Επόμενη παρουσίαση “Νεότερα και Σύγχρονα Ελληνικά Μουσικά Ρεύματα”
To μεγάλο εύρος των λεγόμενων δημοφιλών (popular) ρευμάτων που αναπτύχθηκαν στον ελληνικό χώρο μετά το 1950 είναι το επίκεντρο της παρούσας διάλεξης. Τα περισσότερα από αυτά τα ρεύματα έχουν διεθνικό χαρακτήρα και αποδίδονται από τους όρους ποπ, ροκ, πανκ, μέταλ και χιπ χοπ. Αναφορές, ωστόσο, θα γίνουν και σε ρεύματα με παρόμοια στόχευση, αλλά διαφορετική αισθητική προσέγγιση, τα οποία αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο, όπως το «νέο κύμα», το «έντεχνο λαϊκό τραγούδι» και, η μετεξέλιξή του, το «έντεχνο», καθώς και το «πολιτικό» τραγούδι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα συγκεκριμένα μουσικά ρεύματα εξέφρασαν την αναδυόμενη ορατότητα της νεολαίας ως σημαντικής συνιστώσας του κοινωνικού ιστού. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στη μουσική η στροφή αυτή συνέβη παράλληλα –και σε διάδραση– με την ανάπτυξη ενός νεανικού κοινού στον αμερικάνικο κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Από το 1950 έως σήμερα τα μουσικά αυτά ρεύματα αυτά υπήρξαν καλλιτεχνικά οχήματα ανάδειξης κοινωνικών προβληματισμών, αμφισβητήσεων, διεκδικήσεων, ταυτοτήτων και κινημάτων διαμαρτυρίας.
Τα αισθητικά μέσα του κάθε είδους και οι ιδέες που προσπαθούν να εκφράσουν αποτελούν το επίκεντρο της διάλεξης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, γίνεται αναφορά στα μέσα διάδοσής τους, όπως ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και ο επίσημος και ανεπίσημος τύπος. Το ερώτημα που διαπερνά όλη τη διάλεξη είναι πώς τόσο διαφορετικά, σε επίπεδο στυλ, είδη μουσικής είχαν και έχουν τη δύναμη να αποτυπώσουν και να εκφράσουν σημαντικές όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας.
Πέμπτη 06/03/2025 στις 18:30
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα των “Φίλων της Μουσικής, 65+” από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
(https://tsc65plus.gr/).
(https://tsc65plus.gr/).
Είσοδος δωρεάν. Σας περιμένουμε!