδική διαδικτυακή προβολή – εκτός διαγωνιστικού – μουσικές ταινίες
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τα βραβεία Psarokokalo εναποτίθεται σε διεθνείς κριτική επιτροπή. Δεκαεννέα προσωπικότητες ενεργών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας – της αρχιτεκτονικής και της συγγραφής από 12 χώρες απονέμουν τα 8 βραβεία του φεστιβάλ.
Οι κριτικές επιτροπές απαρτίζονται από τους:
Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας
Λένα Διβάνη I Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος I Γιάννης Ραουζαίος
Διεθνές Διαγωνιστικό Κινουμένων Σχεδίων
Mauro Carraro I Max Hattler I Σέργιος Κοτσόβουλος

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντερ
Dorothy Cheung I Sabine Costa I Florian Elabdi
Διεθνές Διαγωνιστικό Focus στην Σιγκαπούρη
Κωνσταντίνος Καϊμάκης I Leonor Noivo I Emil Dam Seidel
Διεθνές Διαγωνιστικό Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον
Thomas Wong AIA I Χριστίνα Αμπατζίδου I Μαρίνα Καραμαλή I Μαρία Παπαφίγκου
Εθνικό Διαγωνιστικό
Diogo Costa Amarante I Karolina Bomba I Olive Nwosu
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του 15oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo εδώ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Κύριο αντικείμενο δράσης της ΚΥΚΛΟΣ αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας είναι η διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους PSAROKOKALO μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο και στην ανάδειξη και προώθηση της μικρού μήκους ταινίας.(από τον Δεκέμβριο 2006 έως και σήμερα). Το Φεστιβάλ είναι ένα μέρος του προγράμματος που στοχεύει στην έρευνα, στην προώθηση και την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου. Το φεστιβάλ ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα για να αναπτύξει πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο.
. Οι προβολές πραγματοποιούνται με Αγγλικούς υπότιτλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *