Σύμπραξη του ΚΘΒΕ με τα 57α Δημήτρια

ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Δύο σημαντικές παραστάσεις έρχονται τον Οκτώβριο στο Βασιλικό Θέατρο, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων. Πρόκειται για μια συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τα Δημήτρια, με τη μορφή συμπαραγωγής, η οποία αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιείται μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Μια ουσιαστική σύμπραξη που αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία των συνεργασιών  αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΚΘΒΕ. «Ζούμε σε μία εποχή συνέργειας και η γενιά μας το έχει αντιληφθεί αυτό, το υπερασπίζεται και το κάνει πράξη», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Βασιλικό Θέατρο τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων σε σύμπραξη με το ΚΘΒΕ,  είναι οι εξής:

1. «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» (QUI A TUÉ MON PÈRE), του  Εντουάρ Λουί,

σε σκηνοθεσία  του πολυβραβευμένου Τόμας Όστερμαϊερ


Σάββατο 1/10/2022, στις 21.00

2. «Tempest Project» του σπουδαίου Πίτερ Μπρουκ, εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σάββατο 8 & Κυριακή 9/10/22, στις 21.00
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΘΒΕ ΜΕ ΤΑ 57α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

«Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» -QUI A TUÉ MON PÈRE – του Εντουάρ Λουί, σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ

Το σπουδαίο έργο «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας του, ένας βίαιος και απόμακρος άνδρας κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, έγινε «ένας άλλος άνθρωπος μια μέρα». Με το Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου – Qui a tué mon père, ένα πορτρέτο αγανάκτησης που συνδυάζει άρρηκτα το θυμό και την τρυφερότητα, ο Εντουάρ Λουί εξερευνά τις προσωπικές αντιφάσεις ενός πληγωμένου άνδρα. Η εμβέλεια του κειμένου ενισχύεται καθώς το ακούμε δια στόματος του ίδιου του συγγραφέα και τον βλέπουμε να χορεύει και να εξιστορεί τις παιδικές του αναμνήσεις – σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Τόμας Όστερμαϊερ.
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 21.00
Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο Τύπου της Σύμπραξης του ΚΘΒΕ με τα 57α ΔΗΜΗΤΡΙΑ
Τόμας Όστερμαϊερ
Εντουάρ Λουί

—————————————————————————————–

Bouffes du Nord / Paris – Attiki Cultural Society / Athens
«Tempest Project»
Peter Brook, William Shakespeare
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Peter Brook and Marie-Hélène Estienne

During rehearsals of SHAKESPEARE RESONANCE research on William Shakespeare s La Tempete led by Peter Brook in collaboration with Marie-Helene Estienne with Hiran Abeysekera, Yohanna Fuchs, Dilum Buddhika, Maia Jemmett, Marcello Magni, Ery Nzaramba and Kalieaswari Srinivasann in Paris at the Theatre des Bouffes du Nord on february 18, 2020.Pendant les repetitions de SHAKESPEARE RESONANCE recherche autour de La Tempete de William Shakespeare menee par Peter Brook en collaboration avec Marie-Helene Estienne avec Hiran Abeysekera, Yohanna Fuchs, Dilum Buddhika, Maia Jemmett, Marcello Magni, Ery Nzaramba et Kalieaswari Srinivasann a Paris au Theatre des Bouffes du Nord le 18 fevrier 2020.

To «Tempest Project» του Πίτερ Μπρουκ, είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που απασχόλησε τον Μπρουκ σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το International Centre of Theatre Research (ICTR), την περίφημη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord, παρουσιάζοντας νέες διασκευές στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Λίγο πριν κλείσει οριστικά την εκπληκτική του διαδρομή καταπιάστηκε για μια ακόμα φορά με το τελευταίο έργο του κορυφαίου βάρδου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που τον απασχόλησαν στις σημαντικότερες τραγωδίες, στα ιστορικά δράματα αλλά και στις κωμωδίες του.
Η τελευταία αυτή παράσταση, διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία σαράντα χρόνια Marie-Hélène Estienne,  χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Ο Πίτερ  Μπρουκ, μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αινιγματικό έργο με τον περίπλοκο μύθο, καταφέρνει να παραδώσει μια παράσταση που συνδυάζει την πεμπτουσία του αξεπέραστου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό.
Βασιλικό Θέατρο
Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00
Πίτερ Μπρουκ
«Tempest Project»
Peter Brook, William Shakespeare
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Peter Brook and Marie-Hélène Estienne

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *