ΚΘΒΕ: Το πρόγραμμα παραστάσεων για τον Σεπτέμβριο

SKG ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟ Θεσσαλονίκης ΚΘΒΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΚΘΒΕ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Το ΚΘΒΕ υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με τις επαναλήψεις δύο επιτυχημένων παραγωγών του από την περσινή σεζόν που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό της Θεσσαλονίκης και επιστρέφουν στις  σκηνές του θεάτρου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Παράλληλα, θα επαναληφθεί και η παράσταση μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, στον  Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας του θεάτρου με φορείς και οργανισμούς της πόλης.

 

Τέλος, τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώνονται – μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων-  οι περιοδείες των δύο καλοκαιρινών παραγωγών του ΚΘΒΕ: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε», μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.

 

  • «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μετά τις sold παραστάσεις και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο.

 

  • Η παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!», σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, μια θεαματική παράσταση για όλη την οικογένεια που «ξεσήκωσε», τη χειμερινή σεζόν, μικρούς και μεγάλους θεατές, επιστρέφει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.

 

  • H συγκινητική παράσταση του ΚΘΒΕ «Μετράει μέσα μου η ζωή», μια συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, μετά την πρώτη παρουσίασή της στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, θα επαναληφθεί στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ.

 

  • Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα- σημειώνοντας συνεχή sold out στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στους Φιλίππους, Δωδώνη και Δίον – επιστρέφει για μία ακόμη παράσταση στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε το «ταξίδι» της, λίγο πριν ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την περιοδεία της στην Αττική.

 

  • Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ολοκληρώνει τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία στην Βέροια.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων Σεπτεμβρίου:

 

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Πρεμιέρα: Σάββατο 21|09|2024

 

Η παραγωγή «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μετά τις sold παραστάσεις και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας  της εποχής του που  παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή  μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δεν δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα.

 

Ο Μπρεχτ γράφει ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη και ο ίδιος εξόριστος, εκτός Γερμανίας. Μέσα από την παραβολή, την αλληγορία, την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας, της καλοκάγαθης πόρνης Σεν Τε από το Σε Τσουάν, καταδεικνύει την ανθρώπινη φύση που πάλλεται ανάμεσα στο καλό και το κακό, τη λογική και το συναίσθημα, την εσωτερική παρόρμηση και τις κοινωνικές επιταγές.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, Σκηνικά:  Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, Κοστούμια:  Ιωάννα Τσάμη, Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Επιμέλεια κίνησης: Αλέξης Τσιάμογλου, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης,  Βοηθός σκηνοθέτις -Δραματολόγος: Κορίνα Βασιλειάδου, Βοηθός σκηνογράφου: Μανώλης Ψωματάκης, Βοηθός ενδυματολόγου: Σόνια Καϊτατζή, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Οδηγός σκηνής: Marleen Verschuuren, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

 

*Β’ Βοηθός σκηνοθέτη, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Ελίνα Τσιομπαρτζή

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου (Κυρία Μι Τσου),

Μομώ Βλάχου (Κυρία Γιανγκ),  Γιάννης Γκρέζιος (Αστυνομικός), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Κυρία Σιν), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Σεν Τε), Ελένη Θυμιοπούλου (Οικογένεια: Γυναίκα), Γιάννης Καραμφίλης (Τρίτος θεός), Άγγελος Καρανικόλας (Άνεργος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Οικογένεια: Άντρας), Δημήτρης Ναζίρης (Οικογένεια: Παππούς), Ιωάννα Παγιατάκη  (Γριά έμπορος χαλιών), Ορέστης Παλιαδέλης (Βανγκ), Χρίστος Στυλιανού (Μαραγκός), Στέργιος Τζαφέρης (Δεύτερος θεός), Χρύσα Τουμανίδου (Οικογένεια: Ανιψιά, Κουνιάδα), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Σουν), Αλέξης Τσιάμογλου (Σου Φου), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πρώτος θεός)

 

Μουσικοί επί σκηνής:

Δάνης Κουμαρτζής (κιθάρα), Αμαλία Σάνη (τσέλο), Κατερίνα Ταβλαδωράκη (κλαρινέτο)

 

Φιγκυράν: Κοσμάς Καλαϊτζίδης, Χαρά Λαμπή, Κωνσταντίνος Πόποβιτς

 

Πληροφορίες

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

Ωρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19.00

Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο: 20:30

Κυριακή: 19.00

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!»- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Κείμενο: Στάθης Παχίδης- Σταυρούλα Παγώνα

Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή

Πρεμιέρα: Κυριακή 29|09|2024

 

Η ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου με συνεχείς ανατροπές, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα, που «ξεσήκωσε», τη χειμερινή σεζόν, μικρούς και μεγάλους θεατές, επιστρέφει στο Βασιλικό Θέατρο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.

 

Το «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!», σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, αποτελεί μια θεαματική παράσταση για όλη την οικογένεια, η οποία παίζοντας με την πρώτη ύλη αγαπημένων παραμυθιών, δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα και χάρισε μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους την παρακολούθησαν.

 

Συντελεστές

Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών- Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Στάθης Παχίδης, Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών: Σταυρούλα Παγώνα, Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή, Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά, Eνορχήστρωση -Μουσική παραγωγή- Ηχοληψία: Γιώργος Πεντζίκης, Κίνηση- Χορογραφίες: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Σύμβουλος κινησιολόγου: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Video Graphics: Mike Rafail, Video: Άντα Λιάκου, Κατασκευή ιστοσελίδας: Ecolapsis, Επιστημονική συνεργάτιδα ΑΠΘ: Αναστασία Κατσαουνίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Μαλγαρινού, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Οδηγός σκηνής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Μαριάννα Αβραμάκη, Πελαγία Αγγελίδου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση,  Θανάσης Δισλής, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης,  Μάρα Μαλγαρινού, Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρης Σακατζής,  Ελευθερία Τέτουλα,  Γιάννης Τσάτσαρης, Γιάννης Τσιακμάκης.

 

Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν: στον ρόλο του Νονού της Σταχτοπούτας ο PanosDent και στον ρόλο της Νονάς της Σταχτοπούτας η Ρούλα Μανισάνου.

 

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30

Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00

 

 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΧΑΝΕ

«Μετράει μέσα μου η ζωή»

Μια παράσταση για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Κείμενο: Ροδή Στεφανίδου

Σκηνοθεσία: Ελευθερία Τέτουλα

Συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη

 

Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 21.00

Είσοδος ελεύθερη

 

H παράσταση του ΚΘΒΕ «Μετράει μέσα μου η ζωή», μια συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, μετά την πρώτη παρουσίασή της στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο. Μια συγκινητική παράσταση, γεμάτη μνήμες και μαρτυρίες, η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

 

Το ΚΘΒΕ τιμά επί σκηνής όσους μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβριο του 1944 αλλά και όσους κατάφεραν να επιζήσουν, φωτίζοντας μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή της Θεσσαλονίκης.

 

Όπως αναφέρει η Ροδή Στεφανίδου που υπογράφει το κείμενο «Η μνήμη θρέφει και θρέφεται από τις προσωπικές μαρτυρίες των παιδιών που γλύτωσαν από το Ολοκαύτωμα και μας εξιστόρησαν όλα όσα συνέβησαν. Μέσα από την έρευνα, τα ντοκιμαντέρ, τις προηγούμενες παραστάσεις αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες προέκυψε το κείμενο που εμπλουτίστηκε με στοιχεία μυθοπλασίας σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί ο θεατής στα δικά του συμπεράσματα».

 

Λόγω της σκληρής γλώσσας η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών. 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η θεατρική παράσταση «Μετράει μέσα μου η ζωή» αποτελεί έναν στοχασμό για το πως η διαμεσολαβημένη μαρτυρία μπορεί μέσω του θεάτρου να αφυπνίσει τη μνήμη, να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις όλων μας προκειμένου να μην ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Προσπαθήσαμε με περίσκεψη και σεβασμό να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις: «Γιατί αυτό να συμβεί σ’ εμάς;», «Γιατί ο άνθρωπος φτάνει σε τέτοια παραφροσύνη;», που βασάνιζαν για χρόνια όσους σώθηκαν και τους απογόνους τους, αλλά κι εμάς που κληρονομήσαμε τις μαρτυρίες και την ιστορία τους. To ζητούμενο όμως γι’ αυτή την παράσταση και για όλους εμάς που την υπηρετήσαμε δεν ήταν μόνο να συναισθανθούμε τι σημαίνει να είσαι μάρτυρας, να δώσουμε κι εμείς τις δικές μας απαντήσεις σε αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα, αλλά ν’ αναδείξουμε το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ως μία πανανθρώπινη καταγγελία για τη βία και τον πόλεμο.

 

Ελευθερία Τέτουλα

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Ροδή Στεφανίδου, Σκηνοθεσία: Ελευθερία Τέτουλα, Σκηνογραφική και Ενδυματολογική επιμέλεια: Δανάη Πανά, Μουσική: Παναγιώτης Ανδρέογλου, Επιμέλεια κίνησης: Νάντια Κουτζιάμπαση, Φωτισμοί: Ανδρέας Τερζόπουλος, Σκηνοθεσία βίντεο: Ελευθερία Τέτουλα, Κάμερα: Άντα Λιάκου, Μοντάζ: Βαλλεντίνα Κόπτη, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

*Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης: Τάνια Φουστάνα
*Βίντεο συνεντεύξεων πολιτών: Βαλλεντίνα Κόπτη, Γιώργος Τομπουλίδης

 

Διανομή: Μαριάννα Αβραμάκη, Μάνος Γαλανής, Δημήτρης Καρτόκης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Νίκος Τσολερίδης

 

*Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Ανδρέογλου

 

Πληροφορίες

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

(Ελένης Ζωγράφου 2)

Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος: ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

«Πλούτος » του Αριστοφάνη

Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση κειμένου -Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

 

Η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πλούτος» του  Αριστοφάνη,  σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα-  σημειώνοντας συνεχή sold out στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στους Φιλίππους, Δωδώνη και Δίον – επιστρέφει για μία ακόμη παράσταση  στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε το «ταξίδι» της, λίγο πριν ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την περιοδεία της στην Αττική.

Ο «Πλούτος»  θα  παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, ενώ η καλοκαιρινή περιοδεία της παραγωγής  θα ολοκληρωθεί τον  Σεπτέμβριο στην Αττική με τρεις παραστάσεις:

  • Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2024», στις 21.00
  • Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, στις 21.00
  • Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 30ο Φεστιβάλ Παπάγου- Χολαργού, στις 21.00

 

Η παράσταση, μια σύγχρονη ανάγνωση της κωμωδίας του Αριστοφάνη, γεμάτη ενέργεια και ρυθμό, παρουσιάζει μια απολαυστική και πάντα επίκαιρη αντιπαράθεση μεταξύ του Πλούτου και της Πενίας που μας υπενθυμίζει πως «στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα και άνθρωποι που είναι πλούσιοι».

 

Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο μουσικό μέρος της παράστασης  συμμετέχει ο Τελευταίος Καλεσμένος. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, «φωτίζοντας» την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας εν σχέσει με τον πλούτο.

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

 

Συντελεστές

Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση κειμένου -Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Πρωτότυπη Μουσική: Βάιος Πράπας, Πρωτότυποι Στίχοι: Τελευταίος Καλεσμένος, Χορογραφίες: Στεφανία Σωτηροπούλου, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας, Συνεργάτις σκηνογράφος- ενδυματολόγος: Δανάη Πανά, Βοηθός ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης, Συνεργάτις σκηνογράφος:  Ελίνα Δράκου, Βοηθός φωτίστριας: Ιφιγένεια Γιαννιού, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

 

*(βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Δέσποινα Παπαδημητρίου, Τάνια Φουστάνα

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Μαίρη Ανδρέου (Αερόπη), Μάνος Βακούσης (Χρεμύλος), Δημήτρης Διακοσάββας (Κλεώνυμος), Άννα Ευθυμίου (Πενία 3), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Πλούτος), Αναστασία Κελέση (Παρέα του Καρίωνα),  Φαίη Κοκκινοπούλου (Αρχιδάμια), Ελένη Μισχοπούλου (Λυσιμάχη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ελπίνωρ), Φαμπρίτσιο Μούτσο (Παρέα του Καρίωνα), Χριστίνα Μπακαστάθη (Παρέα του Καρίωνα), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Πενία 2), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πενία 4), Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (Ελπινίκη), Πολυξένη Σπυροπούλου (Πενία 1), Γιάννης Σύριος (Καρίων), Φωτεινή Τιμοθέου (Λευκοθέα), Γιάννης Τομάζος (Παρέα του Καρίωνα) , Χρήστος Τσάβος (Παρέα του Καρίωνα)  Γιάννης Τσεμπερλίδης (Αρτεμίδωρος), Θάνος Φερετζέλης (Φιλοποίμην), Γιάννης Χαρίσης (Θρασύμαχος/ Αρχιερέας)

 

Χορευτές, χορεύτριες:

Αναστασία Κελέση, Στεφανία Σωτηροπούλου, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

 

Μουσικοί επί σκηνής: Βάιος Πράπας, Τελευταίος Καλεσμένος  και η Δήμητρα Αντωνακούδη

Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου

 

Γείτονες- Μύστες – Χορογραφία στον αγώνα  Χρεμύλου και Πενίας: Ο Θίασος

 

*Οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green συμμετέχουν στο μουσικό μέρος της παράστασης που θα δοθεί στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

 

 

Γιώργος Ανδρέου- Οδυσσέας Ιωάννου
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»
Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΘΒΕ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου
Ερμηνεύουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη
Αφηγήτρια: Παναγιώτα Βιτετζάκη

Θέατρο Άλσους Μ. Μερκούρη, Βέροια

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 21:00

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ολοκληρώνει την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία στην Βέροια, τον Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

 

Η παράσταση αποτελεί φόρο τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα, ένα πρωτότυπο μουσικό θεατρικό έργο των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

 

Πάνω στη σκηνή… ανοίγει ένα «μουσικό κουτί» και οι δύο Μαρίκες, η Μαρίκα  Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου -αν και οι δρόμοι τους  δεν διασταυρώθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή- «συναντώνται» θεατρικά, ζωντανεύοντας ιστορίες, μνήμες, εποχές, με αφορμή πραγματικά γεγονότα αλλά και   «πειραγμένες» παραμέτρους της ιστορίας, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

 

Οι «Αγίες» του Λαϊκού μας Τραγουδιού, μυθικές γυναικείες παρουσίες – σε μια παράσταση όπου ο άντρας «λάμπει» διά της απουσίας του-  «φώτισαν» το πάλκο και τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας μέσα από αφηγήσεις κι αγαπημένα τραγούδια που έχουν περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο, σμυρνέικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου.

 

Εξαιρετικές στις ερμηνείες τους, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού και η Κορίνα Λεγάκη,  μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς, ξεσηκώνουν το κοινό που τραγουδάει σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου, Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Video & graphics: Mike Rafail, Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή

*Βοηθοί σκηνογράφου, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Αλκινόη Μπαλάση, Δέσποινα Παπαδημητρίου

*Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν

 

Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη

 

Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις) Χριστίνα Ζαχάρωφ & Εύη Κουταλιανού (Έκτακτη αντικατάσταση)

 

Μουσικοί επί σκηνής:

Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)

 

Πληροφορίες

Θέατρο Άλσους Μ. Μερκούρη, Βέροια: Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *