Παρουσίαση του παραμυθιού Η Ανεξάρτητη Άννα της Ανατολής Τσακαλίδου στο Βαφοπούλειο Π.Κ. (Δείτε το video)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Την Δευτέρα 1η Απριλίου έγινε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στις 7 και 30 το απόγευμα η παρουσίαση του πρώτου παραμυθιού της Ανατολής Τσακαλίδου με τον τίτλο Η Ανεξάρτητη Άννα

 

Η Άννα προσπαθεί μόνη της να ξεπεράσει τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή της. Δεν περιμένει τον Πρίγκιπα του παραμυθιού, και όταν αυτός εμφανίζεται, η ίδια δεν αποδέχεται την πρόταση γάμου που της κάνει.

Η ανεξάρτητη Άννα είναι ένα παραμύθι που αφορά την ενδυνάμωση των κοριτσιών και την πίστη στις δικές τους δυνάμεις. Μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες μόνα τους, χωρίς να πρέπει να τα σώσει ένας Πρίγκιπας.

Ποιος θα μπορούσε να πει «Όχι» σε έναν Πρίγκιπα; Μα, η ανεξάρτητη Άννα.

Το «Όχι» δεν είναι εύκολο να το λες, κυρίως αν δεν είσαι Ανεξάρτητη. Και η Άννα πάλεψε για την ανεξαρτησία της, καταρρίπτοντας ένα ακόμα στερεότυπο, των παραδοσιακά ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων.

Ακολουθεί τα δικά της όνειρα και όχι όσα επιβάλλει η κοινωνία. Άλλωστε «η ευτυχία δεν εξαγοράζεται» και «τα συναισθήματα είναι πιο σημαντικά από τα κέρδη μιας βιαστικής απόφασης».

Ένα παραμύθι που ενδυναμώνει τα μικρά κορίτσια, δείχνοντας πως, αν πιστεύουν στον εαυτό τους, μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.

«Η ανεξάρτητη Άννα» ανήκει σε μια σειρά παραμυθιών, που προσπαθεί να εξαλείψει τα στερεότυπα των κλασικών παραμυθιών.

Ένα μάλιστα από τα μηνύματα του βιβλίου που θεωρώ πολύ σημαντικό να περάσει στα μικρά παιδιά είναι να αποδέχονται το “όχι”. Επίσης, δεν προβάλλεται μόνο η ομορφιά της πρωταγωνίστριας αλλά τα εσωτερικά της χαρίσματα. Ο Πρίγκιπας την βλέπει στο συνεργείο αμαξών που δουλεύει και την ερωτεύεται ακόμα και με τη φόρμα εργασίας. Το στερεότυπο της ομορφιάς είναι έκδηλο σε όλα τα κλασικά παραμύθια, και έτσι ήθελα να μην προβάλλεται στο δικό μου  παραμύθι. Επίσης, έχει νοήματα για αγόρια, καθώς πέρα από το όχι που πρέπει να μάθουν να αποδέχονται, είναι σημαντικό να μην νιώθουν από μικρά πως πρέπει απαραίτητα να ανταποκρίνονται στον ρόλο του Πρίγκιπα που περιμένουν όλα τα κορίτσια.

Περνώντας τα μηνύματα του από μικρά στο υποσυνείδητο των παιδιών μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που σκέφτονται και να είναι όλα ανεξάρτητα και να ακολουθούν τα όνειρα τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα κοινωνικά στερεότυπα που δυστυχώς διαιωνίζονται ακόμα και σήμερα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Ανατολή Τσακαλίδου γεννήθηκε και μένει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο
Μακεδονίας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Banking & Finance του
Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και μεταπτυχιακό τίτλο στο Ship &
Shipping Management του Southampton Solent University.
Έχει εργαστεί στον κλάδο της ναυτιλίας στο εξωτερικό και είναι
ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει δουλέψει σε μεγάλα ραδιόφωνα στην
Ελλάδα και στο εξωτερικό ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει ασχοληθεί
ερασιτεχνικά με το θέατρο. Της αρέσει πολύ η λογοτεχνία και λατρεύει
τα ταξίδια. Πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή παραμυθιών είναι η κόρη
της Κατερίνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *