Παρουσίαση της Έκθεσης Ναυτικών Χαρτών του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου»
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
«Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου»
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την Έκθεση Ναυτικών Χαρτών του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου», και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας. Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στην ιστορία των υδρογράφων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της σκληρής προσπάθειας που κατέβαλαν, για τη μέτρηση και την προετοιμασία αξιόπιστων ναυτικών χαρτών των ακτών και των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου Πελάγους. Καθώς τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν πολλά έθνη και λαούς σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος) χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια. Το Υδρογραφικό Γραφείο του Βρετανικού Ναυαρχείου, υπό τη διεύθυνση του ναυάρχου Sir Francis Beaufort, οργάνωσε μία τεράστια εκστρατεία, για την χαρτογράφηση των ακτών και την τοποθέτηση σε χαρτί ενός νέου και ακριβούς χάρτη της περιοχής. Με τις προσπάθειες διακεκριμένων υδρογράφων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι: Henry William Smyth, Richard Copeland, Thomas Graves, Thomas Saumarez Brock, Thomas Abel Brimage Spratt και Arthur Lukis Mansell, δημιουργήθηκαν χάρτες που περιγράφουν λεπτομερώς σχεδόν όλες τις ακτές και τα νησιά της Αδριατικής, τη Μάλτα, το Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο Πέλαγος, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κύπρο, το Λεβάντε και τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Η έκθεση οργανώνεται θεματικά στις πέντε (5) παρακάτω ενότητες: 1. Βρετανοί υδρογράφοι στο Αιγαίο Πέλαγος 2. Οι υδρογραφικοί χάρτες του Βρετανικού Ναυαρχείου 3. Σχεδίαση παράκτιων όψεων στους χάρτες 4. Υδρογράφοι και Αρχαιολογία 5. Υδρογράφοι και Φυσική Ιστορία Επιμέλεια Έκθεσης: Παρασκευάς Σαββαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Διάρκεια έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2024 – 31 Μαρτίου 2025