19η Μαΐου, ημέρα ανέσπερης μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων Το μήνυμα του Δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου για τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενονοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα: 19η Μαΐου, ημέρα ανέσπερης μνήμης  της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το μήνυμα του Δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου για τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενονοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα συμπληρώνονται εκατόν ένα  χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς. Εκατόν ένα χρόνια ανέσπερης μνήμης που, φέτος, τιμούμε σιωπηρά. Χωρίς συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συγχρωτισμό, αλλά δεν ξεχνούμε.

Έναν αιώνα μετά, η 19η Μαΐου είναι ορόσημο και ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα.

Είναι χρέος όλων μας να συνεχίσουμε να πιέζουμε για την αναγνώριση  της μαύρης σελίδας της ιστορίας μας, που άφησε τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες και πλέον νεκρούς και εκτοπισμένους. Όχι μόνο για τη δικαίωση των χαμένων, βασανισμένων, ξεριζωμένων Ελλήνων, αλλά επειδή δεν πρέπει να επαναληφθεί για κανένα λαό, πουθενά στον κόσμο.

Εκατόν ένα χρόνια μετά την προσπάθεια εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου μέσα από τη βίαιη και δολοφονική  εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, τιμούμε όχι μόνο τους νεκρούς και τους εκτοπισμένους. Τιμούμε και εκείνους που άντεξαν τα δεινά και έφτασαν εδώ, στον τόπο μας, στα χωριά του Δήμου Θέρμης.

Μαζί με τις μνήμες και τον πόνο τους έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, την πνευματική καλλιέργεια, τις τέχνες. Έδειξαν το σθένος τους, ξαναέστησαν τη ζωή τους, πρόκοψαν και όλοι οι Έλληνες γίναμε κοινωνοί του πολιτισμού και της αξιοσύνης τους .

Η ιστορική μνήμη είναι και παραμένει ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *