Συνέντευξη τύπου για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ 26 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2023 (Δείτε το Video)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΙΟΥΝΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ 26 Μαΐου – 15 Ιουνίου

Next Page on Stage

 

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει στις σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε. από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.

 

Τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν στην πόλη παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία σε ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων με παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικούς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής.

 

Θέματα όπως η σχέση πραγματικότητας και τεχνολογίας, η ιστορική πραγματικότητα και η έννοια της προόδου, προβληματικές που αφορούν το φύλο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συμμετοχικότητα αλλά και τη μοναχικότητα, όπως επίσης και πολιτικοί προβληματισμοί γύρω από την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και δημοκρατικής πρακτικής, φαίνεται να απασχολούν τους καλλιτέχνες στο έργο τους.

 

Η καλλιτεχνική επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, που απαρτίζεται από τους Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ.), Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και Νίκο Καπέλιο (ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε.), διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα παραστάσεων «μικρής και ευέλικτης φόρμας αλλά μεγάλων ιδεών», ένα πρόγραμμα που όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Πατσαλίδης, περιλαμβάνει «παραστάσεις σύγχρονες, ανήσυχες, αναζωογονητικές και διαδραστικές» που «σεισμογραφούν με αμεσότητα τις δονήσεις του κοινωνικού σώματος». Έτσι, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, καλλιτέχνες που συνομιλούν με την εποχή τους και που μοιράζονται τις έγνοιες και τα αδιέξοδα του θεάτρου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα σε μια μεταβατική ιστορική στιγμή, που μετεωρίζεται μεταξύ ενός παλιού και ενός νέου κόσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις, διά ζώσης και διαδικτυακά, δράσεις στον δημόσιο χώρο, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ά.

 

Η ομάδα Sotterraneo από την Ιταλία, με το έργο LAngelo della Storia  με αφορμή τη φιλοσοφική σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν και την περιγραφή του Άγγελου της Ιστορίας, αφηγείται παράδοξα γεγονότα, παράλογες ενέργειες ανθρώπων, επιφανών αλλά και άγνωστων, καταθέτοντας ένα ιστορικό υλικό, που αποτελείται από ανέκδοτες μικροϊστορίες, γεμάτες αντιφάσεις, τις οποίες η ομάδα επιχειρεί να ανασυνθέσει με σκοπό να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν οι αφηγήσεις στην αντίληψή μας για την πραγματικότητα.

 

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Kim Noble από τη Μεγάλη Βρετανία, θα παρουσιάσει το Lullaby for Scavengers, μια προκλητική και αντισυμβατική παράσταση, που διερευνά τα κοινωνικά όρια, δοκιμάζοντας την αντοχή μας. Ο Kim Noble δημιουργεί μια πολυμεσική παράσταση για να μιλήσει για τη μοναξιά, για τη δυσκολία του να ζεις χωρίς να συμμετέχεις αλλά και για την ανάγκη για σύνδεση. Με εργαλείο του το χιούμορ, τη φαντασία και την ιδιαιτέρως λοξή ματιά του, καταθέτει μια δουλειά πρωτότυπη και μοναδική, πολύ μακριά από το συμβατικό θέατρο.

 

Το Be Arielle F του Simon Senn είναι μια διερεύνηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας, όπου ο καλλιτέχνης «δανείζεται» το γυναικείο σώμα της Arielle, μιας πραγματικής γυναίκας, και με τη βοήθεια 3D φακών, προσπαθεί να αποτυπώσει την αίσθηση που του προκαλεί η virtual αντικατάσταση του σώματός του, με αυτό της Arielle. Συζητάει μαζί της την εμπειρία του τρίτου σώματος, που έχει διαμορφωθεί και με τη βοήθεια μίας ψυχολόγου και ενός δικηγόρου, μελετά αυτή την παράδοξη σχέση τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νόμου.

 

Το We are Still Watching της Ivana Müller είναι μια συμμετοχική περφόρμανς που διερωτάται για τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που παίρνονται για αυτούς. Στην παράσταση, οι θεατές δημιουργούν μια κοινότητα και παίρνουν αποφάσεις ατομικά και συλλογικά, μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης ενός κειμένου που τους δίνεται. Στόχος είναι να μετατραπούν οι θεατές σε ηθοποιούς, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παράσταση, την οποία και διαμορφώνουν κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Ant Hampton θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, Undone So Many (between Lausanne and Izmir). Πρόκειται για μία παράσταση στο είδος του Autoteatro, που συνδυάζει την ηχητική αφήγηση με την αναγνωστική διεργασία του θεατή/ακροατή. To πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα έρευνας μέσω ενός οδοιπορικού στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το κεντρικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων από διακαλλιτεχνικές και διεθνείς συνεργασίες.

 

Το Orlando Trip και Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το οποίο περιλαμβάνει την παράσταση Orlando Trip των Fox On Ice (Anna Luca Poloni και Christian Mair), Wolfgang Müller-Funk και Anna Maria Krassnigg, βασισμένη στον μύθο του Ορλάντο του Ludovico Ariosto και της Βιρτζίνια Γουλφ. Μέσα από δώδεκα τραγούδια και από αφηγηματικά ιντερλούδια μαθαίνουμε για την ιστορία ενός απεσταλμένου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που διασχίζει τη Μεσόγειο δύο φορές και επιστρέφει πίσω ως γυναίκα. Στο Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής το κοινό θα παρακολουθήσει και θα πάρει μέρος σε μια ζωντανή συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις γύρους, με συγκεκριμένους κανόνες, μαζί με σημαντικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της Βιέννης, όπως ο Wolfgang Müller-Funk (καθηγητής πολιτιστικών σπουδών, Πανεπιστήμιο της Βιέννης), ο Γιώργος Τούλας (δημοσιογράφος), η Ράνια Εμμανουηλίδου (εικαστικός, διδάσκουσα στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), η Έλκε Ιρένε Στουρμ-Τριγωνάκη (καθηγήτρια Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ), η Evelin Walner Papadopoulos (Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας, εικαστικός), ο Σαράντος Ζερβουλάκος (σκηνοθέτης) και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος (Beetroot Studio). Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβουν η Anna Maria Krassnigg (καθηγήτρια πανεπιστημίου, θεατρική παραγωγός και συγγραφέας) και η Αμαλία Κοντογιάννη (δρ. Θεατρολογίας, προϊσταμένη τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου / Δραματολογίου ΚΘΒΕ). Θέματα όπως η μεταμόρφωση, η ετερότητα, η μετάβαση και η αλλαγή, με αναφορές στην Ιστορία της πόλης, θα αποτελέσουν το υλικό μιας βραδιάς, που με συνοδεία μουσικής και μπουφέ, θα φέρει το άρωμα του Αυστριακού «Salon».

 

Το webinar Δημιουργία Δημόσιου Χώρου και Χρόνου Μέσα από τις Παραστατικές Τέχνες,

ένα webpanel για τη χειραφετητική συμμετοχικότητα στην τέχνη σε συνδυασμό με την παράσταση One Three Some, Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης της Δανάης Θεοδωρίδου, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σεμιναρίου, διερευνά τις σχέσεις τέχνης και πολιτικής χειραφέτησης και εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει κοινότητες ανθρώπων, ικανές να αμφισβητήσουν καθιερωμένες κοινωνικές ιεραρχίες και σχέσεις εξουσίας.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή προβολή της παράστασης Iokasté του Lukáš Brutovský από το Prague City theatres & Slovak Chamber Theatre, εμπνευσμένη από το αρχαίο δράμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Catastrophe της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

 

 

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και το αναλυτικό τελικό πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους:

on.ntng.gr

 

Στην πλατφόρμα αυτή μπορεί κανείς να ανακαλύψει πληροφορίες και υλικό για τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, να συνδεθεί με τη διαδικτυακή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και να παρακολουθήσει τις διαδικτυακές δράσεις του Φεστιβάλ. Ένα διαδραστικό ημερολόγιο, επιτρέπει στον θεατή να ανακαλύψει μέρα – μέρα τις ποικίλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ και να επιλέξει αυτές που τον/την ενδιαφέρουν.

 

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους

26 Μαΐου – 15 Ιουνίου

Next Page on Stage

 

 

Κεντρικό Πρόγραμμα

 

«LAngelo della Storia»

της ομάδας Sotterraneo

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 85 λεπτά

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους  

 

«We are Still Watching»

της Ivana Müller

Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τετάρτη 31 Μαΐου και Πέμπτη 1 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Στην ελληνική γλώσσα

 

«Lullaby for Scavengers»

του Kim Noble

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σάββατο 3 Ιουνίου και Κυριακή 4 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

«Be Arielle F»

του Simon Senn

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τετάρτη 7 Ιουνίου και Πέμπτη 8 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Autoteatro

«Undone So Many (between Lausanne and Izmir)»

του Ant Hampton

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Σάββατο 27 Μαΐου (ομαδική εκδοχή)

Ώρα έναρξης: 11:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Δευτέρα 29 Μαΐου, Τρίτη 30 Μαΐου, Τετάρτη 31 Μαΐου, Παρασκευή 2 Ιουνίου (ατομική εκδοχή)

Ώρα έναρξης: 11:00 – 12:30 (με ελεύθερη ώρα προσέλευσης μέχρι τις 12:30)

Διάρκεια: 75 λεπτά

(διαθέσιμο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα)

 

 

Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου, Τετάρτη 7 Ιουνίου, Παρασκευή 9 Ιουνίου, Τετάρτη 14 Ιουνίου, Πέμπτη 15 Ιουνίου (ομαδική εκδοχή)

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Παράλληλες Δράσεις

«Orlando Trip»

των Fox on Ice (Anna Luca Poloni, Christian Mair)

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Παρασκευή 9 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

«One Three Some, Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης»

της Δανάης Θεοδωρίδου

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου – Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 19:00

Διάρκεια: 120 λεπτά

Στην ελληνική γλώσσα

 

«Iokasté»

του Lukáš Brutovský

Prague City Theatres & Slovak Chamber Theatre

Διαθέσιμο διαδικτυακά στη σελίδα on.ntng.gr

Κυριακή 28 Μαΐου, Δευτέρα 29 Μαΐου,  Τρίτη 30 Μαΐου, Κυριακή 4 Ιουνίου, Δευτέρα 5 Ιουνίου, Τρίτη 6 Ιουνίου, Κυριακή 11 Ιουνίου, Δευτέρα 12 Ιουνίου

Ώρες προβολής: 18:00-00:00 (διαθέσιμες ώρες προβολής)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Με ελληνικούς υπότιτλους

 

Συζητήσεις – Εργαστήρια

«THEATRE-FIT»

Workshop από τους Sotterraneo

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σάββατο 27 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 10:00

Διάρκεια: 180 λεπτά

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής – μέχρι 15 άτομα

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα

 

«Δημιουργία Δημόσιου Χώρου και Χρόνου Μέσα από τις Παραστατικές Τέχνες:

ένα webpanel για τη χειραφετητική συμμετοχικότητα στην τέχνη»

Webinar – Online συζήτηση

on.ntng.gr

Ομιλήτριες: Δανάη Θεοδωρίδου, Anna Rispoli, Lara Staal, Eve Chabanon

Τρίτη 6 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 20:00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Στην ελληνική γλώσσα

 

«Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής»

Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Συμμετέχουν: Wolfgang Müller-Funk, Γιώργος Τούλας, Ράνια Εμμανουηλίδου, Έλκε Ιρένε Στουρμ-Τριγωνάκη, Evelin Walner Papadopoulos, Σαράντος Ζερβουλάκος, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Συντονίζουν: Αμαλία Κοντογιάννη, Anna Maria Krassnigg

Πέμπτη 8 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 19:00

Διάρκεια: 120 λεπτά

Στην αγγλική, γερμανική και ελληνική γλώσσα

 

«Διαδικτυακή συζήτηση με την Ivana Müller»

Online συζήτηση

on.ntng.gr

Συντονίζει η Παρασκευή Τεκτονίδου

Κυριακή 11 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 20:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

Στην αγγλική γλώσσα

 

«Undone so many: A discussion with Ant Hampton and David Bergé on Autoteatro & Time Based Editions»

Διάλεξη κι συζήτηση με το κοινό

Ant Hampton και David Bergé

on.ntng.gr

Δευτέρα 12 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 19.00

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

 

Κρατήσεις / Εισιτήρια

 

Για τις παραστάσεις του Κεντρικού Προγράμματος:

Κανονικό: 12 ευρώ

Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ

Φοιτητικό – Μαθητικό: 8€

 

Για τις παραστάσεις «Undone So Many» και «One Three Some, Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης»:

Κανονικό: 7 ευρώ

Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 5 ευρώ

Φοιτητικό – Μαθητικό: 5 ευρώ

 

Για την παράσταση «Orlando Trip»:

Κανονικό: 10 ευρώ

Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 8 ευρώ

Φοιτητικό – Μαθητικό: 5 ευρώ

 

Για το «Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής»:

Κανονικό: 5 ευρώ

Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 3 ευρώ

Φοιτητικό – Μαθητικό: 3 ευρώ

 

Για την παράσταση «Orlando Trip» μαζί με το «Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής»:

Κανονικό: 12 ευρώ

Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ

Φοιτητικό – Μαθητικό: 7 ευρώ

 

 

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

 

 

Ομάδα διοργάνωσης 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους

Αμαλία Κοντογιάννη (Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου/Δραματολογίου – Συγχρηματοδοτούμενα έργα)

Μαρία Λαζαρίδου (Γραφείο Διεθνών Σχέσεων)

Στέλλα Παπαδημητρίου (Γραφείο Δραματολογίου)

Μαριλύ Βεντούρη (Γραφείο Οργάνωσης Παραγωγής)

Άννα Μαρία Ιακώβου (Γραφείο Οργάνωσης Παραγωγής – Συγχρηματοδοτούμενα έργα)

 

Για την υλοποίηση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, συνεργάζονται οι:

Άκης Βογιατζής, Μαργαρίτα Κούτοβα, Ματίνα Παγουλάτου, Σωτήρης Ρουμελιώτης, Ζωή Σιάπαντα, Κατερίνα Σιάπαντα, Κατερίνα Συναπίδου.

 

 

Με την υποστήριξη των:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
  • Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
  • Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα

 

 

 

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους στην ιστοσελίδα:

on.ntng.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *