Συνέντευξη Τύπου «Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο» 25/9/2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Συνέντευξη Τύπου

«Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο»

25/9/2022

Μίλησαν οι: Γιώργος Πατούλης, Κωνσταντίνος Τούτουζας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Ιωάννα Λεβαντή, Δημήτρης Ρίχτερ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος. Στο καλλιτεχνικό μέρος αναφέρθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος.

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, για την εκδήλωση με τίτλο «Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο», που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, με την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Σοπέν. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη μουσική βραδιά, όπου θα ακουστούν οι ωραιότερες μελωδίες του Πολωνού Συνθέτη.

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα: της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου. Σε συνδιοργάνωση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση στηρίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, γιός του αείμνηστου Παύλου Τούτουζα, ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα Σκυτάλη κ. Ιωάννα Λεβαντή, η οποία είναι από τις μακροβιότερες μεταμοσχευμένες γυναίκες, με μεταμόσχευση καρδιάς, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ Δημήτρης Ρίχτερ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος. Για το καλλιτεχνικό μέρος μίλησε ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο, αυθεντικά κείμενα και επιστολές του συνθέτη, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου, ώστε να μας εισαγάγει στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και ευθραύστου καλλιτέχνη, μεταφέροντας μας πίσω στο 1830 -1849, στην εποχή που συνέθεσε τα έργα του.

Ο Γιώργος Πατούλης χαιρέτισε τη σημαντική εκδήλωση στο Ηρώδειο, όλους του παραβρισκόμενους, ενώ σημείωσε ότι δίνουν το παρών στη βραδιά η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση, «γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες θα φέρουν τη λύση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας. Πιστεύουμε πολύ στην επιστήμη και στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει να δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να προσέχει τον εαυτό του. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουν μεταλαμπαδεύσει στη διεθνή κοινότητα τις γνώσεις τους. Εισπράττουμε σεβασμό ως χώρα από αυτή τη γνώση. Η Πολιτεία επίσης πρέπει να προσέχει τους πολίτες. Η βραδιά σχετίζεται με τους ανθρώπους της μεταμόσχευσης και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου καθηγητή Παύλου Τούτουζα. Υποκλινόμαστε στη μνήμη του αλλά κυρίως υποκλινόμαστε στη μεταλαμπάδευση της ισχυρής γνώσης που μετέδωσε στη σύγχρονη Ελλάδα, στη σύγχρονη επιστήμη, στη σύγχρονη καρδιολογία, σε όλους μας.»

Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας από την πλευρά του, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. να θέσει υπό την αιγίδα του αυτή τη συναυλία: «θελήσαμε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς να μην είναι μια στείρα ημέρα, αλλά να αποτελέσει αφορμή για ευαισθητοποίηση και πρόληψη. Πολλοί αιφνίδιοι θάνατοι λόγω καρδιακών νοσημάτων, θα είχαν αποφευχθεί αν είχε γίνει πρόληψη και καρδιολογικός έλεγχος. Σας καλώ να σκεφτούμε με την καρδιά μας, την καρδιά κάποιου άλλου.»

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την εκδήλωση, που στέλνει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και της προσφοράς στον άνθρωπο. Μέσω αυτής αναδεικνύεται και η προσφορά του Επιμελητηρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετική πολιτιστική βραδιά. Αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε σε αυτήν αποδεικνύοντας ότι η Επιχειρηματικότητα μπορεί να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες, στις οποίες αποδέκτης είναι ο άνθρωπος. Το Επιμελητήριο μας δεν είναι ξεκομμένο από το κοινωνικό σύνολο. Εργαζόμαστε και προσφέρουμε στην κοινωνία, γιατί είμαστε μέλος της.»

Πολύ συγκινητικά μίλησε η κ. Ιωάννα Λεβαντή, η οποία αναφέρθηκε στη δική της περιπέτεια υγείας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Το 1989 έκανε μεταμόσχευση καρδιάς από τον κορυφαίο γιατρό Γιακούμπ, στο Λονδίνο, όταν όπως είπε «ήταν ένα κορίτσι 24 ετών, με πολύ αχνή ελπίδα ζωής». «Σκοπός του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Σκυτάλη, που ιδρύθηκε το 1991, είναι η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, που είναι η ύψιστη προσφορά προς τον συνάνθρωπο», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Ρίχτερ, θύμισε ότι ο Φρεντερίκ Σοπέν πέθανε σε ηλικία 39 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αναφέρθηκε στο όραμα του Παύλου Τούτουζα, να εκπαιδευτεί το κοινό στην ενημέρωση και την πρόληψη. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και οι Κωνσταντίνος Τσιούφης και Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Ο Δημήτρης Λάλος, ο οποίος με τη συμβολή του στη μουσική αυτή παράσταση, θέλει να μας εισαγάγει στη ψυχολογία του Πολωνού συνθέτη και να μας μεταφέρει το πνεύμα του, σημείωσε ότι:
«είναι τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω έναν τόσο σπουδαίο δημιουργό. Εμείς οι καλλιτέχνες προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική ανάταση και υγεία των ανθρώπων, αλλά αν δεν υπήρχαν σπουδαίοι επιστήμονες όπως εσείς που αφιερώνετε τη ζωή σας στην μελέτη και τη γνώση, η ανθρωπότητα θα ήταν διαφορετική». Αναφερόμενος στη μνήμη του σπουδαίου καθηγητή Παύλου Τούτουζα, απευθύνθηκε στον γιό του Κωνσταντίνο Τούτουζα και σημείωσε τα λόγια του Ομήρου διά στόματος Έκτορα, «ο πατέρας πολύ σπουδαίος, αλλά ο γιός έγινε ακόμα πιο σπουδαίος.»

Μιλώντας για τη συναυλία επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη βραδιά ενώνουμε την Τέχνη με την πρόληψη. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός. Νοιώθω μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή τη συνύπαρξη με μια τόσο σημαντική Ορχήστρα. Μόνο χαρά και προσμονή που δημιουργεί αυτό το γεγονός. Κάθε φορά που ακούω τη μουσική του Σοπέν, με συγκινεί βαθύτατα. Μακάρι να έχω κάποια στοιχεία από την ευαισθησία του. Ο Σοπέν είναι τόσο σπουδαίος που αγγίζει όλη την ανθρωπότητα και όλοι πρέπει να έχουμε κοινά στοιχεία και να ακουμπάμε στην ευαισθησία του. Κάθε χαρακτήρας που ερμηνεύω έχει στοιχεία από μένα κι εγώ παίρνω στοιχεία από αυτόν. Έκανα έρευνα σε πολλά επίπεδα για να προσεγγίσω τον Σοπέν. Εκτός από το να ακούσω το έργο του, διάβασα τις επιστολές του, τις βιογραφίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ώστε να καταφέρω να τον γνωρίσω, να τον πλησιάσω και να τον μεταφέρω στο κοινό. Σε κάθε ρόλο κάνεις κατάδυση στον χαρακτήρα που ερμηνεύεις. Ο Σοπέν είναι σπουδαίος καλλιτέχνης.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μουσική ακούει επεσήμανε: «Δεν έχω κάποιο μουσικό σνομπισμό. Ακούω όλα τα είδη, αρκεί να είναι την κατάλληλη στιγμή. Η κλασική μουσική υπάρχει στη ζωή όλων μας, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει πότε άκουσε για πρώτη φορά Σοπέν. Προφανώς από τότε που είμαστε μικρά παιδιά, όπως και τους άλλους κλασικούς. Μου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψω τη μουσική του και τον συγκεκριμένο κορυφαίο δημιουργό και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Θα ταξιδέψω μέσα από την ψυχή του.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τα κείμενα που θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το  πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε  ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο  θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες  χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Τόσο μέσα από το μουσικό έργο του Chopin, όσο και μέσα από τα κείμενα και τις επιστολές του, ο θεατής-ακροατής θα μπει στην ψυχή του συνθέτη και θα νοιώσει τα συναισθήματα που γέννησαν το έργο του, το οποίο θα παρουσιαστεί επί σκηνής, κατά τα πρότυπα των συγχρόνων παραστασιολογικών και μουσικολογικών προσεγγίσεων στις διεθνείς αίθουσες κλασικής μουσικής στα αφιερώματα συνθετών, όπου εισάγεται πλέον θεατρικό αναλόγιο με επεξηγηματικά κείμενα από πρωτογενείς πήγες. Ας υπογραμμίσουμε ότι ο Frederic Chopin έφυγε από την ζωή μόλις στα 39 του χρόνια, με μια βαθιά εσωστρέφεια παρόλη την επαγγελματική του λάμψη και αποδοχή. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεατή ακροατή να προσεγγίσει τα συναισθήματά και την ψυχοσύνθεση του, που οδήγησε σε αυτό το αριστουργηματικό έργο. Κάθε νότα του Chopin ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα.

Σε ηλικία 20 ετών o Chopin έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.

Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας  πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα. 

«Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…»  γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.

 «…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν… Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…», έγραψε λίγο πριν το τέλος.

Η καρδιά του Frédéric Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία. Η μουσική του ταξιδεύει αιώνια στον χρόνο.

Συντελεστές

Ο Γάλλος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας, Patrick Fournillier έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα διευθύνοντας τα πιο σημαντικά έργα του συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου. Έχει αποσπάσει κορυφαία διεθνή βραβεία κι έχει διευθύνει πολλές από τις διασημότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου (Teatroalla Scala, Toscanini, London, Paris, Berlin, Vienna, Amsterdam, Oslo, Milano, Zürich, Prague, Leipzig, Dresden, Sydney, Washington, New York Metropolitan Opera, Los Angeles, Philadelphia, Moscow, and St Petersburg).

Η ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου  έχει διαπρέψει από μικρή ηλικία στο κλασικό ρεπερτόριο διεθνώς. Έχοντας φοιτήσει στις μεγαλύτερες μουσικές ακαδημίες του κόσμου (Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, Indiana University Bloomington), έχει εμφανιστεί ως σολίστ πιάνου ανά τον κόσμο  με μεγάλες συμφωνικές όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Όπερας της Μόσχας,  Φιλαρμονική του Πεκίνου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Κίεβου, Συμφωνική Ορχήστρα της Κεντρικής Γερμανίας στη Λειψία, αλλά και με όλες τις μεγάλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες.

Η Τατιάνα Παπαγεωργίου είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό για την στενή και μακροχρόνια συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη. Υπηρέτησε με σεβασμό το έργο του και έφερε στο φως σημαντικά συμφωνικά και πιανιστικά έργα του. Διακρίνεται για την σεμνότητα του χαρακτήρα της και την αφοσίωση της στη μουσική. Θα την ακούσουμε στο Ηρώδειο σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ερμηνευτικά και δεξιοτεχνικό ρεπερτόριο.

Info: Η καρδιά του Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο

25 Σεπτεμβρίου, 2022, ώρα έναρξης 20:30

Τιμές εισιτήριων: 18€ (φοιτητικό), 20€, 22€, 25€, 30€, 52€, 62€, 80€, 100€.

Προπώληση VIVA.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *