Ανδρέας Καρακότας «Λαϊκές Μελωδίες στο Φως της Σκηνής»

Event SKG ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Θεσσαλονίκης ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Αυτόν το χειμώνα ο Ανδρέας Καρακότας ενώνει τις δυνάμεις του με τέσσερις σπουδαίους μουσικούς για να παρουσιάσει μία μοναδική μουσική εμπειρία στη Μικρή Σκηνή. Με κοινό όραμα και απόλυτη αφοσίωση, οι καλλιτέχνες δημιουργούν μια παράσταση γεμάτη ένταση και μελωδία, με στόχο την βαθιά σύνδεση με το κοινό μέσω των κορυφαίων λαϊκών τραγουδιών.

Μουσικοί:
Σάκης Λάιος: πιάνο πνευστά
Κώστας Ματσίγκος: Κιθάρα
Λευτέρης Τσικουρίδης: μπουζούκι, έγχορδα
Γιώργος Τσιατσούλης: κοντραμπάσο, ακορντεόν.

Συμμετέχει η Αιμιλία Χαλκιά στο τραγούδι ενώ την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Θωμάς Βελισσάρης

Παραστάσεις

Κάθε Σάββατο από τις 12 Οκτωβρίου 2024 στις 22:00

Στην «Μικρή Σκηνή»
Επταλόφου 14
Κάτω Τούμπα
Τηλ: 6944503542
Γραφιστικά: CreatADV, Ανδρέας Βούλγαρης, Αρετή Γκάκη

Ανδρέας Καρακότας
Ο Ανδρέας Καρακότας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντησή του με το Μάνο Χατζιδάκι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία του.

Από το 1987 τραγουδά σε συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε 15 διεθνείς διοργανώσεις (1996-2017).

Έχει δισκογραφήσει 38 δίσκους, με σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς και Πρώτες εκτελέσεις εκτός των άλλων με Μάνο Χατζιδάκι, Απόστολο Καλδάρα, Νίκο Μαμαγκάκη και Γιώργο Καζαντζή.

Συνεργάστηκε σε συναυλίες, παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές με τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του, όπως: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Νίκο Μαμαγκάκη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιάννη Σπανό, Μανώλη Ρασούλη κ.α., και τους μουσικούς: Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, κ.α.

Στο θέατρο έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη(«Ιχνευτές» του Σοφοκλή και «Πέρσες» του Αισχύλου), όπως και «Ωδή στον Αλέκο Παναγούλη» σε κείμενο του Δ. Αβδελιώδη (2010- 2014).

Στο χορόδραμα έχει πρωταγωνιστήσει στην παράσταση του Δημήτρη Παπαιωάννου «Ενός λεπτού σιγή», με την «Ομάδα Εδάφους», τη Ζουζού Νικολούδη και την Αγγελική Στελλάτου (1994).

Για τις συναυλίες και τις μουσικές παραστάσεις του, υπάρχει πλήθος αναφoρών στον τύπο από το 1987, ενώ συμμετείχε σε πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Εκπομπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σάκης Λάιος
Ο Σάκης Λάιος γεννήθηκε στη Βέροια το 1975 και σπούδασε πιάνο, κλαρινέτο και φούγκα σε ωδεία της Θεσσαλονίκης. Έχει πτυχία από το Α.Π.Θ. (Μουσικών Σπουδών), το City University του Λονδίνου (Master στη Μουσικολογία) και M.Sc. στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών.

Έχει επαγγελματική εμπειρία ως μουσικός, ενορχηστρωτής, επιμελητής μουσικών εκδόσεων και καθηγητής στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διδάσκει πιάνο, ρυθμική πρακτική, κρουστά και ινδική ρυθμολογία.

Μελετά συστηματικά την λόγια μουσική της Βόρειας Ινδίας από το 2000, ενώ συνεργάστηκε με το Banaras Hindu University για τη δημιουργία λεξικού μουσικών όρων. Διατηρεί ιστότοπο με υλικό και έρευνες για την Ινδική μουσική.

Κώστας Ματσίγκος
Ο κορυφαίος Έλληνας δεξιοτέχνης της λαϊκής κλασικής κιθάρας γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και είναι Διπλωματούχος Κλασικής Κιθάρας και Ανώτερων Θεωρητικών. Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου.

Έχει μεγάλη δράση στη δισκογραφία και έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές και με την Συμφωνική Ορχήστρα Κρατική και Δημοτική Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως εκτελεστής κιθάρας-μπάσου-μαντολίνου και άλλα και ως ενορχηστρωτής.

Διετέλεσε Μαέστρος και συνεργάτης των Σταύρου Κουγιουμτζή και Γιώργου Νταλάρα, ενώ ενδεικτικά συνεργάστηκε και με τους Roland Dyens, Γιώργος Καζαντζής, Νίκος Παπάζογλου, Μανώλης Ρασούλης, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Λέκκας κ.α.

Γιώργος Τσιατούλης
Ο Γιώργος Τσιατσούλης, γεννημένος στην Αθήνα το 1975, παίζει ακορντεόν από 8 ετών και έχει σπουδάσει κλασική μουσική, jazz και ελληνική λαϊκή μουσική. Απέκτησε πτυχίο ακορντεόν το 1994, συνέχισε με σπουδές πιάνου και αρμονίας, και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα Ανατολικής μουσικής.

Από το 1995 εργάζεται ως επαγγελματίας μουσικός, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις με καλλιτέχνες όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Το 2006 δημιούργησε το GoJam Group και κυκλοφόρησε το πρώτο του album ως συνθέτης. Από το 2012 είναι μέλος των Gadjo Dilo, με τους οποίους ηχογράφησε δύο album gypsy jazz.

Παίζει επίσης κοντραμπάσο σε παραστάσεις και διδάσκει ακορντεόν και θεωρητικά από το 2010. Το 2017 παρέδωσε σεμινάρια jazz για ακορντεόν στο Φεστιβάλ Σύρου.

Λευτέρης Τσικουρίδης
Γεννήθηκε στη Δράμα. Από μικρός παρακολούθησε μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, λίγα χρόνια αργότερα μαθήματα μπουζουκιού και έπειτα έκανε ωδειακές σπουδές (θεωρία και κλασσικό βιολί), καθώς και μαθήματα στο ούτι. Τις πανεπιστημιακές του σπουδές ολοκλήρωσε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου διδάσκει στην Κατεύθυνση Παραδοσιακής Μουσικής Ηχογεωλογικά Τοπία του Ελληνικού Χώρου, Ερμηνεία και Εκτέλεση, καθώς επίσης και τις Ειδικεύσεις Τρίχορδο Μπουζούκι και Ταμπουρά.

Αιμιλία Χαλκιά
H Αιμιλία Χαλκιά γεννήθηκε το 1999 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο φοίτησε με εξειδίκευση στο Δημοτικό Τραγούδι και με υπεύθυνο καθηγητή τον Ανδρέα Καρακότα.

Άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι επαγγελματικά από το 2017, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Βασίλης Κώστας, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων κ.α. Από το 2022 μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τις ΗΠΑ, δίνοντας συναυλίες αφιερωμένες στην Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική.

Από το 2023 είναι μέλος του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, στα πλαίσια του οποίου της απονεμήθηκε υποτροφία για σπουδές στο Berklee College of Music των ΗΠΑ.

Τέλος, για αρκετά χρόνια ήταν διδάσκουσα στο Baby Artist, το πρώτο Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων στην Ελλάδα.

Θωμάς Βελισσάρης
Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής ομάδων από το 2000.

Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου το 1999. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης “Ακτίς Αελίου” (βραβείο καλύτερου Περιφερειακού Θεάτρου 2006). Το 2007 ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου Νέου Δημιουργού της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και το 2011 υποψήφιος για το βραβείο Κάρολος Κουν καλύτερου ηθοποιού σε νεοελληνικό έργο.

Εργάστηκε ως δάσκαλος υποκριτικής και διευθυντής Σπουδών σε Δραματικές Σχολές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και την Ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 δίδαξε υποκριτική και κίνηση στο Πανεπιστήμιο ΝΟΒΙΑ στην πόλη Γιάκομπστατ της Φινλανδίας στο πρόγραμμα Θεατροπαιδαγωγικής.

Τελείωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στην Εκπαίδευση, στην Παιδαγωγική της Υποκριτικής και στην Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Όουλου και στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στο Ελσίνικι, στην Φινλανδία όπου έζησε και εργάστηκε για τρία χρόνια δουλεύοντας σε παιδαγωγικά πρότζεκτ συνδυάζοντας την (μιμική) υποκριτική και το χτίσιμο πολυπολιτισμικών κοινοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *