ΣΕΒΕ: Έντονη και δυναμική η συμμετοχή του ΣΕΒΕ στη Food Expo 2024

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Εμπορικά νέα Επιμελητήρια ΜΑΡΤΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σωματείο

Έντονη και δυναμική, όπως κάθε χρόνο και η φετινή συμμετοχή του ΣΕΒΕ στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Food Expo, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μetropolitan Expo στην Αθήνα 9-11.3.2024.

Το περίπτερο του ΣΕΒΕ είχε μεγάλη επισκεψιμότητα όπου εκθέτες και επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σημαντικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.  Στο περίπτερο φιλοξενήθηκαν, για πρώτη φορά προϊόντα και προωθητικό υλικό Μελών του Συνδέσμου που υιοθέτησαν το Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σήμα του ΣΕΒΕ ‘Macedonia the GReat”.

Το καθιερωμένο, πλέον, Food Export Summit του ΣΕΒΕ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, είχε αυτή τη χρονιά ως θέμα “Εξωστρέφεια & Καινοτομία στην ανάπτυξη ενός αειφόρου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα. Ο ρόλος των clusters”.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε την διοίκηση της FOOD EXPO για την εξαιρετική συνεργασία τους. Στην συνέχεια αφού τόνισε την πολύτιμη θέση που κατέχει ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε την σημαντική ανάπτυξη που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, έχοντας αυξηθεί σταθερά από τα 6,1 δισ. ευρώ το 2019 στα 8,6 δισ. ευρώ το 2023, στην συνολική αξία εξαγωγών. Τέλος αναφερόμενος στην πάγια θέση του Συνδέσμου Εξαγωγέων, ως προς την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, έκανε λόγο για τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες οι οποίες θα καταφέρουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να συντελέσουν σε μια πιο εξωστρεφή Ελλάδα.

Το Summit επίσης προλόγισε η Γενική Γραμματέας ΔΟΣ του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κα. Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία σημείωσε ότι τα ελληνικά τρόφιμα και η γεωργία είναι παραδοσιακά από τους σημαντικότερους ελληνικούς εξαγωγικούς τομείς, με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και αυξανόμενη παρουσία στις αγορές τροφίμων τρίτων χωρών. Τόνισε ότι τα clusters μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος, προβάλλοντας παράλληλα και υποστηρίζοντας επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και ότι η συνεργασία είναι το όχημα για να έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν, μια πιο ανταγωνιστική αγορά.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Στους στόχους και τις επιδιώξεις του Agrotech Expo Cluster (ΑΤΕ Cluster-ΑγροΤεχνολογική Εξαγωγική Σύμπραξη), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ τον Μάιο του 2020 εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Στόχος του cluster είναι να εφοδιάσει τα μέλη του με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να τα φέρει σε επαφή με εταιρείες του εξωτερικού και τις παγκόσμιες διατροφικές τάσεις, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητών και του οικοσυστήματος των start-up, δικτύωση μέσω δράσεων και των αντίστοιχων clusters διεθνώς και ένα όχημα για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας.

O Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Παναγιώτης Κετικίδης, αναφέρθηκε στο πρώτο Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφικού Τομέα (Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής – AgriFood Hub), ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη και οργανωμένη περιοχή που λειτουργεί ως χώρος υποδοχής, εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων. Στόχο αποτελεί η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε παραγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω συνεργειών (ακαδημαϊκής/ ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας), από υφιστάμενες ή ιδρυόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο κ. Πάνος Μενεξόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας DRYFO-ΑΦΟΙ Δ. Μενεξόπουλοι ΑΕΒΕ και Μέλος του ΑΤΕ Cluster έδωσε έμφαση στην απόφαση της εταιρείας του να συμμετέχει στο ΑΤΕ Cluster, αφού στο σχήμα, όλα τα μέλη, όντας τον ίδιο κλάδο και με κοινά θέματα και προβλήματα, και καθότι οι συνθήκες της αγοράς μεταλλάσσονται σε πιο σύνθετες, η έρευνα, η πληροφόρηση, η γνώση μέσα από κοινές προσπάθειες μεταφέρονται στο cluster για όφελος των μελών. Έκανε επίσης αναφορά και στο έξυπνο εργαλείο της συμβολαιακής γεωργίας που βοηθά την εθνική οικονομία, αλλά και τη δεσμευμένη εξασφάλιση των απαραίτητων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου ελληνικών πρώτων υλών.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης περιέγραψε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών δίνοντας μία πολύ ρεαλιστική εικόνα του επιπέδου τους, καθώς και των προοπτικών των ελληνικών τροφίμων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αύξηση 1 δισ. ευρώ, το 2023, στην αξία των εξαγωγών Ελληνικών τροφίμων και ποτών αλλά και στο σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ που πρόσφερε ο κλάδος. Ακόμη τόνισε την σημαντική θέση που κατέχει ο κλάδος για την χώρα, καθώς για το 2023 αποτέλεσε το 18% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Ελλάδας, με διπλάσιο μερίδιο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρουσιάζοντας τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα τροφίμων και ποτών του 2023, υπογράμμισε την επιτυχία των ελαιόλαδων και τυροκομικών τα οποία σημείωσαν αξία εξαγωγών άνω του 1 δισ. ευρώ το καθένα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για  τα ψάρια, ελιές  και γιαούρτια των οποίων οι εξαγωγές ανήλθαν στα 950εκ.€, 560εκ.€ και 325εκ.€ αντίστοιχα. Κλείνοντας βασιζόμενος στα περιφερειακά στοιχεία από την έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, ανέφερε πως η Κεντρική Μακεδονία παρέμεινε η κορυφαία εξαγωγική περιφέρεια τροφίμων και ποτών, με την αξία των εξαγωγών της να φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ το 2023, ενώ σημαντική ήταν και η επίδοση των περιφερειών Αττικής και Θεσσαλίας, με εξαγωγές 1,7 δισ. και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *