Συνάντηση του Σάκη Τζακόπουλου υποψήφιου Δημάρχου της ”Ώρα Θεσσαλονίκης” με τους δημοσιογράφους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΙΟΥΛΙΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ Προεκλογική περίοδο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ Υποψήφιοι Δήμαρχοι

«Ώρα Θεσσαλονίκης» στο κυκλοφοριακό.

“Ώρα Θεσσαλονίκης” και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που συνεχίζει να ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη εδώ και δεκαετίες, καθώς μεταξύ άλλων καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις πως όλα θα τα λύσει το Μετρό.

Το Μετρό προφανώς θα δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη, που όμοια της δεν έχει γνωρίσει στην μεγάλη ιστορία της.

Όμως το Μετρό δεν φτάνει και για να είναι χρηστικό και αποτελεσματικό απαιτείται να συνδυαστεί με πλείστες επιπρόσθετες παρεμβάσεις, όπως οδοί πρόσβασης στους σταθμούς, πάρκινγκ κα.

“Το κυκλοφοριακό πρόβλημα προκειμένου να θεραπευτεί μερικώς προϋποθέτει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν θα μετακινούν τόσο πολύ τα ΙΧ τους. Επίσης θα λειτουργούν ενιαία, ευέλικτα και συντονισμένα όλες οι αστικές μεταφορικές υποδομές και θα δημιουργηθούν διαδρομές που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον” τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σάκης Τζακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης.

“Η απερχόμενη δημοτική αρχή αδυνατεί να αφομοιώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον και δεν κάνει κάτι για να ελέγξει την κατάσταση στο μερίδιο που της αναλογεί. Προσαρμόστηκε απλά σε προεκλογικά της πυροτεχνήματα, βγάζοντας κανένα πασαλάκι που ενοχλούσε κάποιους επαγγελματίες και έθαψε τελείως τον κανονισμό φορτοεκφορτώσεων” σημείωσε επιπλέον ο κ. Τζακόπουλος.

“Το κυκλοφοριακό χρειάζεται σχεδιασμό, οργάνωση και στοχοθέτηση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με την κατασκευή νέων υποδομών. Ο στόχος πρέπει να καταλήγει πάντα στο να λιγοστεύουν τα αυτοκίνητα που θα κινούνται. Χρειάζεται ο Δήμος να ξεκαθαρίσει με ποιες αρχές θα βαδίσει στο κυκλοφοριακό της πόλης. Εξυπηρετώντας το ΙΧ ή περιορίζοντας το και πριμοδοτώντας την βιώσιμη κινητικότητα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν γίνεται να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο στόχοι” υπογράμμισε ο ίδιος.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα του συνδυασμού “Ώρα Θεσσαλονίκης” προβλέπει για το κυκλοφοριακό πρόβλημα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Άμεσα μέτρα:

 1. Αστυνόμευση και εφαρμογή του ισχύοντα κανονισμού φορτοεκφορτώσεων.
 2. Αστυνόμευση των παράνομα παρκαρισμένων σε βασικούς δρόμους της κυκλοφορίας (Τσιμισκή, Νίκης, Εγνατία, Αλ. Σβώλου, Κασσάνδρου, Αγίου Δημητρίου).
 3. Κατάργηση ποδηλατόδρομων, όπως η Νίκης που μπορεί να προσφέρουν στην κίνηση του ποδηλάτου αλλά επιβαρύνουν την είσοδο στην Θεσσαλονίκη κατά τις απογευματινές ώρες. Δεν μπορεί η Κουντουριώτη να έχει 5 λωρίδες και στην Νίκης να καταλήγουν αυτές σε 1,5 λωρίδα.
 4. Δημιουργία κέντρου διαχείρισης της κυκλοφορίας που θα έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης της χρονικής διάρκειας των φάσεων των σηματοδοτών ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο των οδών.
 5. Κίνηση των απορριμματοφόρων σύμφωνα με τον κανονισμό για τα άλλα βαρέα οχήματα και μόνο.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

 1. Κατασκευή χώρων στάθμευσης γύρω από τους σταθμούς του Μετρό, καθώς και προσβάσεων σε αυτούς που ο Δήμος Θεσσαλονίκης (για ορισμένους) απαιτείται να υλοποιήσει και δεν το έχει πράξει.
 2. Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, τα οποία θα εκμεταλλεύεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης με μικρό τίμημα, πέριξ του κέντρου, όπως προβλέπονται στην πλατεία Χημείου, στα μεγάλα πάρκα παρά την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της Ανθέων, στο χώρο του ανοικτού parking στην Κωλέττη και στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και σύνδεσή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 3. Κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων στο Σιντριβάνι, στην ΧΑΝΘ, στον Βαρδάρη και στα Δικαστήρια (26ης Οκτωβρίου).
 4. Απαγόρευση κίνησης λεωφορείων του ΟΑΣΘ στο κέντρο και κατάργηση των τερματικών τους εντός του κέντρου. Τα λεωφορεία θα κινούνται έως τους 4 παραπάνω κυκλικούς κόμβους και θα τερματίζουν στον αρχικό τερματικό τους. Η μετακίνηση εντός του κέντρου θα γίνεται με μικρά κόκκινα λεωφορεία συνεχούς ροής, που θα κινούνται κυκλικά στο κέντρο από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εγνατία, Ερμού και Νίκης. Τα λεωφορεία θα τα προμηθευθεί και θα τα κινεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
 5. Αλλαγή των δρομολογίων του ΟΑΣΘ μετά και την κατασκευή του Μετρό, τη νέα πολιτική για την κυκλοφορία στο κέντρο και την κατασκευή χώρων στάθμευσης στο τέρμα αυτών των γραμμών.
 6. Διάνοιξη της οδού Ηπείρου στον Άγιο Παύλο για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην Άνω Πόλη.
 7. Διανοίξεις οδών που θα αποσυμφορήσουν περιοχές της πόλης, όπως το τμήμα της Λαγκαδά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά έως τον Βαρδάρη, την οδό Σόλωνος, την οδό Ψελλού στην Νέα Ελβετία κα. Στο σύνολο τους είναι 11 τέτοιοι δρόμοι.

Μακροπρόθεσμα μέτρα 

 1. Προτεραιότητα στην επέκταση της γραμμής του Μετρό στις δυτικές συνοικίες.
 2. Σχεδιασμό από την αρχή για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατόδρομων.
 3. Σύνδεση fly over ή και περιφερειακής με το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 4. Απελευθέρωση κύριων οδικών αρτηριών από στάθμευση με την δημιουργία περιφερειακών χώρων και επιδότηση δημιουργίας κτιρίων στάθμευσης στο κέντρο ή κάτω από πλατείες και χώρους πρασίνου.
 5. Σε κάθε μεγάλο έργο εξασφάλιση επαρκών χώρων στάθμευσης προς όφελος της πόλης.
 6. Υλοποίηση της κατασκευής αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και ενσωμάτωση της στο σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης.

“Υλοποιώντας τα παραπάνω δημιουργείς εναλλακτικές μετακινήσεις και μετά εφαρμόζεις μια πολιτική πειθούς των κατοίκων ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΧ ΤΟΥΣ, αφού θα μπορούν να εξυπηρετούνται”, κατέληξε ο κ. Τζακόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *