Η βραδιά και το δείπνο που έδωσε για την κοπή της Βασιλόπιτας το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για το 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Επιμελητήρια ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρατάκος από ΒΕΘ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αγορά και κοινωνία στα δύσκολα

 

Μήνυμα αισιοδοξίας πως η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού,  καθώς, όπως είπε «έχει χτίσει  ισχυρότερα αναχώματα ενάντια στις εξωτερικές πιέσεις», έστειλε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της νέας χρονιάς.

Ο υφυπουργός έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις μειώσεις φόρων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

 

Όπως τόνισε είναι «υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά  στα δύσκολα. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε. Αλλά κάθε ευρώ που κατευθύνουμε σε έκτακτες παροχές, σε φορολογικές ελαφρύνσεις, σε εισοδηματικές ενισχύσεις,  είναι μετρημένο και υπολογισμένο.  Δεν παρεκκλίνουμε από το στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Δεν διακινδυνεύουμε τον εθνικό στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας» ανέφερε ο κ. Μπρατάκος υπογραμμίζοντας πως «έχουμε εξασφαλίσει και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας: με συνολικές πιστώσεις ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το νέο  ΕΣΠΑ, ύψους 26,5 δισ. Ευρώ, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την πρωτοβουλία “Connecting Europe” για τις μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υπηρεσίες.  Από αυτούς τους πόρους, πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

 

 

Αναφερόμενος ο κ. Μπρατάκος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι «το 2021 πετύχαμε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, υπερκαλύπτοντας σχεδόν τις απώλειες της πανδημίας. Το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και το 2023 – παρά την επιβράδυνση – η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε ρεκόρ αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη παγκόσμιων κολοσσών, όπως η Amazon, η Microsoft και η Pfizer. Ειδικά η Θεσσαλονίκη, έχει γίνει πόλος προσέλκυσης επενδύσεων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τις τοπικές επιχειρήσεις».

 

Ο κ. Μπρατάκος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη χρονιά που διανύομε λέγοντας πως «τη χρονιά αυτή θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε πίσω – σε ένα παρελθόν, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Θα αποφασίσουμε αν η χώρα θα παραμείνει σε μια πορεία ανάπτυξης, που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αν θα παραμείνουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της προοπτικής ή αν θα επιστρέψουμε στην επιπολαιότητα και τον τυχοδιωκτισμό».

 

Για την πολιτική διαχείρισης που πέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στις παγκόσμιες κρίσεις των τελευταίων ετών μίλησε ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Σημειώνεται πως επρόκειτο να είναι κεντρικός ομιλητής στο δείπνο του ΒΕΘ, ωστόσο χρειάστηκε να μεταβεί στη Σουηδία.

Ο κ.Σχοινάς  αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα εμβόλια, το πιστοποιητικό κινητικότητας, την δημοσιονομική υποστήριξη των κρατών μελών, το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης της αγοράς εργασίας, καθώς και στο εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε, Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά το νέο ευρωπαϊκό έτος επισήμανε ότι αυτό είναι αφιερωμένο στις δεξιότητες, σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη, αναβάθμιση και χορήγηση νέων δεξιοτήτων, που όπως εξήγησε, «θα λύσει σημαντικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. «Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η νέα χρονιά η χώρα μας όλο και πιο ισχυρή μπορεί να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης, να παράγει νέο πλούτο», είπε κάνοντας ειδική αναφορά στα 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε για την  αξία της διαβούλευσης της κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας «που ζουν τα καθημερινά προβλήματα, τις δυσκολίες και πολλές φορές έχουν και τις λύσεις για τα προβλήματα αυτά».

«Έχουμε επενδύσει όχι απλά στις καλές σχέσεις με τους επιμελητηριακούς θεσμούς αλλά στην ουσιαστική σχέση μαζί τους» τόνισε ο  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογραμμίζοντας πως «η μόνη συνταγή για να υπερβούμε τις κρίσεις είναι η συνεργασία».

Στα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης κατά την ομιλία του. «Οι ανησυχίες για νέα «κόκκινα» δάνεια, επιτόκια, εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, διαθέσιμο εισόδημα, επενδύσεις, και, βεβαίως, το ενεργειακό και ουκρανικό μέτωπο, παραμένουν τα «ανοικτά ζητήματα» στο ξεκίνημα του 2023. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να παραγνωρίζουμε τις στοχευμένες παρεμβάσεις, πρωτίστως, προς τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και προς τις επιχειρήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΒΕΘ τόνισε πως «χρειάζονται περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών, νέα ρύθμιση για εξόφληση του συνόλου των οφειλών προς το Δημόσιο, νέες επενδύσεις, οργανωμένο σχέδιο για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που μέσω αυτής θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης απαιτείται πραγματική πίεση προς τις τράπεζες για να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, να μειώσουν τις προμήθειες συναλλαγών και να αυξήσουν τη ρευστότητα προς την αγορά».

 

Οι χορηγοί

Χορηγοί της βραδιάς ήταν οι: ΤΕΧΝΟΜΑΤ, Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Καρανάσιος και Συνεργάτες, Domolam, Ζαφειράκης, Veta, ΟΛΘ, ΔΕΘ – Helexpo, ZΑΝΑΕ, Aegean, Intercars, Polizoidis, SGA Συστήματα Πληροφορικής – Γιώργος Αβραμίδης και χορηγός επικοινωνίας η Voria.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της βραδιάς διατέθηκαν 50 μερίδες φαγητού στο Παιδικό Χωριό Φίλυρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *