Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 41 χρόνια κοντά στο βιβλίο και στον πολιτισμό – πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
41 χρόνια κοντά στο βιβλίο και στον πολιτισμό

Σαρανταένα συνεχή χρόνια  ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί ένα μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι δράσης για το βιβλίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης που με τη λειτουργία του αντικατοπτρίζει   την ανεπανάληπτη αυτή σχέση που έχουν οι επισκέπτες κάθε χρόνο με αυτό  εν όψει του καλοκαιριού.
Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου και έως τις 10 Ιουλίου ο χώρος της παραλίας του Λευκού Πύργου και κατά μήκος μέχρι τη Στάση Στρατηγείου με τα χιλιάδες βιβλία στα περίπτερα των εκθετών θα δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα, η οποία και με τη συντροφιά της θαλάσσιας αύρας θα αποζημιώνει καθημερινά  τον πιο μικρό έως και τον μεγαλύτερο φίλο του, που θα προτιμήσει να ενημερωθεί και να προμηθευτεί  τα βιβλία του.
Όλο αυτό το διάστημα από τις 7 το απόγευμα και έως τις 11.00 το βράδυ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική  βιβλιοπαραγωγή με νέες κυκλοφορίες βιβλίων αλλά και παλαιότερες και να παίρνουν μέρος σε διάφορα χάπενινγκ-διαγωνισμούς.
Επίσης να επικοινωνήσουν με συγγραφείς στα περίπτερα των εκθετών που θα βρίσκονται καθημερινά και θα υπογράφουν τα βιβλία τους, ενώ θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνονται στο χώρο των εκδηλώσεων μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης τόνισε «με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη συνεχή προσέλευση των πολιτών η οποία και φέτος προσδοκούμε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Δεχόμαστε κάθε φορά την αγάπη τους, τη στήριξη τους στο θεσμό και τους ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε βέβαιοι ότι, με την επίσκεψή τους με τις οικογένειες και τους φίλους τους από την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, θα είναι αρκετά ικανοποιημένοι με το εύρος των 40.000 τίτλων βιβλίων που μπορούν να δουν και των 200 εκδοτών που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα. Το βιβλίο μπορεί και στέκεται και αντιστέκεται αξιοπρεπώς στις δυσκολίες της ανθρωπότητας, της πανδημίας, των αυξήσεων και κάνει τον άνθρωπο να είναι αισιόδοξος προς το μέλλον.
Σας καλούμε λοιπόν όλους να έρθετε στην Έκθεση Βιβλίου και να κάνουμε την όμορφη παραλία μας κάθε μέρα να ζει στους ρυθμούς μιας «Γιορτής» της ενημέρωσης, της ανάγνωσης, της δημιουργίας, της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού που μας προσφέρει το Φεστιβάλ».
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν :
α. διαγωνισμός φωτογραφίας του Φεστιβάλ
θα διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, Οι επισκέπτες θα μπορούν να στείλουν τη φωτογραφία τους, στα emails του ΣΕΚΒΕ sekve@otenet.gr ή sekvethes@gmail.com, με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή και μήνυμα στο face book στη σελίδα: Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήξη του 41ου Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και θα υπάρχει και βραβείο (βιβλία).

β. ψηφίζουμε το βιβλίο του Φεστιβάλ
οι επισκέπτες θα μπορούν να ψηφίσουν στην κάλπη που θα βρίσκεται στην
Γραμματεία της Έκθεσης (αριθμός εκθετηρίου 58) , για να αναδείξουμε και φέτος το Βιβλίο του Φεστιβάλ.
γ. Έρευνα στο χώρο από την εταιρεία Interview με την συμμετοχή του κοινού.

Στις 29 Ιουνίου από τις 7 το απόγευμα και έως τις 10 το βράδυ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και Πάρις Παρασχόπουλος θα μεταδίδουν τις εκπομπές τους ζωντανά από το χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία.

Για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM100 οι συγγραφείς θα δίνουν συνέντευξη τηλεφωνικά πριν την έναρξη λειτουργίας και στη συνέχεια θα μεταδίδεται από την ηχητική εγκατάσταση του Φεστιβάλ Βιβλίου για τους επισκέπτες.

Φέτος το 41o Φεστιβάλ Βιβλίου αφιερώνεται στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με την ευγενική χορηγία του Πολιτιστικού Οργανισμού Καλλιτεχνών Ελλάδος Π.Ο.Κ.Ε. θα πραγματοποιήσουμε Επετειακή συναυλία αφιέρωμα στη Μικρά Ασία –με τίτλο: Υπόκλιση στο παρελθόν … την Τετάρτη 6 Ιουλίου ώρα 9 μ.μ. ( χώρος εκδηλώσεων, εξέδρα δίπλα στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου.),με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια και αγαπημένη φωνή του συνθέτη Γιάννη Σπανού, Ντίνα Παπαϊωάννου.
Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Ιουνίου ώρα 8.30 στην εξέδρα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 7.30 με την παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μνήμη…Μικρά Ασία…Σμύρνη…Και 100 χρόνων μνήμη…1922 με 2022» με την Κατερίνα Μακρή.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τελεί δε υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης),σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου επίσης συμμετέχουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ,η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.ά.

Στη φιλαναγνωσία λέμε ναι…

Δημιουργούμε νέους αναγνώστες από την παιδική ηλικία

Το βιβλίο είναι παντός καιρού…

…και αυτό το καλοκαίρι με ένα βιβλίο στο χέρι…

Μπαίνοντας στην 5η δεκαετία
ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα ΜΜΕ
και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
για τη
στήριξη- προβολή – διάδοση του βιβλίου και του πολιτισμού

Μένουμε ασφαλείς
Κρατούμε αποστάσεις
ερχόμαστε κοντά με ένα βιβλίο

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ 42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
41ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
Παραλία Λευκού Πύργου – άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

αφιερωμένο
ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Συνδιοργάνωση
Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας
Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Δήμος Θεσσαλονίκης
Υπό την Αιγίδα: Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργείου Εσωτερικών ( Τομέας Μακεδονίας -Θράκης)
Σε συνεργασία: Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Χώρος διεξαγωγής : εξέδρα άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
Παρασκευή 24 Ιουνίου
Έναρξη 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ και τα σαββατοκύριακα
Η μεγαλύτερη Γιορτή του Πολιτισμού
Συμμετέχουν: εκδότες – Βιβλιοπώλες από όλη την Ελλάδα
Εκδηλώσεις Λόγου, Τέχνης, Μουσικής, χορού

-Ώρα 7.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ.
Οι «BADALA SALONICA» στο Φεστιβάλ Βιβλίου
Οι “Batala Salonica” ιδρύθηκαν το 2016 και στην πραγματικότητα είναι μόνο μία από τις 50 μπάντες Batala σε όλον τον κόσμο και τις 4 στην Ελλάδα. Οι Batala είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό τυμπάνων και χορού, που αποτυπώνει τη δύναμη και τη ζωντάνια της Βραζιλιάνικης κουλτούρας δημιουργώντας ένα ενθουσιώδες και εθιστικό μείγμα χρωμάτων, ρυθμού και κίνησης.
Υιοθετούν ένα είδος μουσικής Samba με 4 είδη τυμπάνων, που ονομάζεται “Samba Reggae”, προέρχεται από το Salvador της Bahia στη Βορειοανατολική Βραζιλία και έχει τις ρίζες της στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά.
Ο δυνατός, υπνωτικός ρυθμός της έχει επαναληπτική και εθιστική μορφή και σε συνδυασμό  με τις χορογραφίες και την πανδαισία χρωμάτων στα κοστούμια δημιουργεί μια οπτικοακουστική εμπειρία που λίγοι ξεχνούν.

Σάββατο 25 Ιουνίου Επίσημα Εγκαίνια
Πρόγραμμα Έναρξης:
-Ώρα 7.30 μ.μ.
Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα
– Ώρα 8.00 μ.μ.
Μνήμη…Μικρά Ασία…Σμύρνη…Και 100 χρόνων μνήμη…1922 με 2022 Όταν τρεις γυναικείες ψυχές ενώνονται με όχημα τη Μουσική, δεν γλυκαίνουν το παρελθόν, κάνοντάς το να θυμίζει εκείνο το παλιό βάζο με το γλυκό του κουταλιού της γιαγιάς· δεν είναι δυνατόν ποτέ οι απάνθρωπες θηριωδίες να πάψουν να δίνουν την πικρή επίγευση της παταγώδους αποτυχίας του ανθρώπινου είδους. Όμως η Μουσική, όσο είναι ποτέ δυνατόν, θυμάται· η Μουσική θυμάται, θεραπεύει, συγκινεί και δίνει μία νέα χροιά νοήματος ακόμη και σε όσα ποτέ δεν θά ’πρεπε να έχουν γίνει. Και, κάπως έτσι, το πηγαίο συναίσθημα που δημιουργεί είναι σε θέση να ενώνει τους λαούς, δίνοντάς τους νέα ελπίδα για ένα καλύτερο Μέλλον. Έτσι κι εμείς, μαζί με τη Μουσική μας, συνεχίζουμε ακόμα να ελπίζουμε και να πιστεύουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο Δημιουργία, Τέχνη, Αγάπη και Ζωή. Αυτή είναι η δική μας ευχή και επιδίωξη: να μην ξεχνάμε ποτέ πως είμαστε όλοι μας πρώτα και πάνω απ’ όλα Άνθρωποι!…….
Τραγούδι: Κατερίνα Μακρή- Πιάνο: Στεφανία Τάσιου- Βιολί: Ραΐσα Εφίμοβα – Ποπαϊλίδη
-Ώρα: 8.30 μ.μ.
Τελετή εγκαινίων – Χαιρετισμοί επισήμων

Κυριακή 26 Ιουνίου
-Ώρα: 8.00 μ.μ.- 9.00 μ.μ.
Μουσική εκδήλωση από τη Μικτή Χορωδία ενηλίκων ¨ΦΙΛΟΜΗΛΑ¨
του Μουσικού Καλλιτεχνικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τραγούδια Μικρασίας,
υπό τη διεύθυνση της Άννας Μαρίας Κότσιφα
-Ώρα: 9.00 μ.μ.-10.00 μ.μ.
Oμιλία με τον Ιάκωβο Μαρτίδη- ψυχίατρο, συγγραφέα με θέμα “Αλλάζω τον εαυτό μου, αλλάζω τον κόσμο όλο”, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του “Ο καφές, η γέφυρα και ο Μαντέλα”. Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Δευτέρα 27 Ιουνίου
-Ώρα: 7.00’ μ.μ.- 8.00’ μ.μ.
Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή το βιβλίο της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου «Παίζουμε χώρες;» Η συγγραφέας σάς περιμένει για να σας αφηγηθεί την ιστορία του κύριου Ευτύχη, του Μάγου της οδού Ελπίδας που μαθαίνει στα παιδιά της γειτονιάς ένα καινούριο παιχνίδι που λέγεται «Χώρες», και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε κι εσείς!  Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
-Ώρα: 9.00΄μ.μ.-10.00΄μ.μ.
Ο π.Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π.Λίβυος)- παρουσιάζει το νέο του βιβλίο “Θαύματα φτιαγμένα από τραύματα”. Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
Τρίτη 28 Ιουνίου
-Ώρα: 8.00’ μ.μ.-9.00 μ.μ.
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Ματωμένη Μικρασία» της συγγραφέως Δέσποινας Χατζοπούλου.   Για το ιστορικό βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Παντελής  Σαββίδης και η συγγραφέας. Την  εκδήλωση  θα  συντονίσει  ο  Γιάννης  Χατζόπουλος,   πρόεδρος    συλλόγου  αποφοίτων  Ε’  και  μουσική  θα  παίξει  το  μουσικό  σχήμα  του  Παναγιώτη  Σταυρουλάκη.
-Ώρα: 9.00΄ μ.μ.-10.00΄ μ.μ.
Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Θεσσαλονικιού λογοτέχνη Γιώργου Χατζηαθανασίου. Εκδόσεις ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Τρίτη 28 Ιουνίου ώρα 10.00 μ.μ.-11.00μ.μ.

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Οι Ηλίθιοι είναι Ανίκητοι» του συγγραφέα Δρ Άγγελου Ροδαφηνού
Ο Δρ Άγγελος Ροδαφηνός θα παρουσιάσει την αλάνθαστη μέθοδο «Ro»
που μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε «Επαγγελματίες Επιλυτές Προβλημάτων
(Ε.Ε.Π) ώστε να χειριζόμαστε εύκολα και αποτελεσματικά ενοχλητικούς τύπους,
καταστάσεις και ..σκέψεις.  Εκδόσεις The Law of Success Publishing

Τετάρτη 29 Ιουνίου
-Ώρα: 7.00΄μ.μ. – 10.00΄μ.μ.
O Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και ο Πάρις Παρασχόπουλος από τον 9.58 FM της ΕΡΤ3 μεταδίδουν τις εκπομπές τους ζωντανά από το χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία .

Πέμπτη 30 Ιουνίου
-Ώρα: 9.00΄μ.μ.- 10.00΄ μ.μ.
«Χρειάζομαι έρωτα και ύπνο, άρα είμαι θνητός»
Μέγας Αλέξανδρος – Υρκανία – 330 π.Χ.
ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Μαύρο, μελί και στάρι…»
του δημοσιογράφου  Λάζαρου Θ. Λαζάρου
Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν:
Χάρρυ Παπαπανάγος – Καθηγητής – τ.Αντιπρύτανης Παν. Μακεδονίας
Βίκτωρ Τσιλώνης – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Ποιητής
Ποιήματα από το βιβλίο θα απαγγείλουν:
Νέλλυ Δελή- Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
Ελίζα Μποτνάρου – Ηθοποιός
Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
Βούλα Πατουλίδου – Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης
Μπάμπης Μπαρμπουνάκης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος
Συντονίζει:
Dr. Οφηλία Ψωμαδάκη – Λέκτορας Παν. Μακεδονίας – Τομεάρχης Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ
* Ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια της εκδήλωσης, πρόκειται να δοθεί στην ερωτική ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της βασίλισσας των Αμαζόνων, που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή.
Παρασκευή 1 Ιουλίου
-Ώρα: 9.00΄μ.μ. – 10.00΄μ.μ.
Μουσική εκδήλωση ¨duo keysStrings¨
ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΕΡΓΩΝ Brahms-Piazzolla-Sinatra-ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ κ.ά.
Πιάνο –Λευτέρης Μισιργής
Βιολί – Ντωρίνα Παπανικολάου

Σάββατο 2 Ιουλίου
-Ώρα: 9.30΄μ.μ.- 11.00΄μ.μ.
Το ονειρικό ταξίδι με μουσική και ποίηση- Αφιέρωμα στους ποιητές: Άρη Αλεξάνδρου και Τάσου Λειβαδίτη 2022.
100 χρόνια από τη γέννησή τους
Παράσταση: μουσικής και ποίησης
Συμμετέχουν Αλέξανδρος Τριανταφύλλου – φυσαρμόνικα
Γιάννης Κολοβός- κοντραμπάσο
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λίλια Παλάντζα-Ζωή Πατερέσκου
και ο συγγραφέας Γιάννης Τσιτσίμης
Κυριακή 3 Ιουλίου
-Ώρα: 7.45΄μ.μ. – 9.45΄μ.μ.
“ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
Ιστορική αναφορά για την ίδρυση του Βασιλείου της Μακεδονίας. Φίλιππος και Αλέξανδρος. Ελληνιστικός Πολιτισμός. Αρχαία λύρα, χορικά δρώμενα, ιστορικοί λόγοι, παρουσίαση αρχαίων Οπλιτών, πολιτισμικές αναφορές θα διανθίσουν την εκδήλωση.
Διοργανωτές: “Ενδοχώρα”
Πανελλήνιον Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα “ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ” (Σωματείο),
Ένωση Θεσσαλονικέων “ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”.

-Ώρα: 9.45΄μ.μ.- 10.45΄μ.μ.
TOKEI MARU
Ένα πλοίο στη σκιά του Χρόνου
Η ιστορία του πλοιάρχου Norito, κυβερνήτη του Ιαπωνικού ατμόπλοιου TOKEI MARU που έσωσε περισσότερους από 4.500 χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους, γυναίκες και παιδιά από τον βίαιο θάνατο στις φλόγες της Σμύρνης στις τραγικές στιγμές της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Προβολή ταινίας τεκμηρίωσης με θέμα το Ιαπωνικό πλοίο TOKEI MARU διάρκειας 20’
Παρουσίαση ιστορικού μυθιστορήματος με θέμα το Ιαπωνικό πλοίο Tokei Maru των Ελένη Ανδρεάδου και Ζάχου Σαμολαδά των Εκδόσεων Μπαρμπουνάκη .
Ομιλία με θέμα «TOKEI MARU, από το ναυπηγείο του Νιουκάστλ, στην Σμύρνη το 1922»
Το ταξίδι στην Ιστορία συνεχίζεται.
Δευτέρα 4 Ιουλίου
-Ώρα: 7.45΄μ.μ.- 8.45΄μ.μ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ
ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΓΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επίδειξη αντιμετώπισης ατυχήματος με αφαίρεση
κράνους και ακινητοποίηση τραυματία

-Ώρα: 9.30΄μ.μ.- 11.00΄μ.μ.
«Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα»
Συναυλία με τους LIGAPOLA, του τραγουδοποιού Γιάννη Κούλιαλη. Ξεκινώντας  γεωγραφικά τη μουσική αναφορά από τη Μικρά Ασία, συνεχίζοντας στην Πόλη, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τα Επτάνησα, την Κάτω Ιταλία, την Κρήτη, την Αλεξάνδρεια και το Αιγαίο.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν:
Γιάννης Κούλιαλης: κιθάρα-φωνή,
Μαριέττα Σοϊλεμέ: κιθάρα-φωνη,
Στράτος Κενανίδης:πλήκτρα-φωνή,
Σίμος Σταφυλάκος:μπουζούκι-φωνή
Τρίτη 5 Ιουλίου
– Ώρα: 7.45΄μ.μ.- 9.00΄μ.μ.
Εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων του ιστορικού-συγγραφέα Λέανδρου Μπόλαρη “Ουκρανία: Σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και “10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία” .  Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

-Ώρα: 9.00΄μ.μ.-10.00μ.μ.
Εκδήλωση –Βιβλιοπαρουσίαση με τίτλο:  “1922 ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Τετάρτη 6 Ιουλίου – Ώρα: 9.00΄μ.μ.-11.00μ.μ.
Επετειακή Συναυλία αφιέρωμα στη Μικρά Ασία
Υπόκλιση στο παρελθόν …
Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και αγαπημένη φωνή του συνθέτη Γιάννη Σπανού Ντίνα Παπαϊωάννου θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια που ¨έφτασαν¨από τη Σμύρνη και την πόλη και αγαπήθηκαν.
Συμμετέχουν:
Δημήτρης Κωστόπουλος – πλήκτρα – καλλιτεχνική επιμέλεια
Αθανάσιος Ξενούδης – κανονάκι
Παναγιώτης Βερνάνδος – βιολί
Μανώλης Ζαχαρίου – μπουζούκι
Αλέξης Μπουλγουρτζής – κρουστά
Μαζί της στο τραγούδι και η Δέσποινα Φιλίππου Σαχινίδου
Απαγγελία ποιημάτων:
Χριστίνα Ζωϊκίδου, ποιήτρια
Νέλλη Δελή , ηθοποιός – σκηνοθέτης
Ευγενική χορηγία:
Πολιτιστικός Οργανισμός Καλλιτεχνών Ελλάδος Π.Ο.Κ.Ε.

Πέμπτη 7 Ιουλίου
-Ώρα: 7.30΄μ.μ.-8.30΄μ.μ.
Το Βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο παρουσιάζει το βιβλίο του Ιωάννη Νασιούλα, «ΕΤΣΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας.

-Ώρα: 8.30΄μ.μ.- 9.30΄μ.μ.
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Κοσμική Τέχνη και αρχιτεκτονική στο Βυζάντιο» (4Ος -15Ος αιώνας) του Πασχάλη Ανδρούδη, Επίκουρου Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ. Εκδόσεις ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ

Ώρα: 9.30΄μ.μ.-11.00 μ.μ.
Τα Σύρματα: Ακούγοντας την Φωνή των Προσφύγων
Ένα αφιέρωμα στους λησμονημένους των λοιμοκαθαρτηρίων του 1922

«Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα
Τόσα κορμιά ριγμένα
στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης»
Γ. Σεφέρης

Ένας αιώνας έχει περάσει από τότε που Πόντιοι και Μικρασιάτες, μαζί με Αρμένιους κι Ασσύριους, ξεκίνησαν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς προς τη «μητέρα Ελλάδα». Ένας αιώνας από τότε που βγήκαν στην ίδια θάλασσα που φιλοξενεί το Φεστιβάλ του Βιβλίου σήμερα… Πείνα, δίψα, ξαγρύπνια, εξάντληση, ψείρα, βρομιά και αρρώστια. Μα πάνω απ’ όλα, ξεριζωμός και γενοκτονία..
Η «φιλοξενία» από την πρώτη στιγμή πήρε τη μορφή του λοιμοκαθαρτηρίου: Σε όλη την Ελλάδα στρατόπεδα «φιλοξενίας» των προσφυγικών πληθυσμών δημιουργούνται που, αποκομμένα από την επίσημη ρητορική και Μνήμη, μένουν στο συλλογικό προσφυγικό φαντασιακό με ένα όνομα: «Τα Σύρματα».

Χαιρετισμοί: Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης ΣΕΚΒΕ
Εκπρόσωπος του ΚΕΜΙΠΟ (Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού)
Εισηγείται: Ελένη Καρασαββίδου
Παρέμβαση από την Ελληνική Διασπορά: Ελένη Λαζάρου, εκδότρια, ποιήτρια Μαϊάμι ΗΠΑ
Διαβάζουν: Έφη Καγξίδου, Λίνα Σπεντζάρη
Μουσική: Παύλος Ασσιόγλου (ούτι) Ιφιγένεια Σιοζοπούλου (κρουστά) Αλέξης Δημητριάδης (Βιολί και Φωνή).
Guest: Χρίστος Καπράλος, φυσαρμόνικα, κρουστά, φωνή.

Παρασκευή 8 Ιουλίου
-Ώρα: 7.45΄μ.μ.-8.45΄μ.μ.
Οι Men of Style θα παρουσιάσουν το βιβλίο best seller, «Άνδρας Αξίας» από τις εκδόσεις Έσοπτρον
– Ώρα: 8.45΄μ.μ.-10.00΄μ.μ.
Εκδήλωση/συζήτηση ΕΛΣΑΛ “Αστυνομική Λογοτεχνία και Πόλεμος”

Θα μιλήσουν ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός – συγγραφέας και η Αγγελική Φατίση, συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαριλάου
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Σάββατο 9 Ιουλίου
-Ώρα: 8.00΄μ.μ.-9.00΄μ.μ.
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Αφού μπορώ εγώ, μπορείς και εσύ» του συγγραφέα Κωνσταντίνου Λοΐζου από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ
-Ώρα: 9.00΄μ.μ.-10.00μ.μ.
Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Δημήτρης Κουρέτας και η Σόφη Ουργαντζίδου παρουσιάζουν τα νέα τους βιβλία “Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή” και “Ρίζα μ΄. Ποντιακή Κουζίνα- Η παράδοση και η εξέλιξη”. Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Κυριακή 10 Ιουλίου
-Ώρα: 7.45΄μ.μ.-8.45΄μ.μ.
Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή τα βιβλία της Ρίας Φελεκίδου «Ο βασιλιάς Ναι Ναι» και «Λύκοι και πρόβατα». Η συγγραφέας και οι μουσικοί της θα σας αφηγηθούν τις ιστορίες ενός βασιλιά που μόνο «ναι» απαντάει και ποτέ χατίρι δε χαλάει και του Τάσου που μπορεί να κάνει «μπε» πού και πού, αλλά δεν είναι προβατάκι του αγρού. Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *